OverheidDoorzetters

De in Nederweert wonende Lana Nurulla is Doorzetter van 2018!

Nederweert

Lana Nurulla is dinsdagmiddag 8 januari in De Gunnerij benoemd als Doorzetter van 2018. Kitty Ummels, regiocoördinator bij Divosa, legde begin november de vraag neer bij gemeenten in Midden-Limburg om ‘Doorzetters’ aan te melden. Iris van de Ven, onze regisseur leefbaarheid, gaf de naam van Lana door.

Kitty heeft haar uit alle aanmeldingen binnen de regio genomineerd. Lana ontving een cadeaubon en een heel mooi boekje met haar verhaal en de verhalen van andere doorzetters.

Indrukwekkende lijst

”Wie de indrukwekkende lijst van bezigheden van Lana Nurulla ziet, zou niet denken dat ze nog in haar inburgeringstraject zit”, aldus regiocoördinator

Kitty Ummels van Divosa

.”Deze vrouw en moeder van drie kinderen is gastvrouw bij ontmoetingsproject De Gunnerij, serveert soep voor het project Soep in de buurt en helpt bij participatieworkshops voor nieuwkomers door te tolken en voor lekkere hapjes te zorgen.

Om haar Nederlands naar een hoger niveau te tillen, gaat ze naar school. Betaald werk heeft ze nog niet, maar dat is ze wel van plan. Het liefst zou ze, net als in Syrië, aan de slag gaan als secretaresse.”

Voorbeeld voor andere vrouwen

Kitty Ummels ziet in haar een voorbeeld voor andere vrouwen. “Haar motivatie valt op. Ze grijpt alles aan om vooruit te komen.” Binnen de Syrische gemeenschap is dat volgens Ummels niet vanzelfsprekend.

Zij ziet dat veel vrouwen barrières ervaren. “Lana vervult hierin een brugfunctie.

Ze neemt andere vrouwen letterlijk mee de wijk in.” Ook voor de beeldvorming voor de autochtone bevolking is haar inzet van grote waarde. ‘‘Lana laat zien dat ze niet in haar eigen kring wil blijven. Ze maakt zich sterk voor de gemeenschap.” Wat ze doet is volgens de regiocoördinator niet heel groots, maar wel van grote waarde. Ummels: “Met kleine stapjes kun je op termijn iets groots teweegbrengen. Groeibriljantjes als Lana moet je koesteren”.

Ook wethouder Cuijpers en regisseur Iris van de Ven zijn onder de indruk van de vele activiteiten die Lana oppakt. Ze vinden het heel mooi en ook meer dan verdiend dat ze deze blijk van waardering heeft gekregen.

Ondersteunen van gemeenten

Divosa, de landelijke organisatie voor leidinggevenden op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid, investeerde de afgelopen twee jaar in de screening en matching van statushouders. Onder andere door in elke arbeidsmarktregio van Nederland een regiocoördinator in te zetten voor het meedoen en integreren van statushouders.

Per 1 januari liep het project in de huidige vorm af. De regiocoördinatoren gaan wel door, maar ze richten zich nu op het ondersteunen van gemeenten bij de inrichting van de Nieuwe Inburgering.

Doorzetter benoemen

Ter gelegenheid van de afloop van het oude project pikte Divosa het idee op om een Doorzetter te benoemen voor het project screening en matching vergunninghouders. Het gaat om een nieuwkomer die een waardevol traject heeft doorlopen/doorloopt waar de regiocoördinator trots op is en energie van krijgt.

Het gaat niet per se om diegene die de best betaalde baan heeft binnen gesleept. Wel om iemand die een plek in de Nederlandse maatschappij heeft verworven.

Iemand die het maximale uit de geboden ondersteuning heeft gehaald, iemand die zijn of haar kracht weer heeft hervonden na gevlucht te zijn.

Proficiat!

We feliciteren Lana Nurulla van harte en wensen haar en haar gezin veel geluk toe.