Verhalen

In Gesprek met: Prins Sjors van Mechelen van de Vreigeliers Haelen

Haelen

Wie zijn toch die Vastenaovendjprinsen?  De Prins van de Vreigeliers uit Haelen is Sjors van Mechelen en hij stelt zich aan u voor.

 

Wie ben je?    

Ik ben Sjors van Mechelen 33jaar waarvan 11 jaar wonend in Haelen, daarvoor in Horn.

Getrouwd met Steffie Wijers en trotse papa van Fer, kick, en Dez.

Wat voor werk doe je en hoe ziet je vrije tijd eruit?

Ik ben opticien, contactlensspecialist en bedrijfsleider bij een opticien in Panningen.

In de winterperiode ben ik te vinden bij de Vastelaovesvereiniging de Vreigeliers en in de zomerperiode bij Schutterij St. Martinus in Horn. Andere hobby’s zijn wielrennen en squashen.

 

Kun je de reden aangeven waarom je ja gezegd hebt op de vraag om Prins te worden?

Het is iets unieks en onvergetelijks om mee te mogen maken en waarvoor je maar één keer gevraagd wordt. Een hele eer om dat te mogen doen.

Hoe gaat de verkiezing in Haelen in zijn werk?

Daar is een aparte commissie voor. Die bestaat uit de vorst en 3 raadsleden. Aan het eind van een seizoen word er geevalueerd. Hierbij word door de overige raadsleden potentiele kandidaten achter op een bierviltje geschreven. Dit advies word door de commissie meegenomen bij de keuze van de volgende prins.

Hoe voelde het om tot Prins te worden gekozen?

Er gaat van alles door je heen. De eerst daaropvolgende nachten slaap je slecht omdat je aan heel veel dingen denkt. Zoals de adjudanten, hoe ga ik het doen en wat wil ik allemaal doen.

Hoe heb je je benoeming geheim kunnen houden?

Dat was een lange periode, ongeveer een half jaar. We hebben het alleen aan onze ouders en adjudanten verteld. Echter één adjudant zit al bij de raad die heb ik het als laatste verteld. Die heb ik  pas ingelicht net voor het maken van de prinsenfoto’s. Tijdens bijeenkomsten van de raad en de vooravonden van het uitroepen werd er veel gespeculeerd, wie zou toch de nieuwe prins worden? Gelukkig werden vooral andere namen genoemd, als je dan in je achterhoofd wel beter weet is dat echt genieten. Soms is het best moeilijk om je mond te houden maar de uiteindelijke verrassing  is het dubbel en dik waard!

Wat wordt er volgens jou van een Prins verwacht?

Vooral dat je erbij bent als er iets te doen is. Dat je voorop gaat in het feest.

Dat je verbindt, samen de vastelaovendj viert met de raad van 11 , jeugd en andere vastelaovesverenigingen.

Carnaval betekent voor jou?

Positieviteit, een feest voor iedereen.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?

De Bonte-Aovendj vind ik altijd één van de leukste activiteiten. In Haelen is deze avond een combinatie van Haelense en buitendorpse artiesten. Vaak vind deze avond de zaterdag na de LVK-finale plaats. Wat in het verleden vaak resulteerden dat de winaar van het LVK de dag erop in Haelen op de buhne stond.

Hoe is jouw spreuk ontstaan?

Mijn spreuk heeft een dubbele betekenis: 

‘’met vastelaovendj zeen alle glaze vol’’.

De spreuk spreekt positiviteit uit, de glazen spreken ook voor mijn beroep en natuurlijk het bier wat aan carnaval onlosmakelijk verbonden is.

Wat wens je de carnavalsvierders in de regio  toe?

Onvergetelijke momenten, veel lol en plezier!