23 dec 2020Overheid

Maasgouw: Van gazon naar vlinderboulevard

Maasgouw

Onze gazons in de gemeente worden op allerlei manieren ingezet. Soms als trapveldje, als evenemententerrein of als hondenspeelplek. Andere gazons hebben geen directe functie. Die gazons worden vaak gemaaid "omdat we dat altijd zo doen", terwijl ze prachtige kansen bieden voor vlinders en andere insecten. We willen van dit soort gazons het komende jaar 'vlinderboulevards' maken. 

Door minder te maaien en hier en daar kruiden bij te zaaien, dragen de gazons ook bij aan de biodiversiteit. Dan bieden ze kansen voor onder andere bijen en vlinders. Ook verrijkt dat het bodemleven, waardoor het gezonder is voor de bomen en struiken die er staan. En niet te vergeten: we bieden schuilplekken en voedsel voor de vogels, sluipwespen, gaasvliegen en wantsen.

Zij zijn de natuurlijke vijanden van eikenprocessierups en luizen.

Op de volgende plekken gaan we daarom komend jaar gazons omvormen:

Beegden:Oosderweg (berm tussen weg en speelveldje)

Heel:Catualiumplein (locatie voormalig Don Bosco)

Wessem: Achter de Bienberg (tussen weg en Pastoor Janssenstraat) Hoek Molenweg / Lange Beemdens Hofstraat (tussen beek en weg) Hoek Verbindingsweg / Paardenbeemd

LinneOeveren (randen rondom trapveldje)Bergerkampweg (tegenover begraafplaats en hoek Oeveren)

BrachterbeekTergouwen (achterzijde wok restaurant)

MaasbrachtBrouwerstraat (berm tussen weg en fietspad)Sint Joosterweg (gazon tussen weg en parallelweg)Stevensweerterweg (tussen weg en parallelwegTipstraat (randen rondom trapveldje)