Vrijdagavond 12 januari beleefde John van Bilsen (70) ongetwijfeld zijn finest hour toen de geboren Baexemer in een mudvolle Oranjerie in Roermond tot Limburgs Buuttekampioen uitgeroepen werd, waarna hij de Pierre Knoopstrofee in ontvangst mocht nemen. Driemaal eerder (2016-2017-2019) had John van Bilsen de finale bereikt, maar steeds viel hij buiten de prijzen. Maar bij de 61ste finale van de jaarlijkse buuttewedstrijd was het nu wel raak. Met zijn buut getiteld 'Doe hoofs mer ein hobby te hubbe' eindigde hij met 84 van de 100 te vergeven punten in zijn alter ego als hulppastoor op de hoogste trede van het podium. Drie dagen na zijn overwinning zocht Hallo Magazine ‘hulppastoor van Bilsen’ op in - what’s in a name - de Roggelse Pastoor Schippersstraat.
“Kijk maar niet naar de rommel”, zegt Johns echtgenote Henny. “Het was hier het hele weekend volle bak en van opruimen is nog niet veel gekomen.” Met die rommel valt het overigens in huize van Bilsen best mee. Het zijn meer de versieringen in de kleuren rood, geel en groen, bloemen, kaarten en cadeaus die de woonkamer van de familie van Bilsen domineren. Voor een raam aan de straatkant staat pontificaal de grote wisseltrofee die John van Bilsen met zijn eerste plaats bij het kampioenschap in de wacht wist te slepen. Op de huiskamertafel staat de koperen kelk van hulppastoor van Bilsen. Kort voor zijn optreden heeft hij er voor wat mentale ondersteuning portretjes van zijn kleinkinderen in geplakt. Terugblikkend op zijn prestatie zitten John en Henny op deze vroege maandagmorgen nog volop na te genieten. Veel rust zullen ze de komende tijd niet krijgen. Johns overwinning is hot news en de aanvragen voor een optreden van de kampioen stromen binnen. “Niet alleen voor dit carnavalsseizoen, maar ook al voor 2025 en 2026”, weet Henny die de agenda van John beheert.
“Kat in het bakkie”
“Door loting was bepaald dat ik als derde finalist mocht starten”, vertelt John van Bilsen. “Daar was ik eigenlijk wel blij mee; als eerste te moeten beginnen is toch net iets anders. Niet dat ik last van zenuwen heb, dat heb ik gelukkig nooit. Ik begon zelfs heel ontspannen aan mijn buut en door de reacties van het publiek kreeg ik al snel door dat het wel goed zat. ‘Kat in het bakkie’, dacht ik dan ook na afloop. Maar er moesten wel nog vier optredens komen en het laatste woord was natuurlijk aan de jury.” Ook Johns echtgenote Henny voelde dat John bezig was met een puike prestatie. “Het was net of hij buiten zich zelf trad, het ging echt als een tierelier; hij was 100% de hulppastoor die hij wilde zijn!”
“De eerste minuut is héél belangrijk”
Aan de buut als pastoorshulp heeft de oud-medewerker van de gemeente Leudal anderhalf jaar gewerkt. “Je bent er eigenlijk dagelijks mee bezig. Het is een proces van schrijven en herschrijven en oefenen tot het laatst.” Een buut duurt slechts elf minuten, maar de eerste minuut is volgens John van Bilsen misschien wel de belangrijkste. “Bij de start moet je door rake opmerkingen het publiek direct voor je weten te winnen. Lukt dat niet goed, dan is dat niet zo bevorderlijk voor je zelfvertrouwen.”
Door de voorselectie in Weert was van Bilsen al voorzichtig optimistisch geworden. Een top drie klassering in de finale leek hem niet onhaalbaar. Dat hij vrijdag gehuldigd zou worden als Limburgs kampioen en de felicitaties van Gouverneur Emile Roemer en diens voorganger Theo Bovens en vele anderen in ontvangst mocht nemen, werd toch echt een grote verrassing voor hem.
John van Bilsen: “Daarna was het zaterdag en zondag bij ons de zoete inval. Onze kinderen en kleinkinderen, buurtgenoten, vrienden en kennissen kwamen feliciteren. Ook de nummers twee en drie, Theo Nellen en Fer Naus waren er met hun partners en hoewel wij pas een jaar of drie in Roggel wonen, was Carnavalsvereniging de Sjansemaekers met een grote delegatie aanwezig. Mailtjes en appjes bleven maar binnen komen. Het was echt geweldig. We hebben er van genoten en eigenlijk doen we dat nog steeds.”
Buutte Gala Leudal
Op 9 en 10 februari is de kersverse kampioen te zien in zijn eigen regio. Dan is hij te gast op het ‘Buutte Gala Leudal’ in Cultuurpodium de Bombardon in Heythuysen.