VerhalenPieter Knippenberg

Huiskamerproject Heythuysen na bijna een halve eeuw nog altijd actueel

Midden-Limburg

Het loopt tegen tweeën en één voor één druppelen de gasten van het Huiskamerproject Heythuysen, veelal zeventig plus, op deze laatste dinsdagmiddag van februari binnen. De een nog héél kwiek en de ander duidelijk wat minder. Een enkeling met wat hulp van een rollator. Een aantal deelnemers wordt door vrijwillige chauffeurs thuis afgehaald en aan het einde van de middag weer netjes terug gebracht. De deelnemers aan het Huiskamerproject zijn veelal dames, maar er zijn ook enkele heren die, net als de dames, elkaar meteen na binnenkomst opzoeken om samen een kaartje te gaan leggen of om een spel te spelen. Zo te zien zijn ze allemaal goedgemutst en hebben ze zin in een ontspannende middag. 

In Heythuysen heeft het Huiskamerproject onderdak gevonden in het sfeervolle restaurant van Zorgcentrum Beek en Bos. De bijeenkomst wordt iedere dinsdagmiddag van 14.15 tot 16.45 georganiseerd voor 60- plussers die nog zelfstandig in Heythuysen wonen. Ook in de Leudalkernen Grathem, Neer, Horn, Haelen, Ell, Baexem, Kelpen-Oler, Heibloem en Roggel worden dergelijke huiskamerprojecten georganiseerd. Ze zijn bedoeld voor ouderen die behoefte hebben aan een gezellige middag met andere ouderen. De huiskamerprojecten vinden overal plaats onder begeleiding van een vaste groep vrijwilligers. 

“Op tijd een mooie glimlach, daar doe je het toch graag voor!” 

Het Huiskamerproject Heythuysen beschikt over pakweg 18 vrijwilligers waarvan de meesten deze middag aanwezig zijn. Een aantal van hen doet qua leeftijd niet veel onder voor de gasten. De vrijwilligers fungeren als gastheer en gastvrouw en voorzien de ruim vijftig deelnemers van vandaag  van een glaasje water en later van een kopje koffie of thee. Ook zijn er vrijwilligers actief bij de activiteiten die aan de tafeltjes plaatsvinden. Vanmiddag wordt er aan veel tafeltjes gekaart. Ook zijn er dames die hun eigen handwerkspullen hebben meegebracht. Anderen spelen ijverig Rummikub. Jacqueline  van Buggenum en Truus Hanssen zijn nog niet zo lang vrijwilliger en daarbij ook nog eens de ‘jonkies’ onder de vrijwilligers. 

Truus Hanssen: “Dit is echt leuk om te doen. Al die blije mensen en op tijd een mooie glimlach, daar doe je het graag voor!” 

Drempelvrees

“We bieden onze deelnemers allerlei activiteiten aan, voor elk wat wils”, zegt Clasien van Mierlo. Zij is vanaf 2015 als vrijwilliger betrokken bij het Huiskamerproject in Heythuysen en nu bijna twee jaar voorzitster van de stichting die het hele jaar door wekelijks in Heythuysen het Huiskamerproject organiseert voor maximaal 60 deelnemers. Dat is de maximale capaciteit van het restaurant. Een klein aantal deelnemers aan het Huiskamerproject woont overigens in het zorgcentrum. Voordat ze er kwamen wonen, waren ze al deelnemer aan het Huiskamerproject en daarom blijven ze welkom. 

“We merken dat mensen die voor het eerst het Huiskamerproject bezoeken, soms te kampen hebben met wat drempelvrees”, zegt Clasien van Mierlo. “Maar wanneer ze eenmaal een keertje zijn geweest, worden het gewoonlijk vaste bezoekers. De sfeer is goed; het is heel gezellig. Een Huiskamerproject is dan ook een heel sociaal gebeuren. Onze deelnemers komen gewoonlijk via mond op mond reclame bij ons terecht. Ze betalen met twee euro per middag een héél kleine bijdrage. Dat kan omdat wij financieel ondersteund worden door de Gemeente Leudal die de huurpenningen voor haar rekening neemt.”

 

Annie Gijsen; vrijwilliger tot haar 91e 

Mevrouw Annie Gijsen is een steevaste bezoeker van het Huiskamerproject. Voordat zij haar kaartmaatjes opzoekt om te gaan jokeren, vertelt de 96-jarige mevrouw Gijsen dat zij in 1986 bij de oprichting van het huiskamerproject betrokken is geweest. “Het was een initiatief van het regionaal maatschappelijk werk. In Haelen vond het eerste Huiskamerproject plaats en daarna volgde Heythuysen. De bijeenkomsten vonden destijds plaats in het Jeugdhuis in de Schoolstraat. Op deze locatie is nu de Lidl gevestigd. Destijds werd  gestart met 8 vrijwilligers en ik was een van de chauffeurs”, vertelt Mevrouw Gijsen. “We haalden de meeste mensen thuis op en brachten ze ook weer terug. Kaarten en handwerken waren toen net als nu de favoriete bezigheden. De tachtigers van toen hadden echter veel meer hulp nodig dan de ouderen van tegenwoordig. De mensen zijn nu langer gezond en vitaler. Vroeger kwamen er alleen maar vrouwen naar het Huiskamerproject. Dat is nu wel anders. Ik ben altijd graag vrijwilliger geweest. Het is gewoon fijn om mensen te kunnen helpen. Je inzet wordt gewaardeerd en daar je beleef je plezier aan. Geloof het of niet, maar ik ben vrijwilliger geweest tot mijn 91ste. Nu ben ik al een aantal jaren gewoon deelnemer.”

Welkom!

Zeker vier keer per jaar worden de deelnemers door de vrijwilligers verrast met een of ander vorm van entertainment onder het motto ‘Muziek maakt mensen blij’. Zo trad de afgelopen tijd de Beek en Bos band op en was het duo Thei en Marij met hun dialectliedjes present. Ook Sinterklaas, Kerstmis, Carnaval en Pasen gaan volgens voorzitster van Mierlo niet ongemerkt voorbij. 

Ze roept belangstellenden op om gerust eens binnen te lopen om de sfeer te proeven. “Wij bieden onze gasten iedere dinsdagmiddag mooie en bovenal gezellige tijdsbesteding. Kom eens kijken, je krijgt er beslist geen spijt van. Ook nieuwe vrijwilligers zijn bij ons Huiskamerproject van harte welkom. Ik ben bereikbaar onder nummer 0475-491962. Een mailtje naar ghjmierlo@kpnmail.nl is natuurlijk ook prima”, besluit Clasien van Mierlo.