VerhalenPieter Knippenberg

Van het dorp, voor het dorp Gemeenschapsraad Heibloem vreest achteruitgang leefbaarheid

Heibloem / Leudal

Veel dorpsraden in de regio Midden-Limburg zijn opgericht ten gevolge van gemeentelijke herindelingen. De nieuw gevormde grote gemeenten, waaronder de gemeente Leudal, tellen veel kernen: Leudal maar liefst zestien! Onder de inwoners van de erg kleine gemeenschappen, waarvan Heibloem er een van is, leeft nogal eens de gedachte dat hun belangen in het grote gemeentelijke verband onvoldoende aandacht krijgen.

Heibloem kent al een halve eeuw lang een dorpsraad, die hier gemeenschapsraad genoemd wordt. De oprichters hadden destijds al een vooruitziende blik; ze wisten dat samenwerken en het spreken met één stem namens het dorp veel krachtiger overkomt. Wat heeft een halve eeuw dorpsoverleg opgeleverd en welke wensen leven er in Heibloem? Hallo Magazine sprak met gemeenschapsraadvoorzitter Harrie Vermeulen. 

Ons gesprek vindt plaats op een koude regenachtige avond in januari. Om precies te zijn op woensdag 6 januari; De dag van Driekoningen. Deze dag zal in mijn geheugen gegrift blijven, niet door het plezierige gesprek met Harrie Vermeulen over de leefbaarheid in Heibloem, maar door de gebeurtenissen later op die avond in Amerika, waar opgehitste Trump supporters het nodig vonden het Capitool te bestormen. Frankrijk herdenkt jaarlijks de Bestorming van de Bastille.  Op 14 juli 1789 werd deze gevangenis in Parijs door de burgerij bestormd. Het kasteel stond symbool voor de gevestigde orde. Waarschijnlijk gaan de Amerikanen in de toekomst 6 januari 2021 herdenken.

 

“Er leeft wel het een en ander in het dorp”

 

Nog onwetend van dit alles praten wij in het geboortehuis van Harrie Vermeulen in Heibloem, of zoals wij zeggen ‘oppe Heibloem’,

over de missie van de Heibloemse gemeenschapsraad. Heibloem is een heel jong kerkdorp dat na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Met de inwoners van het buitengebied meegerekend telt de gemeenschap 850 inwoners, stelt Vermeulen vast. Harrie Vermeulen: “Wij hadden hier al zo vroeg een gemeenschapsraad, omdat wij wisten dat wij enkel door goede onderlinge samenwerking iets konden bereiken; er was namelijk behoefte aan een gemeenschapshuis en dat is mede door de inzet van de gemeenschapsraad gerealiseerd.

De gemeenschapsraad telt zeven leden en onze vergaderingen zijn openbaar. We merken dat we draagvlak in het dorp hebben, want onze vergaderingen worden ook door niet-leden van de raad bezocht. Dat werkt als kruisbestuiving; de bezoekers horen met welke thema’s de raad bezig is en wij horen van hen wat er in de gemeenschap Heibloem leeft.

En er leeft wel degelijk het een en ander in Heibloem. De hot items op dit moment zijn de verkeersveiligheid, het ontbreken van gewenste woningbouw en de ontwikkeling van het Widdonck terrein. En natuurlijk is het behoud van de basisschool ook een heel belangrijk thema dat velen raakt.

“Wij spelen het spel netjes, wij zijn geen schoppers of moddergooiers ”

In ons gesprek gaan we dieper in op onderwerpen waarover de gemeenschapsraad geregeld overlegt. Een doorn in het oog voor de inwoners van Heibloem is de hoge snelheid van 80 kilometer per uur, waarmee tot aan de rotonde op de N279 gereden mag worden. “Een maximum snelheid van 50 kilometer per uur is op deze weg, die het dorp scheidt van het Widdonck terrein, hard genoeg”, stelt Harrie Vermeulen. “Waarom kan niet, net als in bijvoorbeeld Roggel en Heythuysen, het wegvak langs het dorp inricht worden als een 50 kilometer zone?” vraagt hij zich af. “Moet er soms eerst een dode vallen voordat er iets gebeurt? We hebben hierover contact gehad met de gemeente Leudal en met de provincie Limburg maar de processen verlopen uiterst langzaam. Wij spelen het spel netjes, wij zijn geen schoppers of moddergooiers, maar de beleidsmakers zouden zich wel eens wat beter in de gevoelens van onze inwoners mogen verplaatsen.

