Gratis RaadPop wil drie dagen knallen met voor elk wat wils.
Het festivalseizoen is in volle gang. Elk genre, elke leeftijdsgroep en zichzelf respecterende gemeenschap heeft wel een eigen, muzikaal festijn. Wat zou RaadPop, dat dit jaar de vierde editie beleefd, boven al die zomerse feestjes kunnen uittillen? De vraag waar een viertal Nederweertse kerels het antwoord op moest vinden om hun festival bestaansrecht te kunnen geven. Wat ze dan ook deden, desnoods dwars tegen de storm in…
We ontmoeten Rolf Verheijen, Paul van der Sande, Harm Smolenaers en Jo Bouwels op een maandagmiddag in het plaatselijke eetcafé De Kleine Winst. Dat is geen toeval, niet alleen omdat Paul, mede-initiatiefnemer van RaadPop, de eigenaar is. Dit is ook de locatie waar eind mei de muzikale strijd ‘Battle of the Bands’ werd beslecht, een samenwerking met Muziekcollectief Nederweert Live met als hoofdprijs het verzorgen van de openingsact op de tweede dag van het evenement.
Raadproms
Want het is drie dagen feest op het Raadhuisplein in Nederweert, dit jaar op 5, 6 en 7 juli. Dat het verzorgen van de opening op vrijdag een eervolle aangelegenheid is, heeft ook te maken met het feit dat de eerste dag gereserveerd is voor een ander, bijzonder onderdeel van het festival: Raadproms, dat in 2018 alweer voor de derde keer georganiseerd wordt. Want dat is één van de punten waarop Raadpop zich onderscheid. De organisatoren willen een zo breed mogelijk publiek bereiken en kijken in de uitvoering dus verder dan pop-, rock-, of bluesmuziek.
Inspiratie
De naam proms is afgeleid van de klassieke openluchtconcerten die werden gegeven in de parken van Londen, waarbij de mensen gewoon rondwandelden (promenade) tijdens het concert. Toen de concerten later ook binnen werden uitgevoerd sloeg de naam ‘proms’ op de staanplaatsen in de muziekhal. De variant met een gecombineerd programma van klassiek en pop boekte grote, internationale successen in Nederland, België, Duitsland en andere Europese landen. Die populariteit inspireerde de mannen in Nederweert mede om een soortgelijk evenement vooraf te laten gaan aan het tweedaags poppodium.
Swingend
‘Het podium komt helemaal vol te zitten, ik denk ergens tussen de tachtig en honderd mensen’ licht Rolf toe. Hij is voorzitter van de stichting die RaadPop het levenslicht liet zien. ‘Het grote projectorkest bestaat die donderdag uit muzikanten van harmonie Sint Joseph in Nederweert en Pro-Musica uit Nederweert-Eind. Bovendien zullen de drumbands van Sint Joseph en van Melodie der Peel uit Ospel acte de présence geven. En dan natuurlijk de vocalisten en popmuzikanten, die de proms maken tot wat het is. Ik noem een Vocal Group Mystique, Rob Mennen, Hanneke van Eijk, Lieke van de Laar en Björn Wiermans. Dansrijck, hier uit Nederweert, zal het swingende plaatje vanaf 20.00 uur compleet maken.’
Podium
‘Het is wel mooi hoe zoiets ontstaat’ vult Harm aan. ‘We hadden al twee dagen RaadPop. Het podium werd op woensdag gebouwd en op vrijdag begon het. Dus op donderdag stond daar een prachtige stage waar niks mee gebeurde. Dan werkt het in een gemeenschap als Nederweert toch zo dat mensen elkaar kennen, dus al gauw kwam van daaruit het voorstel om niet alleen het podium, maar het hele gebeuren wat uit te breiden.’ Harm, die de uitstraling heeft van iemand die zelf dagelijks podia opbouwt maar toch écht secretaris RaadPop is, geeft aan dat dit ook mooi aansloot bij de doelstellingen van de stichting. ‘Het festival is niet alleen van en door Nederweerteneraren. We trekken het graag breder, qua regio, maar ook qua doelgroepen in leeftijd en muzieksmaak.’ Zijn persoonlijke voorkeur reikt dan ook van schlagers tot hardrock…
Sponsoren
Voor elk wat wils dus. Maar er is nog een reden waarom RaadPop voor een grote groep mensen aantrekkelijk is. Want het aanbod op festivalgebied is weliswaar ruim, aan de meeste evenementen hangt ook een fors prijskaartje. Dat moet je niet alleen willen, maar ook kunnen betalen weet Harm. ‘RaadPop is gratis toegankelijk en wil dat ook graag zo houden. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van de omzet.’
‘En van onze sponsoren natuurlijk’ vult Jo aan, niet voor niets penningmeester van de stichting. ‘Zonder hun steun, ook in het voortraject al, zou je niet eens aan de organisatie van een evenement in deze vorm hoeven denken.’
Trots
Ondanks de bescheidenheid die het viertal aan de dag legt, valt nauwelijks te maskeren dat die organisatie in totaliteit veel groter moet zijn dan dat ze laten blijken. Bovendien moet er de nodige creativiteit aan te pas komen om een dergelijke onderneming te laten slagen. ‘Wij hoeven echt niet te denken aan een Di-rect als publiekstrekker’ weet Harm. ‘Dat is voor ons gewoon niet op te brengen. Maar als ik kijk naar onze line-up, dan durf ik best te zeggen dat ik daar trots op ben’.
