14 sep 2021Overheid

Help jij me als ik het soms vergeet?

Midden Limburg

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Elk uur komen er in Nederland 5 mensen met dementie bij. Deze ziekte heeft veel impact op de persoon zelf en zijn omgeving. De kans is heel groot dat ook jij te maken krijgt met dementie.

Via een familielid, een vriend, een lid van je sportclub, een klant, een buurtbewoner. Het kan iedereen overkomen. En dan? Weet jij hoe je dementie herkent? Hoe je een helpende hand uit kunt steken?

Zet mensen met dementie niet buitenspel

Mensen met dementie zullen in toenemende mate hulp nodig hebben van mantelzorgers en andere hulpverleners. Jij kunt daarin echter ook een rol spelen! Als winkelier, organisatie of club. Met klanten of bezoekers. Maar ook gewoon in je omgeving, familie of buurt.

Met een oplettende blik, een meelevende houding en een helpende hand kun jij ervoor zorgen dat mensen met dementie een plek in onze maatschappij behouden. Merk je dat iemand binnen jouw omgeving verward is en zich opeens anders gedraagt? Met een klein gebaar help je hem of haar weer op weg en zorg je ervoor dat dementie geen reden is om buitenspel gezet te worden.

Aandacht voor dementie

Medio september publiceert Synthese in het kader van dementievriendelijk Leudal een campagne om aandacht te vragen voor een dementievriendelijke samenleving. Ze roepen jou, je vrienden, je familieleden, je collega’s en je clubleden op een oogje in het zeil te houden. Kom je iemand tegen die verward is? Die de weg naar huis niet meer weet, niet meer zo goed mee kan in het vrijwilligerswerk of telkens zijn of haar portemonnee vergeet? Steek je hand uit. Doe een boodschap voor je buurvrouw, help de ander om mee te kunnen blijven doen of wandel even mee naar huis. Voor jou een kleine moeite, voor hen een groot gebaar!

 

Synthese

Synthese biedt activiteiten, trainingen en informatie aan voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en geïnteresseerden die willen leren wat zij kunnen betekenen voor iemand met dementie. Van alleen een paar geruststellende woorden tot je aanmelden als dementievrijwilliger: iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. We krijgen immers allemaal wel eens te maken met mensen met dementie die iets vergeten, dus laten wij vooral hen niet vergeten!

 

Campagne

De campagne is te zien in Leudal, Weert en Nederweert en vindt plaats rondom Wereld Alzheimerdag, dat op 21 september plaatsvindt.

Naast de campagne vinden er diverse activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie, tools en een overzicht van alle activiteiten op www.synthese.nl/dementie.