VerhalenVanaf eind mei het volledige verhaal

Belevingsactiviteit voor 650 jonge basisschoolleerlingen.

Halen Houtrustlaan

Kinderen de natuur in.  “De Wei” is terug.     

Belevingsactiviteit voor 650 jonge basisschoolleerlingen.

Goedendag beste lezer. Ik ben Buddy van de Griendt en heb vorig jaar een “belevingsactiviteit” georganiseerd voor de groepen 2 en 3 van basisschool De Leerlingst te Haelen. De reden om dit toen te organiseren was de verwondering van al die vriendjes en vriendinnetjes die met Steven ( 6 jaar) en Simone (4 jaar) naar "DE WEI" kwamen.  En hier in alle vrijheid  kennis hebben  kunnen maken  met de dieren in hun natuurlijke omgeving en de natuur er om heen.

Die kinderlijke kennismaking heeft geresulteerd van in een kleinschalig project en heeft in 2017 plaatsgevonden in "DE WEI". Een gebied tussen Haelen en het Leudal. Een begrip voor veel kinderen op b.s. De Leerlingst.

 In dit gebied lopen pony’s en wroeten en leven Indonesische microvarkentjes. dit omringd door volkstuinen en natuur. Vorig jaar mochten de kinderen tijdens de belevingsactiviteiten de micro varkentjes ontdekken, met de pony’s werken,  in een volkstuin oogsten, plukken en proeven. Er was een kleuterlounge ook hebben ze genoten van de demonstratie met springpaarden.

Het vervolg

Dit was een dusdanig succes dat mij vorig jaar gevraagd is om het een jaarlijks terugkerend evenement te laten zijn. Daarvoor ben ik naar de gemeente Leudal gegaan om te vragen of we op ons terrein, "DE WEI" de belevingsactiviteit mochten organiseren maar dan met alle basisscholen, onderbouw, van de gemeente Leudal. De gemeente Leudal was vanaf het begin heel erg enthousiast en verleend alle medewerking om het een en ander tot stand te brengen. 

Kinderen  gaan de natuur in. 

Dit jaar wordt het evenement voor alle basisscholen/onderbouw, georganiseerd in week 25 van 18 juni t/m 22 juni. We verwachten ongeveer 650 leerlingen van de groepen 1t/m4. Dat is de leeftijd van 4 t/m 7 jaar.

Er is een ochtend-en middagprogramma. We starten om 9.00 en eindigen om 15.00uur.

Uniek

Het is de bedoeling dat de kinderen ongeconditioneerd alles aan gaan in de ruimte die ze tot hun beschikking hebben. Ruiken, voelen, proeven, aanraken, delen en samen aangaan.

Alleen begeleiders zijn tijdens het evenement toegestaan. Het terrein ligt tussen Haelen en de natuur van het Leudal en in het verlengde van de voetbalvelden.

 

Er staan verschillende activiteiten op het programma:

-Peelmuseum in een te bouwen paviljoen, plaggenhut, veenput, turfveld, presentatie met groot scherm. Er wordt 24 m3 turf geleverd.

-Pony's waarmee gereden kan worden dan wandelen of alleen borstelen 

-Micro varkens waarin ze het verblijf gaan verkennen en de varkentjes mogen aaien, voeren........

-Spring Arena waar wedstrijdruiters een demonstratie geven (Withney Stinges en Lars Kersten)

-Volkstuin 900m2 waar geplukt, geoogst en geproefd kan worden

-Feestgedeelte met lounge, vijverbar met venster..........

-Groenten/fruit tafel waar de kinderen gebruik van mogen maken 

-Frans van de Pas verteller

-Bezoekerscentrum Leudal

Het enthousiasme van alle betrokken partijen werkt als een motivator om er iets geweldigs van te maken. Wie wordt niet enthousiast, zelfs de burgenmeester van de gemeente Leudal komt 18 juni naar 'DE WEI', als het gaat om de aller kleinste in onze samenleving die de hoofdrol spelen tijdens dit evenement. Het maakt het meer dan de moeite waard om er iets moois van te maken.

Buddy van de Griendt