In Midden-Limburg wil RWE FUREC op industrieterrein Zevenellen in de gemeente Leudal een fabriek neerzetten om jaarlijks 800.000 ton huisvuil en slib te verwerken ten behoeve van waterstofproductie voor Chemelot in Sittard-Geleen. Dit vanuit de ambitie “om uiterlijk in 2050 de eerste circulaire chemie- en materialensite van Europa te worden”.
Een mooie ambitie, ware het niet dat deze ten koste dreigt te gaan van de gezondheid en leefbaarheid van de inwoners en de natuur van Midden-Limburg en sowieso niet past in het duurzaam toekomstplaatje waar ook de provincie Limburg naar streeft.
Stichting Duurzaam Zevenellen, inwoners en milieuorganisaties in Midden-Limburg maken zich grote zorgen over de afvalverwerkende fabriek die naar verwachting stank en lawaai veroorzaken, maar ook stoffen zal uitstorten zoals als (ultra)fijnstof, stikstof. Bovendien is een belangrijke verontreiniging van het Maaswater te verwachten. En tot slot ook grote onveiligheid en overlast in de regio Midden Limburg door enorme toename van verkeersstromen voor transport van en naar Zevenellen.
Nog groter zijn de zorgen geworden nu experts en wetenschappers kritisch naar project RWE FUREC hebben gekeken en tot de volgende conclusie zijn gekomen:
- Er is in Nederland nu al sprake van overcapaciteit bij bestaande afvalverwerkende installaties waardoor steeds meer afval uit het buitenland geïmporteerd moet worden.
Er is in Nederland geen behoefte aan meer verwerkers voor restafval. Nu al is er een overcapaciteit bij afvalverwerkende installaties van meer dan 10% waardoor restafval uit het buitenland geïmporteerd moet worden. Als daar nog 800.000 ton vuilnis bij gaat komen - de verwerkingscapaciteit van RWE FUREC - dan zal die hoeveelheid ook uit het buitenland geïmporteerd moeten worden. De verwachting is verder dat door een toenemende aanscherping van het scheiden van verschillende afvalstromen minder afval-aanbod voor de nu functionerende verwerkingsinstallaties beschikbaar komt, waardoor nog meer afval uit het buitenland geïmporteerd moet worden.
Is dit wat bestuurders willen? Het afvalputje van Europa worden met alle bijbehorende gevolgen voor inwoners en het milieu ? - In Engeland zijn slechte ervaringen opgedaan met soortgelijke vergassingsprojecten met grote financiële consequenties en negatieve invloed op duurzaamheid
In het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen twintig jaar meerdere keren ervaring opgedaan met vergassingsprojecten voor afval, de techniek die ook beoogd is voor RWE FUREC. Dankzij Britse overheidssubsidies zijn elf van dergelijke vergassingsprojecten voor afvalverwerking gestart, maar er is er niet één die succesvol is geworden. Het gevolg is dat afval er weer gewoon op stortplaatsen gestort wordt, waardoor de duurzaamheidsambitie steeds verder buiten bereik komt.
Dit alles roept ook de vraag op hoe het kan dat men een techniek die aantoonbaar niet werkt toch weer wil inzetten en dan ook nog eens zo grootschalig.
Wat doen we in Nederland als RWE FUREC de aanbestedingen voor de verwerking van 800.000 ton afval binnenhaalt, maar de techniek faalt? Krijgen we dan in Midden-Limburg situaties zoals in Engeland, of een Napels aan de Maas? - De ambitie ‘100% duurzaam’ kan RWE-FUREC niet waarmaken
Om de belofte van 100% duurzaamheid waar te kunnen maken heeft Chemelot 100% duurzame grondstoffen en energie nodig. FUREC gaat echter aanzienlijke hoeveelheden plastic (gemaakt uit aardolie) uit restafval tot waterstof verwerken, wat als fossiele energie wordt aangemerkt en daardoor geen groene energie is. - Er zijn ook andere initiatieven, die duurzamer zijn voor wat betreft CO2-uitstoot
In de huidige afvalinstallatie in Nederland wordt afval gescheiden en onder meer plastic gerecycled tot nieuwe grondstoffen, waarmee CO2-uitstoot voorkomen wordt. Wat er na de scheiding van afval dan nog overblijft wordt verwerkt in afval-energiecentrales voor de productie van groengas ter vervanging van aardgas, warmte voor warmtenetten en hernieuwbare elektriciteit. Maar ook hier komt nog wel CO2-uitstoot bij vrij. Om dit te voorkomen, investeren afval-energiecentrales momenteel grootschalig in CO2-afvang. Ook andere innovatieve afvalbedrijven zoals het Duitse EEW nu gaan investeren in deze afvalscheidings- en recyclingtechniek. RWE FUREC heeft daarentegen geen plannen om CO2-uitstoot af te vangen.
Het argument van FUREC dat het tot veel CO2-uitstoot leidt als je het huishoudelijk restafval met vrachtauto’s naar afval-energiecentrales in andere provincies buiten Limburg rijdt, is niet onderbouwd. In het geval dat FUREC in de toekomst de aanbestedingen voor afvalverwerking in onze provincie wint, wat niet te verwachten is gezien de CO2-uitstoot, dan is in Limburg slechts 150.000 ton huishoudelijk restafval beschikbaar. De installatie van FUREC heeft een capaciteit van 800.000 ton en moet dus 650.000 ton uit andere provincies of het buitenland halen. Onbekend is nog hoeveel CO2- impact dat heeft.
Vraag is of onze bestuurders/volksvertegenwoordigers voldoende geïnformeerd zijn over de geringe kans van slagen van dit project. Over de ervaringen in Engeland, het onvoldoende uitgekristalliseerde productieproces en de grote risico’s die aan dit project kleven, zowel financieel, milieutechnisch als voor de leefbaarheid en gezondheid van inwoners van Midden-Limburg. Als dat zo is, waarom willen ze dan vasthouden aan de ontwikkeling van de afvalverwerkingsinstallatie voor RWE-FUREC?
Namens verontruste inwoners en belangenorganisaties verzoekt Stichting Duurzaam Zevenellen de gemeenten, provincie Limburg en volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer nadrukkelijk om een pas op de plaats te maken voordat een definitieve vergunning wordt verleend. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is nog niet te laat om de juiste, duurzame route voor Limburg en Chemelot te kiezen.
Het mag niet zo zijn dat Midden-Limburg het afvalputje van Europa wordt met alle geschetste risico’s van dien. Niet alleen de inwoners van Midden-Limburg hebben recht op een gezonde en leefbare omgeving. De gevolgen van het niet waarmaken van de ambities van dit project reiken nog vele malen verder.
In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,
Namens stichting Duurzaam Zevenellen: Huite Vogelaar, voorzitter Marie-José Baur, secretaries
Voor onderbouwing en bronvermeldingen zie: www.duurzaamzevenellen.nl