“Naar een kermis hoef ik echt niet meer te gaan. Ik kijk alleen maar aan tegen andermans benen. Een stoep op en af rijden, is ook nagenoeg onmogelijk. Niet afgedekte dikke kabels op de grond tussen de attracties, maken het manoeuvreren met een rolstoel ook nog eens heel moeilijk.” Aan het woord is Thea Sieben, secretaris van de Stichting Platform Gehandicapten Nederweert. De uit Leveroy afkomstige Thea is vanwege een ernstige rugaandoening al een aantal jaren noodgedwongen rolstoelgebonden. Samen met voorzitter Jan-Willem Van Gog, penningmeester Johan Smeets, Wiek Verheijen en de niet bij ons gesprek aanwezige Toos Bovend'Eert en Frans Geurts, vormt dit zestal het bestuur van de stichting Platform Gehandicapten Nederweert. Sinds 1994 ondersteunt de stichting binnen de gemeente Nederweert mensen met een handicap, een chronische aandoening of mensen die op andere wijze hulpbehoevend zijn.
Werk aan de winkel
Ruim dertig jaar bestaat deze Nederweerter belangenorganisatie al, maar tijdens ons gesprek in het Thomashuis in Ospeldijk, wordt meer dan eens duidelijk dat er nog altijd heel veel werk aan de winkel is. Maar het is ook goed om vast te stellen dat er in de gemeente Nederweert een zeer gemotiveerde stichting is, die zich met hart en ziel inzet voor de positie van mensen die met beperkingen moeten leven. Gevraagd naar de aard van die inzet, passeren er tal van voorbeelden de revue. Zo helpen de bestuursleden van de stichting geregeld mensen die door de vaak complexe regelgeving door de bomen het bos niet meer zien. “Om te voorkomen dat ze continu van het kastje naar de muur lopen”, vertelt voorzitter Van Gog, die zelf na een ernstig ongeluk gehandicapt is geraakt.
“Als wij ons niet melden, worden we nog te gemakkelijk vergeten”
“Wij geven ook gevraagd en ongevraagd adviezen”, vult Thea Sieben aan. “Niet enkel aan ondernemers maar ook aan de Gemeente Nederweert waar wij overigens een heel goed contact mee hebben. Onze adviezen hebben vaak betrekking op de toegankelijkheid van gebouwen, of beter gezegd de ontoegankelijkheid. Tegenwoordig proberen we al in een heel vroeg stadium onze stem te laten horen. Eigenlijk zou er al op de tekentafel rekening gehouden moeten worden met de toegankelijkheid van het te ontwerpen gebouw – en zeker een openbaar gebouw. Dat is echter nog lang niet het geval”, zegt Thea stellig. “Als wij ons zelf niet melden, worden we nog te gemakkelijk op veel uiteenlopende terreinen vergeten of gewoonweg veel te laat geïnformeerd.
We hebben meegedacht bij het ontwerp van een nieuw hotel in Nederweert, met als gevolg dat in dit hotel in principe alle kamers rolstoelvriendelijk zijn gemaakt.
We zijn heel blij dat met onze aanbevelingen rekening is gehouden. Ook bij de plaatselijk horeca constateren we nog altijd heel veel verbeterpunten. Wanneer je daar voor toiletbezoek een trap op of af moet, heb je als rolstoeler een vet probleem. En is er al een toilet op de begane grond, dan is dat lang niet altijd geschikt voor een minder valide persoon. Er valt dus nog een wereld te winnen! Maar ook ondernemers mogen gerust een beroep op ons doen. Wij hebben in het verleden ook vrijwilligers geholpen met een advies om fondsen aan te kunnen boren bij instanties, om zo de toegankelijkheid van hun pand te optimaliseren met financiële ondersteuning.”
“Alles loopt op rolletjes”
Naast het gevraagd en ongevraagd advieswerk is de Stichting Platform Gehandicapten Nederweert ook nog op vele andere fronten uiterst actief. Zo lezen we in het jaarverslag over 2024 dat de stichting haar achterban heeft vertegenwoordigd in tal van zaken zoals veilige fietsroutes in de gemeente Nederweert. De stichting is ook betrokken bij de organisatie van de rolstoeltocht met de toepasselijke naam ‘Alles loopt op rolletjes’. Bestuurslid Wiek Verheijen is de grote man achter het ‘Rondje om de toren’ samen met Frans Geurts. Verheijen: “Zes maal per jaar organiseren we een scootmobieltocht. Met een twaalftal scootmobiels en de nodige fietsende verkeersbegeleiders maken we vanuit Nederweert tochtjes van zo’n twintig kilometer. Daar is zoveel animo voor, dat we zelfs een wachtlijst hebben moeten aanleggen.
Stichtingsvoorzitter Jan Willem van Gog organiseert cursussen rolstoelvaardigheid en dat doet hij ook buiten de gemeente Nederweert met het door hem opgerichte Wheelchair skillsteam Limburg.
De stichting beschikt by the way over een bijzonder vervoermiddel: de scootmobielkar.
Daar mogen inwoners van Nederweert, Ospel, Ospel-Dijk, Nederweert-Eind en Leveroy gratis gebruik van maken. Deze kar is ieder jaar onderdeel van de scootmobieldag. Een jaarlijks terugkerend evenement dat samen met o.a. de gemeente Nederweert wordt georganiseerd om de gebruikers van een scootmobiel veiliger deel te laten nemen aan het verkeer. Kortom de Stichting Platform Gehandicapten Nederweert toont zich uiterst actief en brengt haar slogan dat niemand er alleen voor staat, met woord en daad in de praktijk.
De stichting die zoekende is naar een zevende bestuurslid, heeft geen website maar wel een Facebookpagina onder haar eigen naam. Op deze FB-pagina die 179 volgers kent, staat veel informatie over de activiteiten die de stichting onderneemt en natuurlijk ook het contact emailadres wat we aan het eind van dit artikel ook vermelden: sieben3@outlook.com. Wil je de stichting telefonisch bereiken, dan kan dat op nr. 06 20731147.