VerhalenPieter Knippenberg

“De rolstoeltocht in Heythuysen is een waar feest voor de deelnemers en voor de organisatie”

Heythuysen / Midden-Limburg

Woensdagavond 21 juni is het weer zover. Voor de 17e keer in successie vindt dan in Heythuysen de door Atletiek Leudal georganiseerde rolstoeltocht plaats. De deelnemers in hun rolstoelen en scootmobielen vergezeld door hun begeleiders, lopen een bijna drie kilometer lange route door het dorp. Dit jaar fungeert de atletiekbaan van de atletiekvereniging die haar vijftigjarig bestaan viert, als pauzeplaats. Els Lemmen, Corine Ligtenberg, Har Boonen en Frans Heffels tekenen met hulp van vele andere vrijwilligers voor de organisatie. Hallo Magazine sprak met de twee dames van het organiserend comité en vroeg deelnemers en begeleiders naar hun drijfveren om deel te nemen aan de rolstoeltocht

 

“Nooit gedacht dat het zo’n happening zou worden”

“Het begon allemaal ooit door een opmerking tijdens een jaarvergadering”, zegt Els Lemmen die al vanaf het allereerste begin bij de organisatie van de rolstoeltocht betrokken is. “Een van de aanwezige leden was van mening dat de atletiekvereniging veel organiseerde voor valide sporters, maar zou het niet fijn zijn wanneer er ook iets georganiseerd zou worden voor mensen met lichamelijke beperking?

Doorpratend over deze suggestie ontstond het idee om een rolstoeltocht te gaan organiseren voor mensen die slecht ter been waren. Onze eerste rolstoeltocht werd een regelrecht succes. Er waren ongeveer 100 deelnemers en die genoten net als wij, van de wandeling en de muzikale afsluiting. We hadden nooit gedacht dat het zo’n happening zou worden.”

 

De heer en mevrouw Rutten:

“We kijken er weer naar uit om mee te mogen doen; het is een heerlijke avond waarbij wij volop genieten van de menigte en van de activiteiten tijdens de tocht.”

Voor de organisatie van de rolstoeltocht is het meteen duidelijk dat een groot aantal mensen aan deze tocht veel plezier beleeft; het evenement vraagt om herhaald te worden. Dat gebeurt op 21 juni inmiddels voor de 17e keer. In de beginjaren vindt de tocht plaats in de week van de avondvierdaagse. Dat blijkt allemaal wat veel van het goede voor de organisatie te zijn en de twee evenementen worden later losgekoppeld.

 

“Waarom maar één maal per jaar?”

Corine Ligtenberg: “Het aantal deelnemers is door de jaren heen gegroeid. Het afgelopen jaar hadden we er zelfs 140. Tel daarbij nog eens hun begeleiders op en nog een dertigtal leden van onze vereniging die ter ondersteuning meelopen, dan vorm je samen een hele lange stoet. Wij kunnen ons echt niet voorstellen dat we met deze rolstoeltocht gaan stoppen want het geeft ons echt zo’n goed gevoel.”

“De deelnemers vinden het ieder jaar opnieuw prachtig”, vult Els Lemmen aan. “We krijgen wel eens de vraag waarom we de tocht niet vaker per jaar organiseren. De mensen genieten er echt van. Ooit begon het tijdens een van onze tochten - tegen de weervoorspelling van weerman Thijs Zeelen in - toch regenen en snel gingen wij poncho’s uitdelen. ‘Die hoef ik niet’, zeiden sommige deelnemers. ‘Wij willen de regen voelen, want dat maken wij nooit meer mee. Prachtig toch?”

 

Begeleiders Jos en Leny Beelen

Wij lopen al jaren mee als vrijwilliger bij de rolstoeltocht en wij zien de mensen genieten.  Daar doen wij het voor.”

 

Begeleider Thijs Verstappen

Ik vind het leuk om te zien dat de deelnemers zo genieten van deze activiteit. Ik loop al vanaf 2012 ieder jaar mee met mijn tante Triene de rolstoeltocht. Daarvoor liep ik al een aantal jaren mee met de moeder van mijn vrouw. Mijn tante wordt op 2 juni 101.

Ze wil weer mee gaan en geniet vooral van het samenzijn tijdens de tocht.  Ze vindt het leuk wanneer haar medebewoners ook mee gaan. Op St Charles maakte ze er zelfs al reclame voor.

Zorgcentra

De deelnemers aan de rolstoeltocht zijn volgens Els Lemmen en Corine Ligtenberg voor het overgrote deel afkomstig van zorgcentra uit de regio Leudal, zoals Beek en Bos, St Charles, De Kreppel, St Elisabeth, Magdalenahof, Scheijvenhof en vestigingen van de Herbergier in Heythuysen en Grathem. Ook via de lokale afdeling van de Zonnebloem en via familieleden worden deelnemers voor de tocht aangemeld.

Voor mensen die slecht ter been zijn maar (nog) niet rolstoel gebonden, stelt de firma Medicura uit Nederweert een veertigtal rolstoelen gratis ter beschikking. Een materiaalwagen van het bedrijf met reserve rolstoelen rijdt achteraan de stoet mee. Verkeerregelaars van Atletiek Leudal zorgen voor veilige oversteekplaatsen en proberen de route zo autoluw als mogelijk te maken.

 

Mevrouw van Tulden

“Ik geniet van de muziek, de pauzeactiviteit en van het drankje waarvoor gezorgd wordt. De spontaniteit  van het publiek is geweldig.”

Begeleidster Elly Boonen

“Sinds drie jaar mag ik als vrijwilligster meelopen en ik vind het prachtig te kunnen bijdragen aan het creëren van vrolijke en blije gezichten. Al rondrijdend in hun duwcabrio genieten talloze minder mobiele mensen elk jaar weer van een schitterende tocht met vrolijke muziek, een pauze met een hapje en een drankje. Dat alles maakt van deze avond een ware happening. Het is genieten met een grote G.”

 

Live muziek

Ieder jaar gaat de organisatie op zoek naar een aansprekende pauzeplek. Het afgelopen jaar waren de rolstoelers welkom in de boomgaarden van fruitbedrijf Heijnen en in vorige edities werden o.a. de basisschool in Heythuysen, de helicopterhaven van Frank Coolen, Kwekerij Meuter en de brandweerkazerne van Heythuysen bezocht. Op de pauzeplek wacht de deelnemers een hapje en een drankje en kunnen ze met hun begeleiders genieten van sfeervolle livemuziek. Livemuziek valt ook te beluisteren bij de start op het plein bij Penders Voetzorg, waar op 21 juni om exact 18.00 uur de rolstoelers na het passeren van een grote ballonnenboog aan hun tocht beginnen, een tocht die ruim twee uur later - ook weer op dit plein-  feestelijk afgesloten wordt.

Voor meer in formatie:  www.atletiekleudal.nl/rolstoeltocht