VerhalenLeon Moonen

Harry op het Broek uit Haelen zet punt achter radioprogramma

Haelen / Midden-Limburg

Onlangs heeft radiomaker Harry op het Broek uit Haelen afscheid genomen van de lokale Omroep ML5. Met zijn 1.500ste uitzending van het radioprogramma Flashback kan hij terugkijken op ruim 30 jaar lokale omroepgeschiedenis.

Hierbij zijn de beginjaren bij de lokale omroep Roermond in de jaren tachtig niet eens meegeteld. In het radioprogramma Flashback werd vooral nederbeat, indorock, blues, rock & roll en gouwe ouwe gedraaid. Harry werd in 1949 geboren in de binnenstad van Roermond, waar zijn ouders de kost verdienden met een fietsenzaak.

De liefde voor muziek is altijd een rode draad in zijn leven geweest. Dat begon al vroeg, want toen in de sixties in de bisschopsstad een heuse popcultuur ontstond, nam Harry als drummer daar volop aan deel. Hij speelde in zijn jonge jaren in legendarische bands als de Philosopher's Stone, Solarium en Cockney and the Rebels. Harry’s keuze voor het drumstel had trouwens een praktische reden: "Ik heb een aangeboren spierdystrofie en dan is het fijn dat je als drummer kunt zitten en niet de hele avond hoeft te staan", zegt Harry. De meeste spierziektes heten progressief te zijn, hetgeen inhoudt dat er geen herstel mogelijk is en dat integendeel de patiënt vaak met een langzame en gestage verslechtering rekening dient te houden. Voor Harry was rond zijn 35ste levensjaar het moment aangebroken dat hij niet meer uren achtereen kon drummen. Rond deze leeftijd werd hij ook getroffen door een hersenberoerte, die schade aanrichtte in zijn spraakgebied. “Ik heb de woorden wel in mijn hoofd, maar kan ze soms niet over mijn lippen krijgen" vat hij zijn spraakprobleem samen.

Omroep Heytse
Deze spraakverlamming triggerde Harry om eens de lokale radio van Roermond te bezoeken, toentertijd gevestigd in een flatgebouw op de Donderberg. "Ik moest mijzelf dwingen om te blijven spreken. Dat kan prima in een radioprogramma. Bovendien was ik op deze manier toch weer bezig met muziek. Twee vliegen in één klap", lacht Harry. Hij ontwikkelde al vrij vlug een methode die tot zijn laatste radio-uitzending heeft gefunctioneerd. "Eerst maakte ik een playlist. Welke nummers ga ik draaien?

Als dat op papier stond begon ik aan het schrijven van de verbindende teksten. Op deze manier zouden er geen stiltes vallen als ik de kluts kwijtraakte en kon ik altijd teruggrijpen naar mijn basistekst", verduidelijkt hij zijn strategie. Kortom, radiomaken was voor Harry een therapiemiddel om zijn spraakkunst te blijven oefenen. Inmiddels was Harry met zijn ouders verhuisd naar Haelen en toen begin jaren negentig in het buurdorp Heythuysen het initiatief werd genomen om een lokale omroep op te richten, was hij er als de kippen bij. "Ik zag de advertentie van wat toen nog Omroep Heytse heette (later Omroep Leudal, 3ML en tegenwoordig ML5) en reageerde meteen". Wat kan hij zich van deze beginjaren nog herinneren? "De omroep moest duidelijk een weg vinden en het was dus nogal chaotisch, maar wat ik altijd mooi heb gevonden was de gemoedelijke sfeer onder de radiomakers die eigenlijk al die jaren is blijven bestaan".

Omroep Heytse
Deze spraakverlamming triggerde Harry om eens de lokale radio van Roermond te bezoeken, toentertijd gevestigd in een flatgebouw op de Donderberg. "Ik moest mijzelf dwingen om te blijven spreken. Dat kan prima in een radioprogramma. Bovendien was ik op deze manier toch weer bezig met muziek. Twee vliegen in één klap", lacht Harry. Hij ontwikkelde al vrij vlug een methode die tot zijn laatste radio-uitzending heeft gefunctioneerd. "Eerst maakte ik een playlist. Welke nummers ga ik draaien?

