VerhalenPieter Knippenberg

Jack trotseert de Hel van het Noorden voor het KWF

Midden-Limburg

Parijs-Roubaix is een eendaagse wielerwedstrijd die vanaf 1896 elk voorjaar wordt verreden in het noorden van Frankrijk. De wedstrijd heeft in 1919 de bijnaamHel van het Noorden’ gekregen toen een journalist tijdens de eerste editie na de Eerste Wereldoorlog de grote verwoestingen in het noorden van Frankrijk zag. Oorspronkelijk wijst de bijnaam dus niet naar de zwaarte van de koers. Parijs-Roubaix is een van de pittigste voorjaarsklassiekers die gedeeltelijk verreden wordt over kasseistroken die na de Eerste Wereldoorlog zijn aangelegd om vernielde wegen goedkoop en snel te herstellen. Jack Beijnsberger (1961) uit Heythuysen zal op zaterdag 6 april deze grove kasseistroken moeten trotseren. Hij is volop in training voor de toertocht Parijs-Roubaix met het doel het KWF financieel te steunen. 

Sportieve prestaties leveren voor een goed doel is ex-triatleet Beijnsberger niet vreemd. Afgelopen jaar nam hij deel aan de City Swim in Roermond en voor het KWF fietste en rende hij in het verleden meermaals naar de top van de Mont Ventoux. Ook was hij diverse jaren  actief als loper bij de RopaRun. Op zaterdag 6 april wacht hem in het desolate noorden van Frankrijk een rit van 170 pittige kilometers op de racefiets. Hallo Magazine vroeg Jack naar zijn drijfveren.

“Gisteren is opeens voorbij en morgen is aan niemand beloofd”

Jack Beijnsberger: “Ik heb altijd mijn steentje bij willen dragen om mensen die het minder met hun gezondheid getroffen hebben te helpen. Daarnaast is het voor mij als sportman ook steeds een uitdaging geweest. Dat is het nu natuurlijk ook weer. Toch ligt het deze keer iets anders. Ik ben er nog bewuster mee bezig dan ooit. In 2022 werd ik zelf met de keiharde diagnose kanker geconfronteerd en ook het levenseinde van mijn vader die leed aan een hersentumor, heeft mij hard geraakt. Gisteren is opeens voorbij en morgen is aan niemand beloofd. Zo sta ik nu in het leven. Ik ga in Frankrijk fietsen tegen kanker om geld op te halen voor het KWF. Geld dat héél hard nodig is. Te veel mensen krijgen de diagnose kanker. Ik hoop dat mensen mij willen sponsoren en daarmee een bijdrage leveren aan een beter leven voor mensen die geraakt worden door kanker.”

“De profwielrensters zitten ons op de hielen”

Jack Beijnsberger gaat de kasseienkoers Parijs-Roubaix Challenge fietsen met zijn 25 jaar jongere dorpsgenoot Roel Jansen. Door vanaf december kasseientrajecten op te zoeken in Nederland en België en door lange trainingstochten tot 200 kilometer te rijden, bereiden zij zich voor op de toertocht die om 7.00 start in het plaatsje Busigny. Daar zullen de rijders direct met de gevreesde stenen geconfronteerd worden. De eerste 90 kilometer vanuit Compiègne – de startplaats van de profrenners op zondag - rijden Jack Beijnsberger en Roel Jansen als voorbereiding op de vrijdag voorafgaand aan de toertocht. 

Parijs-Roubaix finisht traditiegetrouw op de wielerbaan, de Vélodrome André Pétrieux van Roubaix. “We zullen wel goed door moeten fietsen”, zegt Jack Beijnsberger. “De vrouwen professionals starten na ons. Ze zitten ons dus op de hielen en daarom moeten wij vóór16.00 finishen. Zo niet, dan beëindigen we noodgedwongen de tocht op een minder aansprekende plaats. Ook dat is dus een uitdaging voor ons!”

Wil je het KWF via Jack Beijnsberger financieel ondersteunen?  Ga daarvoor naar Jacks  actiepagina: https://acties.kwf.nl/fundraisers/jackbeijnsberger.