Op die publiekstrekker komen we even later nog terug. Eerst even een blik op de rest van het schema, die leert dat trots wel gerechtvaardigd is.
Frisse wind
Boondog, een rockband uit de regio met Keltische invloeden was winnaar van het eerder genoemde ‘Battle of the Bands’. Loxley Lane, de nummer twee van dit jaar, is een frisse wind die door het Vlaamse rocklandschap raast. De band uit Maasmechelen verenigt verschillende genres in een eigen catchy geluid. The Hillbilly Moonshiners Bluegrass Band was al op grote festivals als Dauwpop en Bevrijdingsfestival Limburg te zien. Deze jongens vertalen pophits van toen en nu naar moderne country en folk uitvoeringen. Soms op hilarische, maar altijd op virtuoze wijze.
Thuiswedstrijd
De grens met België is ook vlakbij voor The Lighthouse uit Leuven. Frisse, dansbare popsongs die ook al op het vermaarde Pukkelpop te horen waren. Uit de eigen regio is er verder Watchin’ Joe, winnaar van de dertigste editie van Van Horne Pop in muziekcentrum De Bosuil, met een arsenaal aan stevige rockcovers. De driekoppige stonerbluesband Uncle Harry speelt al helemaal een thuiswedstrijd. Deze psychedelische stonerbluesband viel goed op tijdens het afgelopen Bevrijdingsfestival in Roermond. De opvallende invulling, met een scheurende Hammond, een grommende gitaar en stuwende drums liet een puike indruk achter.
Tribute
Genoeg tegendraadsheid dus. Maar ook aan het groeiende publiek voor tributebands is gedacht. Twee toppers op dat terrein staan op de vrijdag gepland. Met Men on the Moon brengen zes ervaren muzikanten uit de regio een ode aan REM, één van de grootste en beste alternatieve rockbands die ooit heeft bestaan. En de formatie The Dark weet de live ambiance van een Anouk-concert als geen ander te benaderen. Ook hier zorgen vijf door de wol geverfde instrumentalisten en een zangeres met een dijk van een stem, door het repertoire van de enige echte rockdiva van de Lage Landen.
Kortsluiting
En dan dus die publiekstrekker. Dat is een verhaal apart. Naast omzet en sponsoren is er namelijk nog één aspect waar het slagen van elk festival, gratis of niet, van afhankelijk is. Sterker, het is zo’n beetje het enige onderdeel waarop totaal geen invloed uit te oefenen is: het weer. En dat merkte de organisatie vorig jaar, toen Danny Vera als headliner geprogrammeerd stond op RaadPop. De Zeeuwse zanger zag zijn publiek plotseling sterk groeien na succesvolle optredens in het populaire tv-programma Voetbal Inside, waar hij inmiddels tot een soort huisband is uitgegroeid. Een topact dus, maar eenmaal goed en wel begonnen bij de vorige editie van RaadPop brak er een enorme stortbui boven Nederweert los. Wat volgde was een knal: kortsluiting…
Revanche
De band probeerde het nog wel, maar het was gewoon geen doen. Het optreden moest afgebroken worden. Vandaar dat de heren organisatoren nu buitengewoon verguld zijn dat Vera dit jaar terugkeert op hun podium. Op zaterdag gaat hij opnieuw knallen, maar dan in positieve zin. ‘We zijn écht heel blij dat Danny ‘revanche’ komt nemen’ zegt Rolf. ‘Je merkte vorig jaar echt dat mensen voor hem kwamen’ bevestigt Paul. ‘Het publiek was de kroegen ingedoken toen het noodweer losbarste, maar kwam toch weer naar buiten toen de band wilde beginnen. Er stonden denk ik dik vijfhonderd man in de stromende regen. Kun je nagaan wat er staat als het dit keer droog blijft.’
Jongeren
Het hele project is zoals gezegd nog veel breder dan een eerste indruk zou doen vermoeden. ‘Het muziekcollectief verzorgt op de zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur een jeugdprogramma, vóór het hoofdprogramma dat die dag om 17.30 uur begint. Het zijn. Zo krijgen ook diverse jeugdbands en schoolprojecten letterlijk en figuurlijk eens een groot podium. Het is mooi dat wij dat, net als op donderdag bij de proms, kunnen faciliteren’ zegt Rolf, die het erg belangrijk vindt dat er in Nederweert ook voor jongeren voldoende georganiseerd wordt.
Traditie
De buienradar zal de komende editie in ieder geval goed in het oog worden gehouden door de heren. Toch hangt ook weer niet alles alleen maar van de weergoden af, weten ook zij. ‘Onze vrijwilligers zijn ook écht vrijwilliger. Die doen dit omdat ze onze visie onderschrijven dat RaadPop voor Nederweert behouden moet blijven. We hebben er dan ook gasten tussen die vanaf woensdag 13.00 uur tot zondagavond laat hier te vinden zijn. Dat is natuurlijk goud waard’, zo besluit Rolf. ‘Mede dankzij zulke mensen kan een mooi initiatief hopelijk uitgroeien tot een traditie…’