Overheid

Extra bomen in Weert Weert groeit als groene regio

Weert

De gemeente Weert plant de komende tijd op verschillende plaatsen in Weert extra bomen. Dit gebeurt in het kader van ‘iedere dag een boom’. Het gaat om 341 bomen die worden geplant aan de Veldbloemstraat, de Princenweg, het Molenakkerplein en de Wiekendreef. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Door extra bomen te planten dragen we bij aan een groener Weert. Een fijne plek waar mensen leven, werken en ontspannen in een gezonde leefomgeving.”

 

Verschillende soorten bomen

In totaal worden er 341 bomen geplant: 153 op het Molenakkerplein / de Wiekendreef, 130 op de Princenweg en 58 in het park aan de Veldbloemstraat. Het gaat om allerlei verschillende soorten bomen, waaronder de sierpeer, linde, honingboom, sierkers, acacia en lijsterbes. Door veel verschillende soorten te planten, vergroten we de biodiversiteit en staat er op verschillende momenten in het jaar iets in bloei.

 

Iedere dag een boom

Er worden meerdere bomen tegelijkertijd geplant. Dit gebeurt tijdens de plantseizoenen. Met het planten van deze 341 bomen is het doel van 365 bomen voor 2020 gehaald. Eerder in 2020 werden er al 85 bomen geplant. Bij het planten van bomen moet rekening gehouden worden met verschillende factoren, waaronder de plantseizoenen en de weersomstandigheden. Zo krijgen ze de optimale kans om te groeien. Daarom is ervoor gekozen om deze bomen nu te planten, maar tellen ze wel mee met ‘elke dag een boom’ in 2020. In 2021 worden er opnieuw 365 bomen geplant.

 

Meer biodiversiteit, minder hittestress

Door de klimaatverandering worden de zomers steeds heter, zoals de afgelopen jaren al duidelijk werd. Bomen dragen door schaduw en verdamping bij aan verkoeling. Ook zetten bomen stikstof om in zuurstof. Daarmee wordt de lucht in de stad gezonder. Bomen zorgen daarnaast voor een toename van de biodiversiteit. Planten en dieren profiteren van bomen als schuil- en nestgelegenheid en als voedselbron.

 

Werkzaamheden

Het planten van de bomen is op 15 maart gestart. Dit neemt enkele weken in beslag. Om de werkzaamheden uit te voeren worden waar nodig kleine delen rondom de werkzaamheden, bijvoorbeeld parkeervakken, tijdelijk afgezet.