29 apr 2021VerhalenLeon Moonen

In de voortuin: Acaciastraat 58 Nederweert

Nederweert

In de voortuin


Natuurlijk een kabouter is een prachtige tuindecoratie, maar wij zijn in onze regio vooral op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin.

Acaciastraat 58 Nederweert


Deze rubriek mag zich heugen in een groeiende belangstelling van de lezers van dit blad. Alweer is er een mail bij de redactie van Hallo Magazine binnengekomen met de oproep: "Kom ook eens naar onze voortuin kijken." De afzender is Tiny Kierkels (73) en ze woont aan de Acaciastraat 58 in Nederweert. Ik besluit haar eens te bellen. "Heb je de foto ook ontvangen? Zal ik uitleggen wat onze tuindecoratie betekent?" steekt Tiny meteen van wal. Ze vertelt dat ze afkomstig is uit Kerkrade en dat ze een aantal jaren geleden voor de keuze stond om de grafrechten van haar ouders Ritzerfeld, die begraven lagen in deze Zuid-Limburgse plaats, te verlengen. “Ik heb besloten dat niet te doen. Mijn man had het idee om van de marmeren grafzerk van mijn ouders ons persoonlijke verhaal te maken.

Zo blijven mijn ouders toch een beetje bij ons"

legt Tiny uit.

De vraag is nu natuurlijk hoe deze grafsteen van haar ouders is herschapen in haar persoonlijke familieverhaal? "Kijk goed naar het kunstwerk" zegt ze: "Zie je de verticale balkjes? Dat zijn er 16 en zij verbeelden ons gezin. Namelijk mijn man en ik, onze drie kinderen met hun partners en onze 8 kleinkinderen.

De balkjes zijn niet even groot, want we hebben al een kleinkind van 20 jaar, terwijl de jongste pas 7 jaar is." Het is inderdaad een fraaie herschepping van de grafsteen met een mooie goudbrons kleuring. De familie kan er weer een hele tijd mee vooruit. "Is uw man altijd al kunstzinnig geweest?", vraag ik. Ton, dat is zijn naam en even oud als Tiny (ze hebben elkaar leren kennen op de verplegersopleiding), heeft een hobby aan steenhouwen. "Met de beitel aan de slag doet hij het liefste. Hout of steen maakt niet uit" volgens Tiny. "Hij exposeert wel eens bij Frien Derks op de Marleetjeshof in Roggel" vult ze aan. Zelf is Tiny creatief met het maken van fotoboeken. "Nee niet met die uploadde  fotoalbums van Hema of Albelli, maar speciale thema-gerichte op speciaal papier uitgevoerde herinneringsalbums" maakt ze duidelijk.

Als ik zeg dat ik nog langs kom om een foto te maken, wordt ze even stil. "Nou ik vind dat eigenlijk mijn man op de foto moet, want hij heeft het kunstwerk gemaakt", maakt ze haar mening duidelijk. Het snijdt hout, dus vandaar dat u op de foto Ton aantreft naast het gerecyclede gezinskunstwerk.