ColumnsKarin van der Plas

Column: Verbindende verhalen door Karin van der Plas

Midden Limburg

Ooit gehoord van Hildegard van Bingen? Vast niet. Hildegard was een Duitse Benedictijnse abdis en  mystica en onder meer actief op het gebied van theologie, religie, kosmologie, filosofie, muziek, poëzie, plantkunde. Een pionier en wegbereider die van 1098 tot 1179 leefde en haar maatschappelijke en wetenschappelijke invloed reikt zelfs tot in deze eeuw. Zij vele harten bezield – met name jonge vrouwen - en mensen verleid met haar prachtige stem.

Ik heb zelden iemand zo mooi en zuiver, hoge tonen horen zingen. Een veelzijdige vrouw, die in haar tijdgeest als vrouw koningen en keizers mocht adviseren en dat was voor die tijd ongekend. Ze wist precies wat ze wilde en heeft met mannelijke machthebbers van haar tijd als gelijke gecommuniceerd. Uiteindelijk is Hildegard heilig verklaard en kan haar spiritualiteit zelfs tot op de dag van vandaag veel mensen inspireren en verrijken.

Haar levenswerk inspireert mij persoonlijk al jaren en vanuit deze motivatie wil ik graag andere vrouwen aanmoedigen om haar werk en missie te leren kennen.

Steeds opnieuw weer word ik door oude verhalen meegenomen en uitgedaagd om deze verhalen op mijn eigen manier te vertalen en nieuwe woorden aan te geven. Haar werk is kunst en haar kunst is levenskunst omdat er wijsheidsoverdracht zit in haar teksten en muziek. Smaken verschillen uiteraard, want menigeen zal de volumeknop meteen dichtdraaien. Maar als je hiervoor open staat, is het ongekend wat de (hoge) klanken met je doen.

Zo’n 14 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Hildegard tijdens een retraite in het klooster van Steyl. Ik was zeer onder de indruk en kan achteraf wel zeggen dat dit weekend mijn leven verder heeft beïnvloed. De retraite werd toen begeleidt door Elly en door de jaren heen zijn we vriendinnen geworden. Heel bijzonder omdat onze levens nogal verschillen en juist die verschillen blijken een verbindende factor. We willen allebei met name (jonge) vrouwen inspireren tijdens workshops en trainingen, die we soms ook samen verzorgen. Hiermee trekken we geen volle zalen, wat inherent is aan het thema. De kernboodschap van onze workshops gaat over spiritualiteit en zingeving, waarbij we naarstig zoeken naar aansluiting bij de huidige tijdgeest, anno 2021.

In mijn verlangen naar wijsheid heeft Hildegard mij een cadeautje gegeven, waar ik mijn leven lang mee ga spelen. Want is het niet zo dat het zoeken naar zingeving of antwoorden op levensvragen tijdloos is? Dat ieder mens voor zichzelf op zoek is naar de zin van het leven? Dat gezondheid de basis van geluk is en dat muziek balsem voor de ziel kan zijn?

Nu uitgaande van deze overtuigingen vind ik vrouwen die zoekende zijn en graag willen werken aan hun persoonlijke groei. Ik kom deze vrouwen in mijn (net-)werk overal tegen.

Zonder iets te willen bereiken en door alleen maar te luisteren, luister ik naar hun verhaal. De kunst is om oude en nieuwe verhalen met elkaar te verbinden en mensen in de gelegenheid te stellen om elkaar te ont-moeten. Persoonlijke verhalen en de daarbij horende zoektocht, zijn verhalen vol verlangen, liefde, angst, verdriet etc. Deze verhalen en zoektocht zijn dezelfde als de verhalen in de tijd van Hildegard.  

En zo is op een bijzondere en natuurlijke manier een ‘vrouwenkrachtcirkel’ ontstaan. Zo noemen we deze ontmoetingen graag. Een broedplaats voor vrouwen van verschillende leeftijden. Daar waar jong en oud elkaar ont-moeten, ontstaan verbindende verhalen. Verhalen over de zin van het leven, over Levenskunst. Sommige noemen dit ook spiritualiteit. Spiritualiteit gaat over bezield leven en leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Bewust willen zijn van je motivatie, kwaliteiten en wat zingeving betekent in jouw leven, is een keuze.

Levensvragen zijn universeel en tijdloos. Ik ben trots op deze vrouwen die aan zichzelf en elkaar hun commitment geven om samen op ontdekkingsreis te gaan. Ik mag hierbij hun reisgids zijn en met de inspiratie van o.a. Hildegard in mijn rugzak, voel ik me dan een echte pelgrim.

De verhalen van deze krachtvrouwen verbinden. Uiteindelijk  doe ik het hiervoor... want wat heb je aan al die soms pijnlijk geleerde levenslessen, als je deze niet kunt doorgeven aan een jongere generatie.  Zodoende leven alle verhalen en ook die van Hildegard door, zelfs eeuwen later.

 

Karin van der Plas

Karin van der Plas leeft, werkt en schrijft dus ook vanuit het hart. Een tikkeltje eigenzinnig maar altijd op zoek naar waar het werkelijk om gaat in het dagelijkse leven. Het zijn spiegelende verhalen over mensen, over vreugde en verdriet, maar altijd herkenbaar. Karin nodigt ons uit om elke dag een klein gebaar te maken naar de wereld om ons heen en ons te blijven verbazen over de wederkerigheid van de vreugde, die daarmee gepaard gaat.