Columns

Jezus in de hoofdrol

Haelen

Jezus in de hoofdrol

Het lijden en sterven van Jezus is een publieksevenement. Met Pasen wordt al eeuwenlang een van de oudste verhalen van de wereld nagespeeld met Jezus in de hoofdrol. Mogen we van het lijden en sterven van Jezus een show maken?

De passiespelen

Vanaf 1931 worden om de 5 jaar in Tegelen al de passiespelen opgevoerd. Veel plaatselijke amateurs spelen daar het lijdensverhaal van Jezus op. De passiespelen in Tegelen passen in de traditie van passiespelen die in veel Europese landen al vanaf de 16 e eeuw werden opgevoerd. Het aantal bezoekers steeg vanaf het begin naar een hoogtepunt in 960 met 155.000 bezoekers.

Jesus Christ Superstar

In de jaren 70 was er met de rockopera Jezus Christ Superstar een moderne versie van de passiespelen ontstaan. Deze werd voor de eerste keer uitgevoerd op Broadway in New York. In deze rockopera worden de laatste weken van het leven van Jezus uitgebeeld. Deze rockopera werd een zo’n groot succes dat besloten werd er een film van te maken. Door de film werden de liedjes van Andrew Lloyd Webber zoals I don´t know how to love him (Maria Magdalena over Jezus) wereldberoemd. Het succes duurt voort tot op dit moment in de musical Jesus Christ Superstar die in vele landen van de wereld nog steeds wordt opgevoerd.

The Passion

Sinds 2011 wordt op witte donderdag in Nederland the Passion uitgezonden. Dit trekt al jaren meer dan 3 miljoen kijkers. Uniek aan the Passion is de combinatie van bekende Nederlanders, bestaande Nederlandse liedjes en het lijdensverhaal van Jezus.

Kritiek

Op zowel de passiespelen, Jesus Christ Superstar als op the Passion komt veel kritiek. Wordt de betekenis van het Christelijk feest niet verkwanseld door het naspelen daarvan. Kan moderne muziek wel bij een lijdensverhaal. Jesus Christ Superstar en de Passion eindigen met Jezus aan het kruis. Maar het paasfeest in de kerk eindigt op paaszondag juist het goede nieuws dat Jezus opgestaan is uit de dood. Bij de Passion staan steden in de rij om het te mogen organiseren. De Passion is een middel geworden om een stad te promoten.

“Kom winkelen in onze stad en sluit af met een bezoek aan de Passion.

Lijdensverhaal is van alle tijden

Is de belangstelling voor het naspelen van het lijdensverhaal van Jezus mogelijk van alle tijden omdat het heel herkenbaar is. Verraad, alleen gelaten voelen, lijden, angst voor de dood, verlies van een dierbare zijn grote thema’s in het lijdensverhaal.

Deze thema’s kleuren de laatste dagen van het leven van Jezus. Maar het zijn ook onderwerpen die bij iedere mens vroeger of later voorkomen en mensen vormen.

Daarmee wordt het lijdensverhaal van Jezus volgens mij een voor veel mensen heel herkenbaar verhaal.

Een verhaal van alle tijden. Is daardoor het lijdensverhaal van Jezus ook niet een verhaal dat op elke manier verteld mag worden. Is het Bijbelverhaal niet bedoeld om mensen te raken en dat kan op verschillende manieren in teksten en muziek. In de kerk via de teksten uit de Bijbel en kerkelijke muziek. In het theater met de musical Jezus Christ Superstar of in het theater in Tegelen met de Passiespelen.

Jaarlijks op tv met The Passion. Maar inmiddels ook in steeds meer steden in Nederland met The Passion uitgevoerd door amateurs bijvoorbeeld in Baexem. Daardoor wordt Pasen nooit alleen maar een extra lang weekend, een brunch met familie en een bezoek aan de meubelboulevard. Pasen houdt bij veel mensen door het uitdragen van het lijdensverhaal van Jezus op allerlei verschillende manieren juist de betekenis van het Bijbelverhaal met Jezus in de hoofdrol.

 

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.