Overheid

Gemeente Maasgouw: “Het werk en de werksfeer bevallen goed”

Maasgouw

Team wijkbeheer van gemeente Maasgouw zorgt voor de goede kwaliteit van de openbare ruimte in de Maasgouwse kernen. Om het team op sterkte te houden én inwoners naar werk te begeleiden is vorig jaar de pilot leerpool wijkbeheer gestart. De deelnemers worden begeleid door praktijkbegeleider John van den Boogaart. De leerpool bestaat momenteel uit 11 personen, inclusief de praktijkbegeleider. We spreken John samen met Brian, één van de deelnemers.

Persoonlijke aandacht

John: “De deelnemers leren in de praktijk de werkzaamheden die zij nodig hebben om in het team wijkbeheer te kunnen werken. Belangrijk hierbij is de persoonlijke aandacht. In de leerpool werken mensen met behoud van uitkering. Het zijn allemaal mensen die om verschillende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde situatie thuis zijn, maar ook fysieke of psychische problemen. Ik investeer veel in de contacten. Als je het vertrouwen van iemand krijgt dat hij ook zijn verhaal met jou deelt, kun je verder bouwen.”

Doel

Het doel van de leerpool is om de deelnemers vanuit de bijstandsuitkering uit te laten stromen naar regulier werk. Dit kan binnen het team wijkbeheer van de gemeente zijn, maar ook bij een andere werkgever. “Het streven is om uit te stromen naar regulier werk, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Soms stroomt iemand uit naar beschut werken of zijn er eerst andere problemen die aangepakt moeten worden om in een normaal arbeidsritme te kunnen komen”, vertelt John. 

Succes

Het eerste succes is er ook. Brian gaat als eerste doorstromen naar een baan binnen het wijkteam van de gemeente. Brian: “Het werken bevalt goed. Niet alleen de werkzaamheden, maar vooral ook de werksfeer. John heeft aandacht voor de mensen. Hij merkt het meteen als er iets is en weet ook qua werk af te stemmen wat wel en wat niet past. Ik ben begonnen met een paar dagdelen werken. Dat is opgebouwd naar bijna fulltime. Ik ben nu ook klaar om een volgende stap te maken en aan de slag te gaan in het wijkteam.” 
 

Werkzaamheden divers

De werkzaamheden die de deelnemers van de leerpool uitvoeren zijn heel divers. “Op dit moment helpen we met het aanleggen van brandpaden op de Beegderheide. Maar er zijn ook andere werkzaamheden, zoals het opruimen van afval langs de wegen, jonge bomen inpakken als bescherming tegen de felle zon en het oppakken van meldingen die bij de gemeente binnenkomen”, vertelt Brian.

Naast het dagelijks begeleiden van de deelnemers heeft de praktijkbegeleider ook contact met praktijkscholen. Regelmatig komen vmbo-leerlingen in de vorm van een snuffelstage één dag een kijkje nemen. Ook zijn er stagiaires vanuit het praktijkonderwijs. Begin dit jaar wordt de pilot leerpool wijkbeheer geëvalueerd en gekeken naar het vervolg. 
 

Global Goals

 

Gemeente Maasgouw is aangesloten bij de Global Goals. Eerlijk werk en economische groei is één van de Global Goals. Wethouder Carla Peters: “Het is mooi dat we op deze manier mensen kunnen begeleiden naar werk. Ik ben trots op het resultaat dat nu al bereikt is en de inzet van alle deelnemers en de praktijkbegeleider.” Global goals zijn wereldwijde doelen om van de wereld een betere plek te maken. In Maasgouw werken we aan een gezonde en groene leefomgeving, waarin inwoners en ondernemers kansen krijgen en iedereen mee kan doen.