VerhalenPieter Knippenberg

Kijk op Kunst in de regio Grijsaard met kind in Baexem

Baexem

Baexem heeft duidelijk iets met de in 1920 in Stramproy geboren beeldend kunstenaar Cor van Geleuken. Maar liefst drie creaties van hem staan in de nabije omgeving van de Baexemse basisschool De Harlekijn. Dat is natuurlijk niet toevallig, want al deze kunstwerken hebben een relatie met het onderwijs in het dorp. 

Het beeld dat de naam Grijsaard met kind gekregen heeft, is ooit verplaatst en staat nu op een vrij onopvallende plaats aan de rand van een grasveldje achter Baexheimerhof. Het kunstwerk is in 1978 onthuld bij gelegenheid van het 60- jarige bestaan van het Baexemse kleuteronderwijs.

Pedagoog

Grijsaard met kind is een fors uitgevallen viermeter hoog kunstwerk dat bestaat uit een betonnen beeld van een man met een kind op een zuil. De zuil, die met enige fantasie doet denken aan een klassieke Griekse zuil, staat op een uit baksteen opgetrokken sokkel. De man getooid met een lange baard, heeft overduidelijk een oosters uiterlijk. Zijn ruimvallend gewaad reikt tot aan zijn voeten. Ook het jonge kind dat hij bij de hand houdt, draagt soortgelijke kledij. De grijsaard, dit woord wordt tegenwoordig nog nauwelijks gebezigd, strekt zijn linker arm met opgeheven vinger naar boven. Is hij de oude wijze pedagoog die het kind wijst op kansen en moeilijkheden die het leven met zich meebrengt? Waar de man en het kind elkaar vasthouden, heeft de tand des tijds overduidelijk toegeslagen. Het betonnen beeld vertoont hier een flinke barst. Om erger te voorkomen, lijkt een restauratie op korte termijn zeker gewenst. Het uit 1970 stammende beeld van de speelse harlekijn bij  basisschool De Harlekijn in Baexem is ook een schepping van Van Geleuken en ook de metalen haan op een betonnen boog uit 1974 op het schoolterrein is van zijn hand.

Cor van Geleuken, een duivelskunstenaar!

Van Geleuken ontwierp en maakte veelal christelijk-religieus werk, waaronder wandschilderingen, glas-in-loodramen en beelden en reliëfs in keramiek of kunstbeton. Dat is niet vreemd wanneer je weet dat hij in 1945 zijn studie tot priester afrondde. Hij besloot echter de priesterwijding niet te ondergaan. Hij maakte wat je noemt een carrièreswitch, volgde zijn passie en werd beeldend kunstenaar. Zijn grootste opdracht ooit was de aankleding van de Sint-Gerardus Majellakerk in Nederweert-Eind. Hier was hij verantwoordelijk voor de altaren, banken, beelden, glas-in-loodramen, kapitelen, friezen, het doopvont en een groot reliëf van het laatste avondmaal. 

Bij gelegenheid van het 160- jarig bestaan van de Heyerkapel in Stramproy is het boek: Cor van Geleuken, een duivelskunstenaar uitgeven. Van Geleuken was de kunstenaar die het hele interieur van dit gebedshuisje in 1948 voorzien heeft van schilderstukken.