Overheid

Extra subsidie voor warmtepompen vanaf 2022

Nederweert

De komende drie jaar wordt er door het kabinet ingezet op extra subsidie, betere informatievoorzieningen en advies over (hybride) warmtepompen. Het subsidiebedrag wordt per 1 januari 2022 verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Zo worden (hybride) warmtepompen voor meer huiseigenaren betaalbaar en haalbaar. 

 

Aanmoedigen van energiebesparing

De warmtepomp wordt ondersteund vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze regeling is opgesteld voor het aanmoedigen van energiebesparing en alternatieven voor verwarming op aardgas.  

Voor hybride en all electric warmtepompen

In de brief van staatssecretaris Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat, stond aanvankelijk dat de subsidie bestemd was voor hybride warmtepompen. Volgens de voorzitter van Vereniging Warmtepompen, Frank Agterberg, geldt de subsidieverhoging echter voor alle warmtepompen. Het zou onlogisch zijn om all electric warmtepompen een lagere subsidie te geven dan hybride varianten. 

Subsidie pas in 2022 aanvragen

Huiseigenaren die nog in 2021 een (hybride) warmtepomp gaan installeren of hebben geïnstalleerd, is aan te raden om hiervoor pas in 2022 subsidie aan te vragen. Dan kunt u namelijk gebruikmaken van de 30% subsidie in plaats van de huidige 20%. 

Apparatenlijst voor subsidiebedrag

Het is mogelijk om tot maximaal 12 maanden na het installeren van de warmtepomp subsidie aan te vragen. Als de aanvraag wordt gecombineerd met een isolatiemaatregel, kan de subsidie tot 12 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel worden aangevraagd. Het RVO maakt binnenkort de apparatenlijst warmtepompen 2022 bekend, waarop een indicatie staat van het subsidiebedrag per type warmtepomp. 

Gratis en onafhankelijk advies

Heeft u behoefte aan gratis advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Dat kan door te bellen met tel. 072-743 39 56 of te mailen: info@duurzaambouwloket.nl. Ook onze gemeente is hierbij aangesloten. Het Duurzaam Bouwloket is het digitale informatiepunt voor inwoners van Nederweert. Kijk voor meer informatie op duurzaambouwloket.nl of onder Duurzaamheid>Ondernemer>Energiebesparing