“Wij willen geen grijs dorp worden”

Graag zouden wij als gemeenschapsraad zien dat het grote Widdonck terrein waar steeds minder activiteiten plaatsvinden, herontwikkeld zou worden. Hiervoor is een plan opgesteld. Belangrijk onderdeel hiervan is om als gemeenschap samen met Combinatie Jeugdzorg en Aloysiusstichting een multifunctionele accommodatie te realiseren Dit zou een aanjager voor de leefbaarheid kunnen worden.

Wij roepen als raad al jaren dat mensen die in Heibloem willen blijven wonen of er willen komen wonen, dat ook zouden moeten kunnen doen. Dan moet je als dorp wel iets te bieden hebben. Als die mogelijkheden er niet zijn, ben ik bang dat we een ‘grijs dorp’ gaan worden. Ook ten aanzien van het thema woningbouw hebben wij onze ideeën voorgelegd aan de gemeente Leudal. Maar ook op dit dossier is weinig vooruitgang te bespeuren. De laatste nieuwe woningen zijn hier bijna twintig jaar geleden gebouwd!

Er is behoefte aan betaalbare starterswoningen, betaalbare woningen in de vrije sector maar ook aan woningen voor senioren.

Om een levendige gemeenschap in stand te houden, waar plaats is voor een school, een kerk en een divers verenigingsleven moet er hier iets gaan gebeuren!”

 

“Als we de school kwijt raken, kunnen we die woningen ook wel vergeten”

Net voor Kerstmis 2020 maakte de scholenkoepel SPOLT, waaronder ook de basisschool van Heibloem valt, bekend dat er het voornemen ligt de school in Heibloem te sluiten, er zijn volgens SPOLT te weinig leerlingen. “Wij weten natuurlijk ook dat het aantal leerlingen dat op dit moment de school bezoekt, historisch laag is”, zegt Harrie Vermeulen en hij wijt dit onder andere aan het jarenlange achterblijven van woningbouw in het dorp. Vermeulen: “Geen huizen, geen jonge bewoners, geen kinderen. Als raad zetten wij ons in voor het behoud van de school en met name onze secretaris is zeer actief op dit terrein. Creatief denken van alle betrokken partijen is hierbij heel belangrijk. Als we de school kwijt raken, kunnen we die broodnodige woningen ook wel vergeten en dat is iets wat we zeker niet willen.

 

‘Heibloem daar leef je’

Onze slogan is ‘Heibloem daar leef je’ maar misschien moeten we daar als raad iets meer mee gaan doen. Er liggen diverse mooie fietsroutes rond het dorp, maar een kop koffie kunnen we de fietstoerist nergens aanbieden. Ook zou het dorp gebaat zijn bij een flinke opknapbeurt. Het straatbeeld is rommelig geworden met onverzorgde braakliggende terreinen in de bebouwde kom. Het terrein rondom de school en de kerk mag nodig verfraaid worden; het ligt er nu al jarenlang hetzelfde bij. Als gemeenschapsraad willen wij ons graag voor de leefbaarheid van Heibloem inzetten. In het verleden hebben we mooie resultaten weten te boeken. Mede door onze inzet is er een mooie speeltuin gerealiseerd en is er een rotonde gekomen. We hebben er voor gezorgd dat er met Heibloem kermis ‘kermis gevierd’ kan worden

en we hebben zelfs ooit ‘de Heibloemse munt’ geïntroduceerd; een plaatselijk betaalmiddel voor de horeca.

Ook hebben we een rol gespeeld bij de opzet van het huiskamerproject in onze parochie. Kortom als we in het verleden in staat waren mooie zaken voor Heibloem te realiseren, dan moet dat nu en in de toekomst ook lukken,” besluit Harrie Vermeulen optimistisch.