Lezing ‘Spanning aan de grens’

Wilhelminasingel 250
19 - Sep - 2018 - 19:30 - 19 - Sep - 2018 - 23:59

Het Gemeentearchief Weert en Bibliocenter organiseren op woensdag 19 september de boeiende lezing ‘Spanning aan de grens’. Aan de hand van unieke documenten uit het Gemeentearchief Weert wordt u meegevoerd langs opmerkelijke en belangrijke gebeurtenissen tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog ligt mede aan de basis van de volgende catastrofe: de Tweede Wereldoorlog. De lezing wordt verzorgd door drs. Theo Schers van het Gemeentearchief Weert. Hij heeft onder meer in ‘The National Archives’ in Groot Brittannië onderzoek gedaan naar de Tweede Wereldoorlog.

Van harte welkom

De lezing vindt plaats in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 en begint om 19.30 uur. De kosten bedragen (inclusief een kop koffie of thee) € 10,- voor niet-leden en € 7,50 voor bibliotheekleden. Aanmelden kan via www.bibliocenter.nl.

100 jaar geleden

In november is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Hoewel Nederland neutraliteit nastreeft, gaat dit conflict niet aan ons land voorbij. In de zomer van 1914 wordt in Weert een detachement Huzaren gelegerd. Ook Weerter mannen worden gemobiliseerd en elders in het land gestationeerd. In augustus worden de eerste Belgische vluchtelingen in de stad opgevangen. In oktober 1918 komt opnieuw een grote groep vluchtelingen. Deze keer zijn het Fransen die via Stramproy te voet of met paard en kar en zelfs met de tram naar Weert komen.

De gevolgen voor de stad en haar inwoners worden aan de hand van documenten en foto’s in de lezing toegelicht.

De dodendraad

Vanaf 1915 wordt de grens met België ‘hermetisch’ afgesloten; een elektrische draad moet ervoor zorgen dat er geen onbevoegde grensovergang van personen en goederen plaatsvindt. Er sterven ongeveer 500 vluchtelingen bij een poging de grens te overschrijden. De afzetting krijgt dan ook snel de naam ‘de dodendraad’.

Naweeën

De politieke onrust in Nederland, mede veroorzaakt door de revoluties elders in Europa, zorgt ook in Weert voor de nodige commotie. In oktober 1918 wordt de ‘Motie van Trouw’ uitgesproken, door een aantal standsorganisaties aan het Nederlandse vorstenhuis en de regering. De redenen hiervoor komen tijdens de lezing aan de orde. Verder zijn op de begraafplaats aan de Molenpoort na de oorlog herdenkingsmonumenten opgericht, voor burger- en militaire slachtoffers uit Frankrijk en Duitsland. Het hoe en waarom hiervan wordt in de lezing toegelicht.

Expositie Spanning aan de grens -Weert, Stramproy en de ‘Groote Oorlog’-

De presentatie ‘Spanning aan de grens -Weert, Stramproy en de ‘Groote Oorlog’- is nog tot en met 23 september te zien, op de begane grond en eerste etage van het Bibliocenter.

Op de website www.erfgoedhuisweert.nl staat uitgebreide informatie over deze expositie.