28 sep 2020Verhalen

De versierde  voortuin Natuurlijk een kabouter is een prachtige tuindecoratie, maar toch zijn wij in onze regio op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin.

Haler / Leudal

Kievitstraat 10 Haler
In Haler treffen we in de voortuin op de Kievitstraat 10 een charmant en klein uiltje aan."Wat leuk dat je meer wil weten", reageert de bewoonster enthousiast als ik aanbel: "Wel vaker houden voorbijgangers even halt om naar ons bijzonder uiltje te kijken".

 

Marijke van Birgelen, want zo stelt de bewoonster zich voor, weet nog precies het bedrag dat ze ongeveer 7 jaar geleden voor het metalen uiltje heeft neergeteld: 39 euro. "We waren op vakantie in de Noord-Duitse havenstad Bremen en in een winkeltje in de historische binnenstad liepen we tegen dit uiltje aan", weet Marijke zich nog te herinneren. "We waren meteen verkocht", zegt ze erbij.Toch was het uiltje beslist geen impulsaankoop, want voor hun tuinversiering zijn de heer en mevrouw Van Birgelen absoluut niet over één nacht ijs gegaan. "In onze tuin stond een boom waar ieder jaar ontzettend veel takken en andere rommel vanaf kwam", verklaart Marijke. "Dat wordt je dus moe en we besloten om deze ruiende boom te verwijderen. Maar dat hebben we niet met wortel en al gedaan, omdat het graafwerk dan onze mooie voortuin compleet overhoop zou hebben gehaald.

Daarom hebben we de stam niet tot aan de grond, maar een beetje hoger afgezaagd met de bedoeling om op de boomstronk een mooie tuinversiering te plaatsen. Daar waren we dus al enige tijd naar op zoek. En in Bremen liepen we nietsvermoedend tegen ons uiltje aan", voegt Marijke toe. 

 

Maar wij hebben het idee dat de liefde van twee kanten komt en dat het kleine uiltje uit de grote stad Bremen zich in Haler prima thuis voelt: de kleinste kern van de gemeente Leudal met amper 500 inwoners en een handjevol straten, waarvan een aantal ook nog naar vogels zijn genoemd. Het sublieme bewijs voor ons vermoeden is wel het feit dat het uiltje in al die jaren niet is weggevlogen.

 

Tekst: Leon Moonen