VerhalenPieter Knippenberg

Van hobby naar passie: 25 jaar Van Lier Racing

Neer Midden-Limburg

De broers Bert en Edwin van Lier uit Neer delen al jarenlang een passie: zijspanracen, en dat liefst zo hard mogelijk. Op zaterdagavond, 30 maart om 20.30 uur zijn beiden mét hun zijspanmotor te gast in café Sjengske (d’n Haammaeker), Hoogstraat 2 in Neer. Daar komen zij vertellen hoe hun hobby uiteindelijk uitgroeide tot een passie. Voor Hallo Magazine tilt Bert van Lier alvast een tipje van de sluier op, alvorens hij met  broer Edwin afreist naar Frankrijk voor een paar pittige trainingsdagen. 

Naar Frankrijk om te trainen? 

“Op onze wedstrijdmotor mogen wij niet op de openbare weg rijden. Om te trainen moeten wij dus uitwijken naar een echt circuit. Die zijn er niet zoveel en je moet er ook nog maar eens terecht kunnen. Het nieuwe raceseizoen komt er snel aan en daarom gaan wij nu naar een Frans circuit om een paar dagen intensief te trainen”, vertelt Bert van Lier.  Bert (58) is al vanaf zijn jeugdjaren in de ban is van de motorsport. “Wanneer we vroeger als kinderen bij Opa en Oma Beeren in Leveroy op het Maxet op bezoek gingen, fietsten mijn broer en ik vaak even door naar de Leveroysedijk om daar te kijken naar de motorcrossers; altijd spectaculair. Wij zijn trouwens niet zo van het zand en hebben altijd op de weg geracet. Op mijn veertiende reed ik al op een motor, hoewel dat natuurlijk nog niet mocht. Op mijn achttiende haalde ik mijn motorrijbewijs en mocht ik legaal de weg op.”

Classic race

Bert van Lier bezoekt midden jaren 90 classic races, waar straatraces en demonstraties met klassieke motoren en zijspanmotoren gehouden worden. 

Hij is er gelijk aan verknocht en gaat ook met een 500 cc solo motor uit 1953 aan dergelijke races deelnemen. Een van de deelnemers aan een zijspanrace vraagt hem een keer in te vallen als bakkenist. 

Daarmee start Berts carrière als zijspanrijder. Bert gaat motorrijden en broer Edwin wordt zijn vaste bakkenist; zijn passagier zogezegd. De bakkenist moet volgens Bert hard werken om de combinatie op de baan te houden. Het zijspangedeelte is veel lichter dan de eigenlijke motorfiets, waardoor dit in bochten de neiging heeft van de grond te komen. Daarom gaat de bakkenist in de bochten uit het zijspan hangen om de boel bij de grond te houden. De gebroeders van Lier hebben de afgelopen 25 jaar een schat aan kennis en ervaring opgebouwd en zijn in de loop der tijd dan ook overgestapt van de classicmotoren naar het echte professionele werk; racen op circuits.

Formule 1

Bert van Lier: “Iedere paar jaar hebben wij wel een nieuwe stap gezet door steeds meer ervaring en natuurlijk ook door steeds betere machines. Edwin en ik rijden vandaag de dag  op heel modern spul in de allerhoogste klasse, de Formule 1 van het zijspanracen. Wij racen op de befaamde circuits van Assen, Francorchamps en de Nürburgring. Tegen de echte toppers schieten we weliswaar tekort. Dat zijn professionele rijders als Bennie Streuer, de zoon van drievoudig wereldkampioen zijspan Egbert Streuer. Die mannen beschikken over budgetten waar wij alleen van kunnen dromen. Naast broer Edwin heb ik trouwens een tweede bakkenist met een racelicentie. We houden het in de familie, want het is ons neefje Jarno van Lier die net zo gepassioneerd is van motorrijden als wij vroeger. 

250 km per uur

Over twee weken staat op een Frans racecircuit de eerste race van het seizoen op de agenda. Daar zullen de gebroeders van Lier met hun geelwit racemonster ook van de partij zijn. Zo’n race is erg inspannend weet Bert, voor de rijder en zeker voor de bakkenist. Als rijder zit Bert geknield op de machine vóór het motorblok en boven de uitlaat. Op lange rechte stukken loopt de snelheid op tot 250 kilometer per uur en soms nog meer.  “Na een race zijn we helemaal kapot”, aldus Bert. 

De gebroeders van Lier hebben de wintermaanden gebruikt om hun motor optimaal te prepareren voor de komende wedstrijden. Om ook optimaal te kunnen presteren zal er intensief getraind moeten worden en dat is dan ook wat de mannen Van Lier nu gaan doen.

Wil je het complete verhaal over Van Lier Racing horen, ga dan op 30 maart naar de Haammaeker in Neer waar Bert, Edwin en Jarno van Lier hun verhaal vertellen en hun zijspanmotor aan belangstellenden zullen tonen.