VerhalenPieter Knippenberg

De appel valt niet ver van de boom. Tess Buurman uit Roggel wordt met pony Arkan Limburgs en Nederlands kampioen!

Roggel / Midden Limburg

Wanneer je vader een bekende springruiter is geweest, die na zijn carrière nog altijd actief is in de hippische wereld, dan is er een aanzienlijke kans dat ook de kinderen dol op paarden zijn. De elfjarige Tess Buurman uit Roggel, dochter van ex-springruiter Mans Buurman en zijn vrouw Debby, heeft duidelijk de passie voor paarden van haar vader geërfd. Onlangs werd de jonge Roggelse in Reuver met haar pony Arkan Limburgs kampioen in de klasse DB. Haar jongere broertje Tim is weliswaar haar grootste fan, maar hij houdt meer van Ajax dan van paarden.

Hallo Magazine sprak Tess Buurman na de Limburgse kampioenschappen maar vóór het nationaal kampioenschap.

Dat in huize Buurman aan de Grote Laak in Roggel dochter Tess Limburgs kampioen is geworden, zal de voorbijgangers niet gemakkelijk ontgaan. Met grote letters wordt dit feit op het raam van de woonkamer wereldkundig gemaakt. De zilverkleurige beker die Tess in ontvangst mocht nemen staat te glanzen op de vensterbank. “Dat is iets van mijn moeder”, lacht Tess die nog steeds heel erg in haar nopjes is met haar prestatie. Ze legt gedetailleerd uit wat klasse DB betekent, waardoor duidelijk wordt dat haar paard Arkan een D-pony is, met een schofthoogte van 1.48 meter. De letter B geeft de hoogte van de te nemen hindernissen aan. In dit geval tachtig centimeter. In de barrage, de finale, komt er volgens Tess, nog tien centimeter bij. Tess, die haar groeispurt nog moet krijgen, is met ruim 1.40 meter een stuk kleiner dan haar pony waarmee ze Limburgs kampioen werd. “Tijdens de Olympische Spelen springen de paarden over hindernissen van wel 1.60 meter”, vult haar vader Mans Buurman aan.

“Arkan was al ooit Zweeds kampioen”

“Arkan vindt net als ik springen leuk”, zegt Tess. “Ik kan het aan hem merken. Hij is helemaal ontspannen tijdens het springen en hij wil meestal snel door naar de volgende hindernis. Ik heb al allerlei lintjes met hem gewonnen. Arkan heeft vaak prijzen gewonnen. Hij komt oorspronkelijk uit Polen en is gekocht door de Zweedse familie Johansson. Voor deze familie heeft hij veel successen geboekt zowel in Zweden als in Nederland. Hij is zelfs al Zweeds kampioen geweest.” Tess Buurman, die al vanaf haar zesde jaar paardrijdt, is een vlotte vertelster die enthousiast over allerlei belevenissen met haar eerste drie pony’s Candy, Stip en Arkan vertelt. Ze is ontzettend blij dat ze de kans heeft gekregen Arkan te rijden. Ter bevestiging van haar woorden kijkt ze geregeld met een vragende blik naar haar vader. Na een bevestigend knikje vervolgt ze dan haar verhaal.

“Ik zat te shaken van de spanning”

De dag van het Limburgs kampioenschap was volgens Tess hartstikke spannend. Arkan moest er piekfijn bij lopen en werd daarom vooraf grondig gewassen. De manen werden door moeder Debby gevlochten en er werden knotjes gemaakt. Ook de paardentrailer en de rijkleding van Tess moesten pico bello in orde zijn! Tess: “ik zat echt te shaken van de spanning, wat was ik zenuwachtig. Het springen ging heel erg goed en ik bleek zelfs de beste te zijn van meer dan dertig combinaties. Ik schrok me rot toen ik zag dat Tess Buurman op nummer 1 stond.”

Na de barrage blijkt Tess nog steeds op de eerste plaats te staan en ze wordt daarmee Limburgs kampioen. Naast een mooie beker, een medaille en nog wat kleinere prijzen, krijgt de provinciaal kampioen ook nog eens een uitnodiging om deel te nemen aan de Nationale kampioenschappen. Het sprookje is voor Tess Buurman, die ook van tekenen, knutselen en shoppen houdt, voorlopig nog niet ten einde en zal op 19 augustus mogelijk een fraai vervolg krijgen.

Tess Buurman ook Nederlands kampioen!

Vlak voor het ter perse gaan van deze editie van Hallo Magazine vond het Nederlands kampioenschap plaats in Ermelo. Daar leverde provinciaal kampioen Tess weer een magnifieke prestatie want Tess bleek ook op landelijk niveau in klasse DB de allerbeste te zijn. Wie weet is dit het startpunt van een heel mooie carrière in de ruitersport! Bij huize Buurman in Roggel kan in ieder geval de vlag weer uit!

Eventingcoach

Net als Tess is haar vader Mans Buurman al op heel jonge leeftijd begonnen in de paardensport. De geboren Gelderlander (Gendt 1978) heeft veel wedstrijden in binnen- en buitenland gereden, maar een deelname aan de Olympische Spelen zat er helaas voor hem niet in. Momenteel is hij docent paardensport en daarnaast legt hij zich toe op eventing.  Mans Buurman: “Eventing is eigenlijk een triatlon voor paarden bestaande uit de onderdelen dressuur, springen en cross country. Ik doe dit zelf niet meer, maar ben wel actief als trainer/coach. Door deze twee banen en door het enthousiasme van Tess voor de paardensport, blijf ik zelf heel nauw bij het paardenwereldje betrokken.”