VerhalenLeon Moonen

De versierde voortuin: Beekstraat 2 Grathem

Grathem / Leudal

Natuurlijk een kabouter is een prachtige tuindecoratie, maar toch zijn wij in onze regio op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin.

Beekstraat 2 Grathem

Op de hoek van de Dorpstraat en Beekstraat in Grathem ligt in de voortuin van een huis een molensteen. We maken ons heel even zorgen dat dit misschien een voorteken is dat de hypotheek wel eens als de spreekwoordelijke molensteen om de nek van de bewoners zou hangen. Maar dat dit gelukkig niet het geval blijkt te zijn wordt al meteen duidelijk als we hebben aangebeld. Bewoner Hen Schreurs (75) stelt zich voor onder zijn bijnaam Hen van de Mulder (Limburgs voor molenaar). "Zo kent iedereen in Grathem mij", vertrouwt hij ons toe.

Het mysterie van de molensteen is daarmee onmiddellijk opgelost. Het heeft dus met het oude ambacht van molenaar te maken. Hen Schreurs stamt uit een echt geslacht van molenaars. De vader en de beide grootvaders zijn het geweest en hijzelf heeft een mengvoederbedrijf, zeg maar een moderne molen, in Grathem gehad.

Vol trots wijst hij naar het familiewapen in het glas-in-loodraam boven de voordeur waarop drie molenijzers prijken.

"In vaktaal heet dat een rijn", doceert Hen. "Daarmee werd de bovenste molensteen, de loper geheten, over de onderste molensteen, de ligger genaamd, gedraaid om van graan meel te maken" vat hij in een notendop het maalproces samen. "Aan de inkepingen in de molensteen in onze voortuin kun je dus zien dat dit een loper is geweest", verduidelijkt hij. Overigens is de molensteen niet afkomstig van één van de molens waarop zijn ouders en grootouders hebben gezeten, maar dat maakt het verhaal niet minder interessant. "De molensteen komt uit de watermolen van Van Aarsen in Panheel, de plek waar nu de grote machinefabriek is gelegen.

Bij de afbraak van die molen heeft mijn vader de molensteen gekregen. De steen is met een heftruck van Panheel naar het ouderlijk huis in Grathem getransporteerd", kan Hen zich nog goed herinneren. Hen heeft op zijn beurt de molensteen van zijn vader gekregen en na eerst in zijn vorige huis als onderbouw van een open haard te hebben gediend, ligt de massieve steen nu al weer heel wat jaren in de voortuin van zijn huidige huis.

Sindsdien maalt de oude molensteen op deze plek de tijd die dan ook zonder ophouden door onze vingers glijdt, gelijk het meel vroeger, en ons herinnert aan die belangrijke levenswijsheid: Pluk de dag.