Overheid‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’.

Maak van je mondkapje geen zwerfkapje!

Nederweert / Midden Limburg

Gebruikte mondkapjes horen niet op straat thuis, maar bij het restafval.

 

Vervuilend, besmetting

Sinds de uitbraak van het coronavirus worden gebruikte mondkapjes steeds vaker op straat gegooid. 
Naast dat mondkapjes op straat vervuilend zijn voor de omgeving, is er ook een mogelijk risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. Wanneer kinderen dit nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden. 

 

Bewust maken

“Gooi een gebruikt mondkapje daarom altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje”, is de boodschap van Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. Om iedereen bewust te maken van deze boodschap, is de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje (link naar gelanceerde campagne) gelanceerd.

 

Bij restafval

“Het is belangrijk om opnieuw aandacht te vragen voor dit zwerfafvalprobleem, want ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt, is er een teveel. Een herbruikbaar mondkapje heeft daarom de voorkeur. Wordt er toch gebruikgemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid”, aldus Helene van Zutphen.

 

Dringende oproep

Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation vrezen dat steeds meer gedragen mondkapjes op straat en in de natuur belanden. Dit nieuwe zwerfafvalprobleem werd al aan het begin van de coronacrisis geconstateerd. Ook Supporters van Nederland Schoon melden steeds vaker mondkapjes op straat. Supporters van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation roepen daarom op om van een mondkapje geen zwerfkapje te maken. Gooi gebruikte mondkapjes weg in de afvalbak! De gemeente Nederweert ondersteunt deze boodschap van harte.

 

#mondkapjegeenzwerfkapje

‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’.

Met deze slogan doen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation een oproep aan alle Nederlanders om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.