Overheid

Gemeente Leudal stapt over op duurzame stroom van Leudal Energie

Leudal

De gemeente Leudal stapt voor haar energievoorziening gedeeltelijk over op duurzame stroom via de lokale coöperatie Leudal Energie . Het gemeentehuis en 8 sportaccommodaties krijgen sinds de start van 2019 hun duurzame stroom geleverd via de lokale energiecoöperatie Leudal Energie om.

Dit burgerinitiatief streeft ernaar om in 2020 20% van alle huishoudens in de gemeente Leudal te kunnen voorzien van lokaal geproduceerde, duurzame energie. Dankzij deze nieuwe samenwerking zetten beide partijen weer een stap vooruit binnen hun energiedoelstellingen voor de gemeente.

 

De gemeente Leudal heeft de ambitie om in 2020 de duurzaamste gemeente van Midden-Limburg te zijn. Daarom ondersteunt zij lokale projecten die stroom opwekken door middel van windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa. De gemeente werkt al meerdere jaren samen met Leudal Energie | om.

Zo organiseerden zij vorig jaar het duurzaamheidsfestival en wordt het voor inwoners mogelijk om via de postcoderoosregeling eigenaar te worden van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis.

De keuze voor de afname van lokaal opgewekte energie is daarom een logische volgende stap: “Als gemeente Leudal investeren wij flink in verduurzaming. Met de keuze voor duurzaam opgewekte, lokale energie willen we niet alleen onze eigen energievoorziening verduurzamen, maar ook een signaal afgeven aan onze inwoners.

Want door te kiezen voor lokale energie van Leudal Energie  om, stimuleren we onze regionale economie. Het verschil met andere leveranciers is dat Leudal Energie om hun winst weer in onze eigen gemeente herinvesteert, door bijvoorbeeld nieuwe zonne- en windenergie projecten te ontwikkelen. Daarom hopen we dat alle inwoners en bedrijven samen met ons om gaan en ook voor lokale energie gaan kiezen. Het zou toch geweldig zijn als heel Leudal straks zelfvoorzienend is?”, aldus beleidsmedewerker Duurzame ontwikkeling Robert Wilms van de Gemeente.


8.000 huishoudens

Leudal Energie | om zal de stroom lokaal gaan leveren aan de gemeente. Deze wordt opgewekt via projecten in de eigen buurt. Een daarvan is het toekomstige windpark De Kookepan, waarbij inwoners van Leudal de mogelijkheid hebben om zelf te kunnen investeren. Met een grootte van 3 windmolens kan dit park straks energie produceren voor 8.000 huishoudens.


Een van de eerste

Door stroom af te nemen bij Leudal Energie  om, hoort Leudal bij een van de eerste gemeenten in Nederland die zich hard maken voor lokaal opgewekte stroom. Ook de gemeentes Den Haag, Vlieland en Peel en Maas zijn dit jaar overgegaan op lokaal opgewekte duurzame stroom van het om nieuwe energie collectief.