24 jun 2021Overheid

Dorpscontactpersonen: nieuwe schakel tussen binnen en buiten

Maasgouw

In de gemeente Maasgouw trekken sinds 2021 twee dorpscontactpersonen er op uit als verbindingsschakel tussen de inwoners en de gemeente.

Al rondreizend door de kernen van Maasgouw nemen ze ideeën, initiatieven, zorgen of wensen van bewoners uit de kernen van Maasgouw mee terug het gemeentehuis in.  Ze zoeken bij elk onderwerp de juiste expert in de organisatie op.

In de samenwerking die zo ontstaat tussen inwoners en gemeente wordt in eerste instantie gekeken naar mogelijkheden, waar nodig wegen beperkingen ook mee.

Samen gaan we op die manier aan de slag met het onderwerp.

Contact met de inwoners is heel gewoon voor de meeste medewerkers in de gemeente Maasgouw. En dat blijft ook gewoon zo. Weet je de weg naar de juiste persoon, dan kun je daar direct terecht. Weet je niet bij wie je moet zijn, of ben je nog niet zover met je idee of vraag, dan kun je gebruik maken van de dorpscontactpersonen.

 

De dorpscontactpersonen

“Het was van begin af aan de bedoeling om voor dit soort gesprekken dicht bij de mensen te zijn”, vertelt Wendy Rietra. Wendy is sinds jaar en dag een betrokken collega bij bewonersinitiatieven. Sinds kort is haar functienaam veranderd naar Dorpscontactpersoon. Dat heeft alles te maken met de start van Carlien Schouten, met wie Wendy het schakelteam vormt. Nu het team compleet is en de coronamaatregelen weer wat ruimte geven, zijn de dames blij dat de werkelijke stap naar buiten gemaakt kan worden. “We vinden het belangrijk dat iedereen toegang krijgt tot een gesprek met de gemeente”, vertelt Carlien. Zij en Wendy zullen vaste gezichten zijn bij de keet.  Maar regelmatig nemen we collega’s van de gemeente mee die vanuit hun taak of over een bepaald thema benieuwd zijn naar de mening van inwoners.

Startpunt voor bewonersinitiatieven

Het borrelt in de kernen van Maasgouw. Sinds de start van hun functie zijn de dorpscontactpersonen door bewoners al zo’n 30 keer betrokken bij een initiatief of vraag. Net als in de rest van het land stelt de gemeente Maasgouw zich tot doel in het gemeentelijke werk ruimte te maken voor de mening van de burger. Meedenken en meedoen in de ruimste zin van het woord is dan ook de basis. Inbreng van inwoners is een heel wenselijke situatie, die de gemeente Maasgouw samenvat met het motto ‘Samen maken we Maasgouw’.

Er op uit

Nu corona enigszins op z’n retour is wordt het ook mogelijk dat de dorpscontactpersonen de kernen regelmatig gaan bezoeken. Zo gaan ze in gesprek met bewoners over hun wensen en ideeën. Daarbij maken de dorpscontactpersonen gebruik van de keet, die speciaal is ingericht voor deze bezoeken aan kernen. De keet vormt een vaste aanblik tijdens de regelmatige bezoeken aan de kernen. Een herkenbare plek die ruimte geeft bij een kopje koffie voor een rustig gesprek. Vanaf de zomer zijn de dorpscontactpersonen regelmatig in elke kern van Maasgouw te vinden. Het reisschema van de dames vindt u vanaf eind juli op de website en via de sociale media kanalen van de gemeente.  En uiteraard in ’t Waekblaad. Ongeveer elke 2 a 3 weken vindt u de keet in uw dorp. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om de keet te komen bekijken en bezoeken, immers… samen maken we Maasgouw!