Verhalen

De versierde  voortuin aan de Reutskamerdijk 9 Ospel

Ospel

Natuurlijk een kabouter is een prachtige tuindecoratie, maar toch zijn wij in onze regio op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin.


Reutskamerdijk 9 Ospel

In karakteristieke indianenpose 'hand-boven-de-ogen' houden twee indianen aan de Reutskamerdijk 9 in Ospel de wacht. Het doet mij denken aan een oud en belegen mopje dat de vraag stelt waarom indianen eigenlijk de hand boven de ogen houden? Het antwoord luidt dan heel flauw, terwijl de vragensteller zijn hand een kwart naar binnendraait zodat deze de ogen bedekken, dat een indiaan zo niets ziet. Het zal op de Reutskamerdijk weinig uitmaken, want veel zullen de indianen op deze afgelegen straat tegen de rand van het natuurgebied De Groote Peel sowieso niet te zien krijgen.

 

Ik bel eens op om meer over deze indianen te horen. Annie Kneepkens (69) krijg ik aan de lijn en ze zegt dat ze de beelden heeft gekocht op een markt. "Waar dat weet ik niet meer, maar ze kostten destijds 5.000 gulden". Dat van die guldens heb ik goed gehoord, want het is inmiddels alweer 30 jaar geleden dat ze beide indianen heeft aangeschaft. Is er een spirituele binding met indianen of andere natuurvolkeren, wellicht op zijn minst een interesse voor country dansen of misschien worden de weekeinden wel gevuld met western-reenactment, dit laatste door sommigen ook denigrerend omschreven als cowboy en indiaantje spelen voor volwassenen? Niets van dit alles blijkt uit het ontwapenende antwoord van Annie:

"Ik vond ze gewoon mooi". Dat is beslist de beste reden.

 "We hadden eerst leeuwtjes aan de poort en ik wilde toch wel eens wat anders", vult Annie aan.

 

Volgens Annie zijn de beelden van eikenhout en dat ze zo blinken is te danken aan de buurman die ze regelmatig van een likje glansverf voorziet. "Maar je merkt toch wel dat ze ruim 30 jaar buiten in weer en wind hebben gestaan", zegt Annie over de situatie dat de beelden hun beste tijd wel hebben gehad. Misschien worden ze over enkele jaartjes wel ontheven van hun waakfunctie. Wie in ieder geval niet meer zo lang hoeft te wachten om te stoppen met werken is de man van Annie. Hij is aannemer en gaat volgend jaar definitief met pensioen. "We gaan dan heerlijk genieten" schetst Annie de zonnige toekomst. Ligt er ook een reis naar het Wilde Westen in het verschiet? probeer ik nog eens voorzichtig. Nee, zover reikt de horizon niet wordt mij wel duidelijk. Annie en haar man houden het gezellig bij de eigen tipi.    

 

Tekst en foto: Leon Moonen voor HALLO Magazine & HALLO Online.nl