VerhalenPieter Knippenberg

Bridgeclub Never Down viert vierde lustrum met feestelijke drive

Haelen / Midden-Limburg

‘Never down’ zeg je voor zover mij bekend van iemand die altijd opgewekt is; het glas is half vol en niet half leeg. Bestuursleden Arno Walraven en Monique Veugen van bridgeclub Never Down Leudal halen mij al snel uit de droom. Never down is bridgejargon. 

In de bridgewereld ben je blijkbaar ‘never down’ wanneer je nooit verliest. “Maar, haast clubvoorzitter Arno Walraven zich te zeggen, “gezelligheid is bij onze vereniging óók heel belangrijk, dus ook in die zin zijn wij never down.” 

Klein Paries

B.C. Never Down heeft tegenwoordig haar thuishaven in Trefcentrum Aldenghoor te Haelen. Daar wordt iedere donderdagavond vanaf 19.30 tot 22.30 gebridged. Twintig jaar geleden startte de bridgeclub haar activiteiten in Heythuysen boven de kegelbanen van café Klein Paries waar destijds wijlen Truus Vullers de scepter zwaaide. “Een pracht locatie”, zegt Monique Veugen, “maar onze huidige locatie is ook uitstekend. 

 

Monique Veugen en Arno Walraven hebben zich respectievelijk in 2009 en 2012 bij de vereniging aangesloten. Volgens Monique Veugen waren Hermine Puts en Loek Mooren in 2004 de initiatiefnemers van de bridgeclub die vandaag de dag een honderdtal leden telt. 

 

De leden komen uit een grote regio. “Van Melick tot Meyel”, weet Arno Walraven. 

 

‘Ver- van- mijn- bed- show’

Ik ben absoluut geen kaartliefhebber en beken daarom maar eerlijk aan Arno en Monique dat bridge voor mij tot op heden een ‘ver- van- mijn- bed- show’ is. Dat is blijkbaar niet tegen dovemans oren gezegd, want prompt krijg ik de principes van het spel uitgelegd. Heel wat vaktermen passeren daarbij de revue met woorden als bidbox, contract en dummy. 

 

Bridgen is een serieuze aangelegenheid waarbij een beroep op je concentratie en je geheugen wordt gedaan. Dat je bridgen echt moet leren, wordt mij wel duidelijk. 

Cursus

Never Down biedt daarom beginnende bridgers een cursus aan. Deze cursus loopt van september tot mei en veel cursisten melden zich volgens Walraven daarna aan bij een bridgeclub waar je dan als beginnende, zeg maar als recreatieve bridger op C-niveau, het laagste niveau in de bridge wereld begint. 

 

Met de nodige ambitie en ervaring kun je doorstromen naar A-niveau, het hoogste niveau. Bridgeclub Never Down organiseert voor haar leden ook ieder seizoen specifieke workshops. 

 

Feestelijke bridgedrive

Arno Walraven: “Bridge is voor onze leden primair een heel mooi tijdverdrijf. Er zijn mensen die wel drie of vier keer per week ergens gaan bridgen. Ze zijn er als het ware aan deze denksport verslaafd geraakt; een uit de hand gelopen hobby als het ware.”  

“En als dat nog niet genoeg voor je is, kun je ook nog altijd online bridgen tegen tegenstanders uit de hele wereld”, vult Monique Veugen aan. 

 

Het twintigjarig bestaan van de bridgeclub wordt op 4 april aanstaande gevierd. “Dat gebeurt met een onderlinge bridgedrive”, verklapt Arno Walraven. 

 

“Mogelijk spelen de bridgers voor één keer niet met hun vaste partner,  maar met een ander clublid van misschien wel een heel ander niveau.”

 

Is uw interesse voor de bridgesport gewekt? Bridgeclub Never Down Leudal heet u van harte welkom in haar jubileumjaar. Voor meer informatie over het lidmaatschap en het bridgespel, stuur een mailtje naar:  neverdownleudal@outlook.com