Als dat op papier stond begon ik aan het schrijven van de verbindende teksten. Op deze manier zouden er geen stiltes vallen als ik de kluts kwijtraakte en kon ik altijd teruggrijpen naar mijn basistekst", verduidelijkt hij zijn strategie. Kortom, radiomaken was voor Harry een therapiemiddel om zijn spraakkunst te blijven oefenen. Inmiddels was Harry met zijn ouders verhuisd naar Haelen en toen begin jaren negentig in het buurdorp Heythuysen  het initiatief werd genomen om een lokale omroep op te richten, was hij er als de kippen bij. "Ik zag de advertentie van wat toen nog Omroep Heytse heette (later Omroep Leudal, 3ML en tegenwoordig ML5) en reageerde meteen". Wat kan hij zich van deze beginjaren nog herinneren?

"De omroep moest duidelijk een weg vinden en het was dus nogal chaotisch, maar wat ik altijd mooi heb gevonden was de gemoedelijke sfeer onder de radiomakers die eigenlijk al die jaren is blijven bestaan".   

Kabelkrant
Na een paar jaar kreeg de omroep een tv-kanaal erbij. Daarvoor had de omroep maar enkele uren tv ter beschikking. Het overgrote deel werd opgevuld met een kabelkrant en Harry werd door de toenmalige hoofdredactie aangezocht om teksten voor dit medium te leveren. Tevens werd hem gevraagd om ook foto's voor de kabelkrant te verzorgen. "Ik heb wat kilometers in die tijd gemaakt", verzucht Harry. "Ik heb zeker twee arola's (brommerwagen, zijn vervoermiddel) versleten", zegt hij met een brede glimlach. "Alles moest in de studio in Heythuysen ingevoerd worden, dus ik ben heel wat keren heen en weer gereden tussen mijn woonplaats en Heythuysen". Harry was inmiddels arbeidsongeschikt verklaard, na jaren voor de Nederlandse Credietbank gewerkt te hebben. "Ik zag het ook als een nuttige tijdsbesteding en ik had het gevoel iets terug te kunnen doen voor de samenleving", verklaart hij zijn tomeloze inzet.

Radiotalent
Een memorabele periode in Harry's radioloopbaan is de samenwerking met Tim op het Broek geweest. De huidige radiopresentator bij Kink-radio, voorheen bij de provinciale radiozender L1, heeft zijn eerste stappen in de radiowereld gezet bij Harry op het Broek, overigens is er geen familieband. De jonge Tim, destijds amper 13 jaar en woonachtig in Roggel, trok de stoute schoenen aan en belde Harry op met de vraag of hij in zijn radioprogramma aandacht aan de Beatles mocht besteden. "Ik weet nog dat ik tegen hem zei dat hij er dan ook iets bij moest zeggen, maar die opmerking was helemaal niet nodig geweest. Een jaar lang heeft hij in mijn programma met groot enthousiasme de geschiedenis van de Beatles verteld. Het was een geboren radiotalent, dat heeft zich wel uitgewezen", blikt Harry tevreden terug.

Facebook
Heeft hij enig idee hoeveel luisteraars in al die jaren zijn radioprogramma hebben gevolgd? "Ik kan het je niet zeggen", bekent Harry. "Ik vermoed wel een paar honderd. Mijn programma heeft ook een pagina op Facebook en is geliked door 227 personen", vult hij aan. Binnenkort verhuist de omroep vanwege een fusie van Heythuysen naar Roermond. Harry is afkomstig van de oude omroep Roermond, maar heeft besloten de sprong terug over de Maas niet te maken. "Voor mij is nu het moment gekomen om er een punt achter te zetten", zegt hij met enige weemoed in zijn stem. Inmiddels heeft hij een nieuw medium gevonden om het taalcentrum in zijn hersenen te stimuleren, ooit de reden om radiovrijwilliger te worden, namelijk het hierboven reeds genoemde Facebook. "Ik heb voor de kabelkrant veel foto's in de regio gemaakt en regelmatig post ik er eentje op mijn Facebookpagina met een begeleidende tekst. Voorlopig kan ik wel vooruit", besluit hij.