Roermond: Dodenherdenking 4 mei 2020 zonder publiek

Roermond, Maasniel, Swalmen, Herten
4 - May - 2020 - 00:00 - 5 - May - 2020 - 23:59

De herdenkingen in Roermond vinden dit jaar in aangepaste vorm plaats. De belangrijkste aanpassing is dat door de coronamaatregelen de herdenkingen zonder publiek plaatsvinden. Ook in de kernen Maasniel, Herten en Swalmen is het programma van de Dodenherdenking aangepast.

 

Dodenherdenking Maasniel

In Maasniel worden op maandag 4 mei de klokken om 19.50 uur geluid en wordt bij het monument aan het Betjesplein om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Leden van de Stichting ‘Neel Laef’ leggen een krans bij het monument.

 

Dodenherdenking Swalmen 

Enkele leden van het bestuur van het Oranje Comité Swalmen leggen op 4 mei een bloemstuk bij het Oorlogsmonument op de R.K. Begraafplaats aan de Bosstraat.

 

Dodenherdenking Herten

In Herten wordt na het klokgelui om 20.00 uur twee minuten stilte in achtgenomen bij het monument aan de Putkamp. Na een gebed en het voorlezen van de namen van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog uit Herten, Merum en Ool, wordt een krans gelegd door de Stichting Wijkraad Herten.

Dodenherdenking Roermond

Ook bij het Limburgs Verzetsmonument aan het Zwartbroekplein is dit jaar geen publiek aanwezig. Om 19.58 uur wordt het Taptoe-signaal gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte. Na het Wilhelmus worden kransen gelegd door de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen 1940/1945 Roermond en de burgemeester.

Vertegenwoordigers van organisaties uit de Roermondse gemeenschap leggen in de loop van de dag een krans of bloemstuk bij het monument.

De toespraken van de burgemeester en de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen 1940/1945 Roermond worden op 4 mei vanaf 14.00 uur uitgezonden via deze website en sociale media. De muzikale omlijsting hierbij wordt verzorgd door Paul Ploum, concertmeester van het Roermonds orkest " De Symphonie".

 

Bloemen bij de monumenten

Bij de monumenten in Roermond, Maasniel, Swalmen en Herten kunnen bloemen worden gelegd door inwoners. Wij vragen u dit niet om 20.00 uur te doen maar op een willekeurig moment overdag. Hierbij dienen de coranamaatregelen in acht genomen te worden. 

 

Hang de vlag uit op 4 en op 5 mei

Het vlagprotocol is dit jaar aangepast. U mag de Nederlandse vlag op 4 mei de hele dag (tussen zonsopkomst en zonsondergang) halfstok hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.
Op 5 mei mag de vlag zoals altijd de hele dag in top.

 

Verkeersmaatregelen

Tijdens de Dodenherdenkingen in Roermond, Herten en Maasniel worden tussen ongeveer 19.45 en 20.15 uur enkele wegen in de nabijheid van de monumenten afgesloten voor verkeer. Gelieve de aanwijzingen en de borden te volgen.

  •