VerhalenPieter Knippenberg

HALLO Goed Doel: ‘Huisdieren mogen niet de dupe zijn van de problemen van hun baasjes’

Midden Limburg

Haelens echtpaar Weekers is actief voor de Dierenvoedselbank Weert

Een voedselbank voor dieren, het moet niet gekker worden! Dit soort opmerkingen krijgen de sinds drie jaar in Haelen wonende Jack en Truus Weekers wel eens te horen van mensen die nooit eerder van een dierenvoedselbank gehoord hebben.

Als je dan met hen in gesprek gaat en uitlegt wat een dierenvoedselbank voor mens en dier kan betekenen, ontstaat er begrip en niet zelden waardering voor de vrijwilligers die zich voor dit doel inzetten, stellen Truus (63) en Jack (63) Weekers die vanaf 1 januari 2020 respectievelijk voorzitter en penningmeester zijn van de Stichting Dierenvoedselbank Weert. Voor die tijd werkten Truus en Jack al de nodige jaren als vrijwilliger voor de stichting.

Jack Weekers: “Helaas zijn er altijd mensen die het financieel heel moeilijk hebben en die van héél weinig geld moeten leven.

Als mensen daardoor de zorg voor hun huisdier niet meer kunnen betalen, kan het zijn dat ze hun dier noodgedwongen moeten afstaan.

Dat is vaak een persoonlijk drama want in een moeilijke tijd kun je toch juist je maatje, je huisdier waaraan je gehecht bent, niet missen?

Als voedselbank voor dieren kunnen wij in dit soort situaties hulp bieden door voedsel voor de dieren ter beschikking te stellen. Op dit moment helpen wij een vijftigtal mensen in de regio Nederweert, Weert en Cranendonk. Maandelijks kunnen deze mensen een voerpakket voor hun dier afhalen bij ons uitgiftepunt in Weert.” Naast Truus en Jack Weekers zetten zich nog diverse andere vrijwilligers in voor de Weerter stichting. “Allemaal stuk voor stuk echte dierenliefhebbers”, vult Truus aan. “Niemand van ons wil dat de huisdieren de dupe worden van de financiële problemen van hun baasjes.”

 

Wie mag van de voedselbank voor dieren gebruik maken?

Dat mensen niet enkel op hun blauwe ogen geloofd worden, maken Truus en Jack duidelijk als ze uitleggen dat een klant van de dierenvoedselbank in de eerste plaats een geregistreerde klant van de gewone voedselbank dient te zijn. Klant van een voedselbank word je echt niet zomaar; je zit dan zwaar in de schulden en  de kantonrechter heeft je onder bewind geplaatst, waardoor je gebruik mag maken van een voedselbank.

Bij het intakegesprek kun je daar aangeven dat je huisdieren hebt. De voedselbank verwijst je dan door naar de dierenvoedselbank waar je maandelijks een voedselpakket kunt krijgen voor die dieren die je op het moment van de intake in je bezit hebt. Truus: “We begeleiden mensen in nood écht alleen maar voor de dieren die ze op dat moment hebben en een en ander is heel strikt vastgelegd in een reglement. Indien de hulpvrager zich niet aan de afspraken met de dierenvoedselbank houdt, komt er per direct een einde aan de hulp.”

Hoe wordt de dierenvoedselbank gefinancierd?

De dierenvoedselbank krijgt geen overheidssubsidie en moet het volgens het echtpaar Weekers enkel hebben van donaties in de vorm van geld, dierenvoer en van te verkopen spulletjes. Jack Weekers: “We krijgen geregeld dier gerelateerde spulletjes. Deze kunnen afgegeven worden op een aantal inzamelpunten in Leveroy, Nederweert, Weert, Swalmen, Roermond en natuurlijk bij ons in Haelen.

Die spullen worden door mij gereinigd en indien nodig gerepareerd. Daarna probeer ik ze via Marktplaats te verkopen. Van de opbrengt koopt de stichting dan weer dierenvoer. De geschonken spullen liggen opgeslagen op onze zolder. Bij de stichting blijft echt niets aan de strijkstok hangen, alles gaat voor 100% naar de dieren. Onze vrijwilligers krijgen zelfs niet eens een onkostenvergoeding. Het is de liefde voor het dier waarvoor wij het doen. Dat wij mensen in nood en hun dieren kunnen helpen, geeft ons als vrijwilligers heel veel voldoening en daar doen we het voor.”

Meer informatie: https://dieren-voedselbank.nl