VerhalenLeon Moonen

In de voortuin. Wij zijn in onze regio vooral op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin

Baetserveld 11 Roggel

Natuurlijk een kabouter is een prachtige tuindecoratie, maar wij zijn in onze regio vooral op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin

Baetserveldsingel 11 Roggel

Als we rondfietsen op de Baetserveldsingel in Roggel ontdekken we in een kiezeltuin op nummer 11 een robuuste vierkante paal. Het is vooral de ingefreesde beer op de voorzijde die de aandacht trekt en als we deze aan een nadere inspectie onderwerpen, ontdekken we op de andere drie zijden van de houten pilaar nog een ingekerfde slang, een bok en iets wat we niet onmiddellijk kunnen thuisbrengen, maar lijkt op een pijp. Onze nieuwsgierigheid is nu helemaal gewekt. Wat behelzen deze tekeningen?

 

We bellen aan en treffen het: bewoner Henk Boonen (68) is thuis. In zijn bescheiden en vriendelijke glimlach bespeuren we ook een kleine aarzeling om aan zomaar een wildvreemde aanbeller het verhaal van de paal te vertellen, maar gelukkig wint zijn verteldrang het. "Wat je ziet zijn symbolen uit de Oosterse, Westerse en Indiaanse spirituele wereld", begint Henk zijn uitleg. "In de Indianenwereld associeer ik mij met de kracht van een beer. De slang komt uit de Chinese astrologie; ik ben in het jaar van de Slang geboren. Die bok, eigenlijk een Steenbok, is mijn sterrenbeeld volgens de Westerse horoscoop want ik ben in januari jarig. Ik vat het wel eens samen als: sterk als een beer, wendbaar als een slang en koppig als een steenbok. Dat is mijn karakter. Maar wat je karakter ook mag zijn, de kunst is het uiteindelijk om met jouw omgeving en de wereld in vrede en harmonie te leven.

Daarop duidt die pijp, want dat is een vredespijp van de indianen. Je hoeft het daarbij overigens niet iedereen naar de zin te maken, want dat gaat niet lukken. Heb in ieder geval jezelf lief, dan kun je ook anderen lief hebben". We vermoeden dat wie dergelijke levenswijsheden debiteert, beslist ook door het leven is gepokt en gemazeld. Dat blijkt te kloppen. Het is in het leven van Henk niet allemaal van een leien dakje gegaan. "Waar ik veel moeite mee heb gehad is de breuk van mijn relatie. Ik ben in eerste instantie weggevlucht in mijn werk, maar na een zelfconfrontatie heb ik de rust gevonden".

 

Inmiddels heeft Henk last van gezondheidskwalen: longklachten zoals COPD en artrose in de gewrichten. Maar daar weet hij ook mee om te gaan. Het leven herbergt nu eenmaal vele tegenslagen. Een totempaal met symbolen kan dan volgens de filosofie van Henk wel eens helpen om te herinneren wie je werkelijk bent en terug te keren naar jouw oerkrachten. De totempaal blijkt dan ook een reddingspaal te zijn.