VerhalenPieter Knippenberg

Drie generaties uit één gezin uit Horn acteren gezamenlijk in het openluchtspel ‘Strijd om de Kathedraal’

Het lijkt een vrij unieke situatie dat een oma, haar schoonzoon en haar kleidochter samen op de bühne staan. Voor oma Fransje Lemmen, haar schoonzoon Rob van Leeuwen en diens dochter Maud is het echter de normaalste zaak van de wereld; ze hebben dit al vaker gedaan. Deze keer maakt het drietal uit Horn deel uit van de ‘Limburgse cast’ van de toneelproductie ‘Strijd om de Kathedraal’ naar het gelijknamige boek van kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Maud van Leeuwen (19) is in de huid gekropen van de blinde Mette. Zij is met die rol een van de hoofdrolspelers van dit groots opgezette theaterstuk, waar maar liefst 120 mensen aan meewerken, waarvan tachtig acteurs en actrices. Naast de drie familieleden uit Horn, maken ook o.a. Antoinette Rooswinkel (Horn), Wies Clout (Roggel) en Lisa Raemakers (Kelpen-Oler), deel uit van de cast die voor het merendeel uit Brabanders bestaat. Hallo Magazine sprak tussen de optredens door met de toneelspelende familieleden uit Horn en met Wies Clout die als kaarsenverkoopster in dit middeleeuws drama een figurantenrol vervult. “Maar geen onbelangrijke”, lacht Wies, “Ik breng per slot van rekening met mijn kaarsen het licht in de wereld.”

Van Traag Truuske naar Blinde Mette

Maud van Leeuwen (19) studente International events, music and entertainment studies in Tilburg, heeft net als haar vader Rob en oma Fransje in juni 2020 twee dagen lang moeten auditeren. Daarna volgde het verlossende woord dat ze alle drie opgenomen waren bij de cast van ‘Strijd om de Kathedraal’. Maud, die vier jaar geleden ook al ‘Traag Truuske’ speelde in de productie ‘Weg uit de Peel’, kreeg deze keer zelfs een hoofdrol toebedeeld. Ze speelt het blinde meisje Mette dat door iedereen genegeerd en gepest wordt omdat ze blind is. Een dergelijke handicap werd in de middeleeuwen vaak uitgelegd als het werk van de duivel. Oma Fransje bewaakt als Vrouwe Gerlinde de goede zeden in de fictieve stad Trichterbosch en Rob van Leeuwen speelt een van de twee rakkers; een middeleeuwse dienaar van het gezag.

Blindeninstituut

Maud van Leeuwen: “Voor deze rol heb ik mij echt moeten inleven in het leven van iemand die blind is. Ik heb er zelfs een blindeninstituut voor bezocht. Op het toneel is de ziende Maud weg en ben ik echt de blinde Mette. Ik loop met een stok en neem ook niet bewust waar. Ik kijk door de ogen van Thies, hij is mijn tegenspeler en de zoon van de bouwmeester van de kathedraal. Blijkbaar speel ik deze rol overtuigend want er zijn toeschouwers die denken dat ik echt blind ben. Ik hoor opmerkingen als: “Dat ze dit durft te doen!” Het meespelen in deze productie heeft mij veel gebracht, het heeft mij verrijkt en ik ben er als mens door gegroeid. Deze geweldige ervaring had ik nooit willen missen. Ik kijk net als alle andere acteurs, actrices en figuranten iedere keer met een gezonde spanning uit naar de volgende voorstelling.”

 

“Beetje gek en heel erg trots”

Acteren kreeg Maud van Leeuwen met de paplepel ingegeven. Vader Rob en oma Fransje Lemmen zijn immers lid van toneelvereniging Spelenderwijs uit Horn. Fransje Lemmen en Antoinette Rooswinkel, de laatste speelt in de productie de rol van een melaatse, zijn al 44 jaar lid van deze toneelclub. “Om aan zo’n grootschalige productie mee te doen moet je eigenlijk een beetje gek zijn”, zegt Rob van Leeuwen. “Het vergt best veel van de deelnemers. Vanaf september repeteren we twee maal per week. De figuranten zijn in januari bij de repetities aangesloten. Er zijn repetities op woensdagavond en ook op  zondagen wordt er geoefend van tien uur ‘s morgens tot vier uur ’s middag en tel daar ook nog maar eens de nodige reisuren bij op. Vervolgens komen er vierentwintig uitvoeringen! Na een voorstelling zijn wij nooit voor twee uur ’s nachts thuis. Maar dat alles is geen probleem. We doen het hartstikke graag. Het geeft ons heel veel voldoening en als ik onze dochter zie spelen ben ik iedere keer weer hartstikke trots.

We zijn de voorstellingenreeks gestart op 25 mei in De Mortel en daarna volgden zeven uitvoeringen op het voormalig Floriadeterrein in Venlo.” Fransje Lemmen: “Van een enthousiast publiek kregen we iedere keer na afloop een staande ovatie en de recensies in de pers waren héél positief. Na de zomer starten we op 8 september met de laatste acht voorstellingen. We spelen op een unieke locatie in Den Bosch met de grote kathedraal op de achtergrond. Dat wordt opnieuw een fantastische theaterbelevenis voor ons en voor het publiek.” “Die laatste voorstelling valt op 18 september”, vult Maud aan, “ laat dat nu net op mijn verjaardag zijn!”

‘Strijd om de kathedraal’ geeft een prachtig beeld van  het leven in een middeleeuwse stad, de bouw van een kathedraal, het felle verzet daartegen en van de rol die de geestelijkheid speelt. Centraal in dit alles staat de bijzondere vriendschap tussen Thies en Mette.

 

Kaarten voor Strijd om de Kathedraal zijn alleen online verkrijgbaar op www.strijdomdekathedraal.nl