Buutte redners (9) in de Uffelse Molen.

Uffelse Molen Uffelsestraat 5 Haler – Uffelsen.
1 - Nov - 2019 - 18:30 - 2 - Nov - 2019 - 01:00

Het buutterednen is een onlosmakelijk onderdeel van de carnavalstraditie. Mede ter voorbereiding op het Groot Limburgse Buutte Kampioenschap 2020 vindt er op 1 novem­ber 2019 een buutte try-out plaats in de tiendschuur van de Uffelse Molen in Haler – Uffelsen.  In een relaxte sfeer laten een negental tonpraters uit heel Limburg u alvast kennis maken met hun typetje in wording.

 

Eind 2018 organiseerden Kevin Evers en John Klerkx onder grote belangstelling de eerste try-out op deze bijzondere en historische locatie. Van deze deelnemers haalden er drie de finale waaronder de uiteindelijke buutte kampioen 2019 Bas van Neer.

De buut is de ultieme vorm van vrije meningsuiting. De buutteredner kan, net als in oude tijden de hofnar, vrijuit de spot drijven met alles en iedereen.

Zonder rekening te houden met het aanzien des persoons en zonder enige vrees om gestraft te worden, kan hij zijn mening geven over bestuurders, kerk, bedrijfsleven en samenleving. Hij heeft zodoende een kritische functie. De buutteredner spreekt de taal van de gewone man. Bespeelt het publiek met zijn humor en kwinkslagen.

Provoceert, doet harde uitspraken en suggereert dingen die hij niet uitspreekt. Zoals 1 november opnieuw zal blijken hoeft het onderwerp van de buut niet carnaval gerelateerd te zijn. Geen onderwerp is heilig. Onder het mom van carnaval kan of durft hij dingen te zeggen die hij anders niet zou uitspreken.

Hij is het immers niet zelf die dit doet, het typetje brengt de boodschap.

Ook dit jaar zullen we in de Uffelse Molen met veel plezier kennismaken met uiteenlopende typetjes. De try-outs zijn met name bedoeld om in een lokale en informele sfeer de buut te vervolmaken.

 

Na try-outs op verschillende locaties,  komen de voorselectiewedstrijden. Hieruit komen de deelnemers aan het Groot Limburgse  Buutte Kampioenschap, dat begin 2020 plaats vindt in de Oranjerie in Roermond. De organisatie is in handen van de Limburgse Vereniging van Karnavals Artiesten (LVKA).

 

En helaas als de ton – de tiendschuur van de molen – vol is, kunnen er geen haringen meer bij. De entree bedraagt € 5,- en reserveren is niet mogelijk. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. U vindt de Uffelse Molen op de Uffelsestraat 5 in Haler – Uffelsen. Het programma begint om 19.00 uur en de zaal is open om 18.30 uur.