10 mei 2019Overheid

Gemeente sluit woonverblijf arbeidsmigranten

Leudalplein 1, 6093 HE Heythuysen

Medewerkers van de gemeente Leudal, Brandweer, Belastingdienst en de Afdeling Vreemdeling, Identiteit en Mensenhandel van de politie hebben donderdagavond 9 mei een integrale controle uitgevoerd op een camping in Hunsel waar arbeidsmigranten gehuisvest worden.

Tijdens de controle is gekeken naar de inrichting van de diverse gebouwen op het perceel in relatie tot de bestemming, mogelijke bedrijvigheid, de brandveiligheid en de inschrijvingen in de Basisregistratie Personen.

 

Het bedrijf waar de integrale controle is uitgevoerd betreft een perceel met agrarische bestemming waar vakantiewoningen zijn gerealiseerd en kleine chalets en caravans staan. Er werden meerdere overtredingen geconstateerd op het gebied van bouw- en brandveiligheid.

Zo constateerde de brandweer dat een gedeelte van een woonverblijf voor arbeidsmigranten dermate brand-onveilig was, dat dit verblijf gisteravond per direct ontruimd is op last van de gemeente.

De eigenaar is aangezegd dat hij geen mensen in het verblijf mag huisvesten totdat de ernstige tekortkomingen verholpen zijn.


Administratie en nachtregister

Een ander belangrijk item was de controle op het nachtregister. Het bijhouden van een nachtregister is verplicht wanneer op een locatie een mogelijkheid is om te overnachten. Dit werd niet bijgehouden. De Afdeling Vreemdeling, Identiteit en Mensenhandel van de politie onderzocht of personen rechtmatig op de locatie verbleven en/of werkzaam waren en of er geen sprake was van (arbeids-)uitbuiting. Ook de belastingdienst maakte deel uit van de integrale controle. De administratie van de verhuurder is door de gemeente in beslag genomen.

 

Integrale controles

Controles van deze omvang worden vaker integraal met meerdere partijen binnen de gemeente Leudal uitgevoerd. Partijen worden hierover niet van te voren geïnformeerd.