Verhalen

Van Orgelbouwer naar Dierverzorger in de Varkenshouderij Jos verstappen uit Hunsel koos voor een opmerkelijke carrièreswitch

Hunsel/Leudal

Voor sommige beroepen bestaat een groot tekort aan werknemers terwijl er voor andere beroepen nauwelijks banen te vinden zijn. UWV noemt het de mismatch op de Limburgse arbeidsmarkt. Jos Verstappen werd er op 55 jarige leeftijd keihard mee geconfronteerd. Als orgelbouwer kwam hij vanwege een krimpende markt, op straat te staan. Nieuwe orgels worden nauwelijks nog gebouwd en steeds meer kerken worden gesloten. Jos besloot om niet bij de pakken neer te gaan zitten en ondernam een carrièreswitch van orgelbouwer naar dierverzorger in de varkenshouderij.

 

Dieren als hobby

Als jongeman kwam Jos Verstappen uit Kelpen-Oler per toeval terecht in de orgelbouw. Een prachtig beroep waarin Jos het 37 jaar uitstekend naar zijn zin had. In zijn vrije tijd is Jos het liefst buiten in zijn moestuin en bij zijn hobbydieren. Toen Jos om bedrijfseconomische redenen na 35 jaar op straat kwam te staan, was het geen wonder dat een vriend hem adviseerde om zijn heil te zoeken in de veehouderij. Via een uitzendorganisatie  vond Jos een vaste baan als dierverzorger in de varkenshouderij van de familie Jenniskens in Hunsel.

 

Zorg voor moedervarkens en pasgeboren biggetjes

Bij de familie Jenniskens zorgt Jos Verstappen voor de moedervarkens en pasgeboren biggetjes in de kraamstal. Hij voert er de kraamzeugen en houdt hun conditie nauwlettend in de gaten. Een blessure, koorts, griepje of uierontsteking, een oplettende dierenverzorger merkt een opkomend kwaaltje meteen aan het gedrag van de varkens. Dieren die extra zorg nodig hebben, onderzoekt Jos en geeft ze de juiste behandeling.

Veel van zijn tijd besteedt Jos aan de eerste uren en dagen na de geboorte. Drinken alle biggetjes goed van de biest?

De eerste moedermelk die vol voedingsstoffen, energie en antistoffen zit, is onmisbaar voor een gezonde start. Jos geniet het meest van de eerste vier dagen na de geboorte.

Het is een wonder van de natuur hoe een klein hulpeloos wezentje zich dan ontwikkelt tot een speels, sterk en glanzend biggetje. Na de eerste fase blijft hij de jonge dieren en hun moeder controleren en begeleidt hij de dieren van de eerste hapjes vast voedsel naar een zelfstandig leven zonder moeder.

 

Genieten van tevreden dieren

“Ik geniet van tevreden dieren en moet vaak om ze lachen. Toen ik een carrièreswitch maakte heb ik één voorwaarde gesteld. Ik wil met plezier werken. Géén chagrijnige mensen en elk jaar vrij op mijn verjaardag. Het werk bevalt mij goed. Ik werk zelfstandig, ervaar veel vrijheid en heb veel eigen verantwoordelijkheid. De dieren bepalen mijn dag. Daardoor is elke dag anders. Ik zorg elke dag dat het werk af is en dat ik alle dieren tevreden en goed verzorgd achter laat. Dan is mijn werk goed gedaan. Soms vragen mensen me of het niet stinkt. Maar dat valt reuze mee. Ik kom elke dag schoon aan op mijn werk en ga fris gedoucht weer naar huis.”

 

Zorgen voor dieren is mensenwerk

Jos Verstappen leerde zijn nieuwe beroep als dierverzorger in de varkenshouderij op de boerderij. Daarnaast volgde hij cursussen en trainingen die werden vergoed door zijn werkgever of het uitzendbureau. “Als je passie hebt voor dieren, dan kun je in de varkenshouderij je ei kwijt. Het is een baan met toekomst. De zorg voor dieren blijft mensenwerk. En je kunt er met en zonder opleiding aan de slag. Ook als je vijftig plus bent. Kijk maar naar mij.”