Overheid

Bevorderen biodiversiteit op agenda natuurverenigingen en gemeente Nederweert

Vorige week spraken leden van de Vogelwerkgroep, Stichting Groen Weert en de Natuurwerkgroep met burgemeester Evers over het bevorderen van de biodiversiteit in Nederweert. Aanleiding vormde een brief die de organisaties naar de gemeenteraad en het college van B&W hebben gestuurd. In het overleg zijn onderling goede afspraken gemaakt over toekomstige maatregelen.

De lokale natuurverenigingen informeerden het college en de raadsleden over de sterke afname van biodiversiteit (verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied) in het landelijk gebied van Nederweert. Ze verwezen hierbij naar een daling in de populatie van de patrijs, de grutto, de veldleeuwerik en de graspieper. Maar ook naar de afname en kwaliteit van houtsingels.

 

Snoeien van houtsingels

Het buitengebied van onze gemeente is groot. Bermen, bermsloten en enkele houtsingels zijn eigendom van de gemeente. Het onderhoud van deze gronden is gericht op het behoud ervan. De houtsingels, bermen en bermsloten snoeien of maaien we maar één keer in de vier jaar. De bermen van de doorgaande wegen worden in verband met de verkeersveiligheid jaarlijks gemaaid. Voor het snoeien van de houtsingels heeft het college nu samen met de leden van het natuuroverleg een speciaal snoeiprogramma opgesteld. Op deze manier voorkomen we kaalslag in grote aaneengesloten gebieden.

Nieuw leefgebied voor patrijs

“Naast het regulier onderhoud proberen we ook op andere manieren de biodiversiteit te vergroten”, aldus Bram Rulkens, opzichter Groen. “Dit gebeurt bij voorkeur met inspraak van de verschillende natuurverenigingen. Een recent voorbeeld hiervan is het verwijderen van de acacia’s aan de Bientjesrandweg in Ospel. In het najaar wordt op deze locatie, in overleg met de Vogelwerkgroep, een speciaal plantsoen aangelegd als leefgebied voor de patrijs.”

Groen aanleggen                             

Bij nieuwe projecten kijken we actief naar mogelijkheden om de biodiversiteit te vergroten. Voorbeelden hiervan zijn het inpassen van een bloemenweide in het nieuw aangelegde kanaalpark en het aanbrengen van vaste planten in de gemeentelijke plantsoenen. “Ook proberen we het duurzaam bewustzijn van onze inwoners te vergroten”, aldus Bram Rulkens. “Bijvoorbeeld door het vieren van de jaarlijkse Boomfeestdag en de Opschoondag. Maar ook door het aanleggen van een Boomleerpad door de Bomenstichting.”

Bijen beschermen

Op onze basisscholen is er eveneens aandacht voor natuur- en milieueducatie. Zo zijn de bijenhotels in het Rowven door leerlingen van De Tweesprong van een duurzaam likje verf voorzien. De kinderen kregen ook nog een aantal lessen over de belangrijke rol van bijen in de natuur. Indirect spelen bijen een rol van ongeveer 30% in de keten van al het menselijk voedsel. De onverklaarde bijensterfte wordt sinds het begin van de eenentwintigste eeuw gezien als een serieuze bedreiging voor het milieu.


Herinrichting Leveroysedijk

Op dit moment is de herinrichting van de Leveroysedijk actueel. De lokale natuurverenigingen zijn uitgenodigd daar hun inbreng te leveren. De gemeente Nederweert pakt kansen op het gebied van biodiversiteit waar deze zich voordoen.

We willen de drie natuurverenigingen hartelijk bedanken voor hun inzet!