Overheid

Van voetbalveld naar voedselbos

nunhem / Midden-Limburg

Zo’n vijftig kinderen van twee basisscholen hebben op vrijdag 23 februari de eerste bomen geplant van het voedselbos in Nunhem. Ze kregen hulp van gouverneur Emile Roemer, burgemeester Désirée Schmalschläger en wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal.

De bomen werden geplant op de provinciale Boomfeestdag door leerlingen van de Widdonckschool (Heibloem) en Taalschool de Brink (Baexem). Dit jaar heeft de Boomfeestdag als thema ‘Opgroeien met bomen’. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen schonere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.

Ontwerp door inwoners

De aanplant van een voedselbos was een wens vanuit de gemeenschap. Samen met de inwoners van Nunhem is een ontwerp gemaakt om de voormalige voetbalvelden in te richten met bomen, een voedselbos, een Prinsenbos en een groene omgeving voor activiteiten van Jong Nederland. In het bos worden 51 verschillende soorten geplant, zoals pecannoot, tamme kastanje, vruchtmeidoorn, olijfwilg, honingbes, abrikoos, perzik, peer, rozemarijn en winter linde.

Ook plannen voor de aanleg van een voedselbos?

De Provincie Limburg biedt subsidiemogelijkheden voor de aanleg van voedselbossen, zodat nieuwe voedselsystemen in de praktijk gebracht worden die beter zijn voor het milieu. Er kan tot 1 oktober 2024 gebruik worden gemaakt van de regeling. Subsidie Landschapselementen en Voedselbossen 2023-2024.    https://www.limburg.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/@8846/subsidie-landschapselementen-0/