Overheid

Gemeente Leudal roept ondernemers en onderwijs op om na te denken over economische ambities

Leudalplein 1 Heythuysen

Inzicht in het economisch profiel van de gemeente Leudal

Leudal is economisch vitaal en wil dat ook blijven. Samen met de voor de gemeente belangrijke samenwerkingspartners; onderwijs en bedrijfsleven is er begin 2018 een bijeenkomst georganiseerd waarbij informatie is opgehaald om inzicht te krijgen waar Leudal sterk in is en waar kansen liggen. Dit is vorm gegeven in het ‘Economisch Profiel Leudal’.

Wethouder Piet Verlinden vertelt: “Aan de hand van het economisch profiel hebben we samen een prachtig middel in handen dat inzicht geeft waar onze sterke punten en kansen liggen.

Het is belangrijk om de handen van het bedrijfsleven, onderwijs en gemeente in elkaar te slaan

en samen te werken, naar een toekomst van economische groei, gericht op deze kansen en sterkte. Samen met onze economische partners willen we in co-creatie met elkaar komen tot een economische agenda voor Leudal. Dit willen we doen door ons te verenigen in een economic board.”

Sterke sectoren

De gemeente Leudal herbergt een keur aan kleinschalige tot middelgrote bedrijven, voornamelijk in de (groot- en detail)handel, agrarische sector en de advies- en onderzoeksector. De meest stuwende en innovatieve clusters zijn agribusiness, slimme maakindustrie, handel, vervoer en opslag, leisure en zorginnovatie. Het innovatieve karakter van deze clusters biedt kansen voor de toekomst.
 

Krachtige netwerken

Leudal maakt deel uit van twee krachtige netwerken in Midden- Limburg: Samenwerking Midden-Limburg (SML) en Keyport2020. SML is het samenwerkingsverband van de zeven Midden- Limburgse gemeenten op economisch en fysiek gebied. In Keyport 2020 werken ondernemers, onderwijs en overheid in Midden-Limburg nauw samen om innovatie en ondernemerschap in de regio en een goed vestigingsklimaat te bevorderen.

Ook is de gemeente aandeelhouder van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), dat onder andere nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelt.

Uitdagingen voor de toekomst

De forse arbeidspendel naar omliggende gemeenten en daarbuiten en de dalende potentiële beroepsbevolking creëren stevige uitdagingen voor de toekomst. Een afnemende beroepsbevolking betekent ook een afname in economische vitaliteit en daarmee een afname in de aantrekkelijkheid om in de gemeente te wonen.

Om te werken en te recreëren. Piet Verlinden: “De kansen, samenwerkingen en uitdagingen vragen om de handen in elkaar te slaan en aan de slag te gaan met een economische agenda, waarbij we gaan nadenken over de gezamenlijke economische ambities en opgaven die daaraan verbonden zijn voor de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat en innovatie. Dit kunnen we niet alleen. Hiervoor moeten we met elkaar aan de slag. Van denken naar doen.”

Meer weten over Leudal Onderneemt?
Kijk op de website: www.leudal.nl en download Leudal Onderneemt. Dit is terug te vinden op de website onder: Ondernemer. Leudal Onderneemt is de samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs.