Overheid

Historische stad Roermond op moderne wijze ontsloten voor breed publiek

Met de opening van het eerste punt van de ArcheoRoute Roermond wordt Roermond als historische stad op een moderne manier toegankelijker voor een breed publiek. Het eerste punt van de route op de Pastoorswal is op 14 februari feestelijk geopend door gedeputeerde Hans Teunissen van de provincie Limburg en wethouder Angely Waajen van de gemeente Roermond.

De gemeente Roermond haakt hiermee in op het programma van de Provincie Limburg: ‘ArcheoRoute Limburg’, waarin bezoekers met behulp van een Cortenstalen speer, app en website kennismaken met de archeologie op historische plekken.

Wethouder Angely Waajen van Roermond: ‘Het zichtbaar maken van archeologie maakt van Roermond een completere stad. Dit is een mooie kans om cultuur, onderwijs en economie met elkaar te verbinden.

Het is de hoogste tijd om die mooie vondsten en verhalen met elkaar te delen, zodat mensen ervan kunnen genieten en leren.’

Eigen verhaal

Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie: ‘Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zicht- en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving. ‘

De ArcheoRoute, die mede mogelijk wordt gemaakt door de deelnemende gemeenten en Limburg Marketing, is onderdeel van het programma ‘Archeologie in de Etalage’ In de gemeenten Beesel, Weert, Venray, Nederweert, Roerdalen en Eijsden-Margraten werden afgelopen maanden de eerste speren geplaatst. Vandaag volgt Roermond.

Vervolgens worden dit jaar nog een groot aantal locaties onthuld. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg.

Digitale technieken

De ArcheoRoute zorgt ervoor dat de bijzondere archeologische verhalen met de nieuwste digitale technieken zichtbaar worden gemaakt. De boodschap bij de vindplaatsen is: ‘Hier op deze plek heeft zich een bijzonder verhaal afgespeeld.

Ga mee de geschiedenis in en ontdek de link met het heden!’.

Er wordt daarbij gebruik gemaakt van ‘mixed reality’, die gebruikers de “echte wereld” toont (zoals in Augmented Reality), maar hierin levensechte virtuele objecten projecteert (zoals in Virtual Reality).

Dat maakt dit project zeer vernieuwend. Daarnaast bevat de ArcheoRoute een spelelement: bezoekers kunnen per locatie een 3D-element van een archeologisch icoon verzamelen. De app is via de App Store en Google Play te downloaden op de smartphone. 

De website www.archeoroutelimburg.nl informeert bezoekers over alle vindplaatsen en biedt aanvullende informatie en verwijzingen naar musea.