VerhalenPieter Knippenberg

Van het dorp, voor het dorp Dörpsoverlek Ni-jwieërt; een klankbord voor de bewoners van de kern van Nederweert

Nederweert / Midden Limburg

In deze editie van Hallo Magazine staat de dorpsraad van de kern van Nederweert centraal. Dat deze dorpsraad het lokale dialect hoog in het vaandel heeft staan en veel belang hecht aan overleg, blijkt wel uit de naam ‘Dörpsoverlek Ni-jwieërt’. De dorpsraad die volgens haar fraaie website ‘de algemene belangen van bewoners van de kern van Nederweert behartigt’, is opgericht in 2011 en bestaat dus nog geen tien jaar. Dat is voor een dorpsraad relatief kort. Ter vergelijking: Leveroy, een van de (kleinere) kerkdorpen van Nederweert, heeft al 45 jaar een dorpsraad die in Leveroy overigens  ‘Gemeenschapsraad’ genoemd wordt.

Veel dorpsraden in de regio Midden-Limburg  zijn opgericht ten gevolge van gemeentelijke herindelingen. Die nieuw gevormde grote gemeenten tellen vaak veel kernen. Onder de inwoners van die vaak kleine kernen leeft nogal eens de vraag of hun belangen in het grote gemeentelijke verband wel voldoende aandacht krijgen. Volgens Maurice Brouns, die vanaf de oprichting voorzitter van het bestuur van het Dörpsoverlek Ni-jwieërt is, speelt dit gegeven veel minder sterk in de kern van Nederweert waar de burgers blijkbaar best tevreden zijn.

“Wij hebben een duidelijk ander ambitieniveau“

Maurice Brouns: “Ik begrijp de zorgen over de leefbaarheid in de kleinere kernen van de gemeente Nederweert heel goed. Daar hebben de bewoners dan ook vaak te maken met andere problemen dan de bewoners in de kern van Nederweert. Als je in zo’n kleine kern woont, is het natuurlijk niet prettig dat het voorzieningenniveau in je dorp door bijvoorbeeld het verdwijnen van winkels of door het afschalen van het openbaar vervoer steeds verder terugloopt. Dergelijke problemen spelen veel minder sterk in de kern van Nederweert. Ons ambitieniveau wijkt dan ook af van dat van andere dorpsraden in de gemeente.

 

Het Dörpsoverlek Ni-jwieërt wil een klankbord zijn voor de ongeveer 8000 inwoners van de kern.

Wij willen hun algemene belangen behartigen bij de gemeente. Gelukkig weten de inwoners van de kern ons wel te vinden als ze ons nodig hebben en brengen zij hun ideeën onder onze aandacht. De ondernemers en de buurtverenigingen blijken hun eigen belangen zélf goed onder de aandacht van de gemeente te kunnen brengen.

Als Dörpsoverlek Ni-jwieërt, vinden we het ook heel belangrijk om burgerinitiatieven te ondersteunen en lokale activiteiten een juridisch platform te bieden. We kunnen bijvoorbeeld hulp bieden bij de aanvraag van subsidies en ons netwerk delen. Vroeger werd er door de gemeente voor de burgers veel ‘top-down’ geregeld. Tegenwoordig is burgerparticipatie in zwang. Daar kunnen wij als dorpsraad een goede rol in spelen.

 

“Wij dienen geen politiek belang”

Samenwerking met de gemeente Nederweert en met andere instanties heeft voor ons daarbij een hoge prioriteit. Gevraagd en ongevraagd geven wij advies aan het gemeentebestuur. Wij willen onafhankelijk zijn; wij dienen geen politieke belang. Die neutrale positie vinden wij heel belangrijk; wij willen een schakel zijn tussen de burger en de gemeente. De gemeente Nederweert vindt de dorpsraden gelukkig waardevol. We worden dan ook financieel gefaciliteerd.

 

Dat de gemeente Nederweert leefbaarheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook door de aanwezigheid van drie leefbaarheidregisseurs; dat zijn professionals die hele korte lijnen hebben met de dorpsraden.

Ik ben van mening dat de gemeente Nederweert zich heel dienstbaar opstelt en open staat voor goede ideeën . Samengevat: Het is in Nederweert goed georganiseerd!

 

Werkgroepen

Onder onze vlag zijn een zevental werkgroepen actief op uiteenlopende thema’s. We hebben de werkgroep Eetpunt ‘Ontmoeten doet Groeten’ en de werkgroepen PopUp-Galerie, Repaircafé, Wandelnetwerk, Huiskamer Nederweert en de werkgroep Dierenweide. De zevende werkgroep, een nieuwe werkgroep, heeft de naam LINK gekregen. LINK staat voor ‘Leer Iedereen Nederweert Kennen’ en deze werkgroep richt zich met name op nieuwkomers, die als asielzoeker in Nederweert zijn komen wonen.

Al deze werkgroepen zijn uit burgerinitiatieven ontstaan en hebben een plaats gekregen binnen onze organisatiestructuur. De werkgroepen functioneren nagenoeg zelfstandig en de contacten met het bestuur van het Dörpsoverlek Ni-jwieërt verlopen prettig en informeel. Eenmaal per jaar hebben we een gezamenlijk overleg, maar dat hebben we dit jaar vanwege de corona- uitbraak moeten uitstellen.

Vers bloed

Onze werkgroepen zijn prima bemenst maar voor het bestuur van Dörpsoverlek Ni-jwieërt zijn we op zoek naar ‘vers bloed’. We zijn momenteel maar met drie bestuursleden en een vrijwilligster die ons met raad en daad ondersteunt. De bestuursleden zijn allemaal mensen van het eerste uur.

Het zou fijn zijn als er nieuwe mensen met nieuwe, frisse ideeën bijkomen die – desgewenst – ook kunnen toetreden tot het bestuur. Ze zijn van harte welkom en kunnen zich persoonlijk bij een van drie bestuursleden melden.

Een mailtje naar info@dorpsoverlek-ni-jwieert.nl is natuurlijk ook prima.”