VerhalenPieter Knippenberg

Dennis Nies van boomklimmer tot Nationaal kampioen boomverzorger

Midden-Limburg

Dat in Heythuysen een Nederlands kampioen boomverzorging woont, zal voor veel Hallo Magazine lezers een verrassing zijn. Niets is echter minder waar! Geboren en getogen Heythuysenaar Dennis Nies (1998) die met zijn flink postuur, lange bij elkaar gebonden blonde haren en dito baard meer oogt als een echte Viking, mocht zich in 2022 Nederlands beste boomklimmende boomverzorger noemen, na een weekend lang boomklimmen in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Als Nederlands kampioen mocht Dennis Nies naar het wereldkampioenschap voor boomklimmers in New Mexico in de Verenigde Staten. Op 24 en 25 mei doet hij opnieuw een gooi naar het Nederlands kampioenschap in het Brabantse Waalre. Hallo Magazine ging deze maand met de jeugdige boomverzorger in gesprek.

 

Hoe ben je in dit wereldje verzeild geraakt?

“Na de basisschool ben ik met een Havo-advies naar St. Ursula in Horn gegaan. Maar ik had bepaald geen talenknobbel en heb daar uiteindelijk een VMBO-T diploma behaald. Daarna volgde de VeVa-opleiding. Veva staat voor Veiligheid en Vakmanschap. Het is een opleiding op MBO niveau, die je volgt bij een ROC. Je wisselt in deze MBO- opleiding theorielessen af met praktijklessen bij Defensie. Uiteindelijk bleek ik toch niet geschikt voor het werk bij defensie”, vertelt Dennis.

Social media

Een filmpje op Facebook over het werk van boomverzorgers in Canada trekt zijn interesse en Dennis Nies besluit in België een basiscursus boomklimmen te gaan volgen. Daarna is hij helemaal verknocht aan het klimwerk. Dennis: “Tijdens die intensieve driedaagse cursus heb ik met name werptechnieken geleerd en ook hoe je als boomklimmer met touwen moet omgaan. Fascinerend voor mij! Dat dikke touw komt overigens niet vanzelf in een boom. Je gooit eerst een dunne werplijn waaraan een loodje bevestigd is naar de juiste plaats in de boom. Via die dunne lijn kun je dan je zware sterke werklijn naar boven trekken. Tijdens deze cursus klommen we in bomen van maximaal 18 meter. Voor mij werd het toen al snel duidelijk dat ik van boomverzorging mijn beroep wilde maken. Dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb daartoe een BBL-traject gevolgd in Boxtel met héél veel praktijkonderwijs. (BBL: Beroepsbegeleidende Leerweg: vier dagen werken; één dag onderwijs. red.) Denk daarbij aan het hanteren en onderhouden van kleine en grote kettingzagen, diverse klimtechnieken en snoeitechnieken in allerlei uiteenlopende situaties. Daarnaast leerden we ‘alles’ over bomen”,  zegt Dennis. “Variërend van het aanplanten, onderhouden, snoeien en veilig vellen van bomen.”

“Een boomverzorger is geen bomendokter”

“Boomverzorgers zijn geen wonderdokters die met wat medicijnen een zieke boom weer gezond kunnen maken. Wel kunnen wij een boom behandelen zodat deze langer vitaal blijft. Op dit moment behandelen wij veel bomen met bijvoorbeeld essentaksterfte of met kastanjebloedingsziekte. Bomen hebben straks ook weer te lijden van de eikenprocessierups, want die verstoort door de enorme bladvraat het proces van fotosynthese. Ook tondelzwammen kunnen het kernhout van bomen behoorlijk aantasten. Wanneer wij bomen op een juiste manier te behandelen, hebben ze een langere levensduur. Er is trouwens best veel werk voor boomverzorgers. Als je houdt van buitenwerk en niet bang bent je handen vuil te maken, kun je na de opleiding gemakkelijk als boomverzorger aan de slag. Het is fysiek best wel pittig werk en je moet over de nodige lenigheid en kracht beschikken. Maar het buiten werken is heel fijn. Het houdt je mentaal gezond. Zelf doe ik wel wat aan krachttraining om mijn blessuregevoeligheid laag te houden. Ik werk inmiddels als ZZP-er, maar bij grotere klussen werk ik samen met collega’s, want veilig werken is van het grootste belang in ons beroep. 

Calamiteiten

Als boomverzorgers worden wij ook ingeschakeld bij calamiteiten. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld bomen of grote takken die tijdens een storm op een gebouw zijn gevallen of op de bovenleiding van het spoor terechtgekomen zijn. In het laatste geval laat de brandweer en ProRail zo’n klus liever aan professionele boomverzorgers over en dat is ook verstandig. Laat de brandweer maar blussen; daar zijn zij goed in. Het vakkundig verwijderen van een boom boven de bovenleiding of boven een treinstel kunnen ze beter aan ons over laten”, zegt Dennis gedecideerd.

Wedstrijden

Dennis Nies neemt sinds 2019 mee aan boomklimwedstrijden voor boomverzorgers. “Het is niet alleen een competitie met bloedfanatieke deelnemers, je oefent ook je klimtechnieken en reddingsacties die je tijdens je werk nodig hebt; heel leerzaam dus”, volgens Dennis die mij spectaculaire foto’s en filmpjes van dergelijke wedstrijden laat zien. “Deze wedstrijden vinden vaak plaats in grote openbare parken of kasteeltuinen. In Nederland wordt daar niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. In België is dat wel anders. In mei zijn de Nederlandse kampioenschappen in Waalre en daar ben ik natuurlijk weer van de partij. De wedstrijd vindt plaats volgens een internationaal wedstrijdreglement vandaar ook de Engelse termen voor de verschillende onderdelen zoals throwline, ascent climb, speedclimb, workline en rescue. Dit laatste onderdeel betekent het redden en hulp verlenen aan een collega boomverzorger in nood. Dat is in dit werk volgens Dennis heel belangrijk. “Hoewel het werk gevaarlijk oogt, hoeft het dat niet te zijn wanneer je maar rustig, geconcentreerd en verantwoord werkt.”

Nu volgt eerst het Nederlands kampioenschap voor de gedreven boomverzorger, die zelf een toonbeeld van rust is. “Het is heel fijn om daar weer bij te mogen zijn. Ik kijk er nu al naar uit”, zegt Dennis Nies tot besluit.

Linkjes naar filmpjes: