VerhalenKinjer Vastelaovend Leedjesfestival.

Basisschool De Leerlingst/Haelen naar finale KVL

Heel

Van groep zeven mogen 16 kinderen  van basisschool de Leerlingst uit Haelen mogen op zondag 2 februari in Heel meedoen met de finale van het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival.

Dit optreden worden rechtstreeks uitgezonden op L1.

Muzikale juf Kitty Roeffen heeft vorig schooljaar ook met haar groep meegedaan aan het KVL en ook toen stond de Leerlingst in de finale. De juf, die zelf ook zangeres is, had de smaak te pakken en kreeg ook haar muzikale groep enthousiast om ook dit jaar weer mee te doen aan de liedjeswedstrijd.

 

Het liedje

Vader Wim Roeffen componeerde een 3-tal liedjes waaruit de groep mocht kiezen. Er werd vakkundig geluisterd in de klas en een Spaans klinkende melodie werd gekozen. De groep draaide hun hand niet om voor het bedenken van de Limburgse tekst van het vastelaovesnummer. Eerst werd er gebrainstormd over mogelijke onderwerpen en daarna werden uit kernwoorden zinnen bedacht. De juf heeft met de groep vervolgens de zinnen geschreven die de coupletten en de refreinen vormen van het lied

‘Wae gaon hielemaol los!’

Heel bijzonder in deze wedstrijd, omdat veel liedjes volledig gecomponeerd en geschreven worden door ervaren rotten in het vak.

De kinderen zijn dan ook stuk voor stuk heel trots op het liedje. Kiara en Ilse vertellen: ”Dit liedje is nog leuker dan dat van vorig jaar. Dit hebben we echt zelf gemaakt. Stukjes van wat we zelf bedacht heb horen we terug in het liedje, dat is heel speciaal”

 

Uitvoering

Hoewel de focus voor de jury in de halve finale ligt op de zangkwaliteiten van de groep, moest er natuurlijk ook nagedacht worden over de uitvoering. De danspasjes en de choreografie waren al snel uitgedacht en de tamboerijnen en castagnetten waren op school aanwezig. De kleding werd door hulptroepen gemaakt en de groep is ijverig aan de slag met het oefenen.

 

Opname

Nu de groep verzekerd is van een finaleplaats is het liedje opgenomen in de studio van Marlstone, daar waar vele mooie vastelaovendnummers opgenomen zijn. Het komt op de cd van KVL 2020.

 

“We leren hier heel veel van,” aldus de enthousiaste Guusje, ”Niet alleen het zingen is erg leuk om samen te doen, maar we leren ook omgaan met elkaar en problemen oplossen als we het ergens niet over eens zijn.” Het is een hele muzikale ervaring voor de kinderen waar ze dan ook heel trots op mogen zijn!