VerhalenPieter Knippenberg

“Je kunt alleen iets bereiken door 80% transpiratie en 20% inspiratie”

midden Limburg

Bart Rutten bedwingt de Mont Ventoux driemaal en steunt daarmee welzijnsactiviteiten voor bewoners in zijn eigen organisatie

Wat doe je wanneer je gevraagd wordt je fietstalent in te zetten voor een aansprekend doel? Bart Rutten, regiomanager Leudal bij Proteion, hoefde over een dergelijk verzoek niet lang na te denken. Hij zei spontaan ‘ja’ toen de Stichting 100 jaar Hornerheide bij hem aanklopte met de vraag of hij een sportieve uitdaging wilde koppelen aan een sponsoractie om iets te doen voor mensen met dementie binnen ‘zijn’ organisatie. Zaterdag 9 september fietste Bart Rutten (51) met dorpsgenoot Bèrke drie maal de beruchte 1912 meter hoge Mont Ventoux op; een berg die ook wel de ‘kale berg’ genoemd vanwege de gelijkenis met het maandlandschap. Door wielerfanaten wordt de Mont Ventoux ook wel onheilspellend de ‘Killerberg’ genoemd. Dat alles vormde voor Bart Rutten echter geen beletsel het sportieve avontuur aan te gaan.

“Eerlijk gezegd ben ik een redelijk onervaren fietser”, bekent Bart Rutten. Hij is pas twee jaar op de racefiets actief nadat een onwillige knie hem niet meer toestond zich op het voetbalveld in zijn woonplaats Kessenich uit te leven. “Trainen voor een marathon leek me wel iets, maar ook dat bleek te belastend voor mijn knie, dus ik koos voor plan B. Ik kocht een racefiets en ik sloot mij aan bij de plaatselijke wielerclub en al snel was ik verknocht aan het fietsen. Bij mijn werk heb ik veel te maken met mensen met cognitieve stoornissen en toen ik de vraag kreeg of ik mij op sportief vlak wilde inzetten om wat financiën te generen voor deze groep binnen onze instelling, was het voor mij een uitgemaakte zaak dat ik dit ging doen.”

Luik-Bastenaken-Luik

Bart Rutten sluit zich aan bij de Nederlandse wielerbond en krijgt daardoor de beschikking over een trainingsschema dat hem helpt bij zijn voorbereiding de Mont Ventoux meermaals te beklimmen. “Ik was echt van plan die prestatie te leveren dus ik ben serieus gaan trainen. Dat betekende voor mij veel intervaltraining en heel wat uren indoor pezen op de spinningfiets.

Doordat ik diverse grote tochten zoals Luik-Bastenaken-Luik gefietst had, wist ik dat ik de duur en de hoogtemeters die me te wachten stonden wel aankon.

Omdat de reputatie van de Mont Ventoux mij bekend was, heb ik vooraf een grondige medische check-up laten doen. Je wilt natuurlijk geen gezondheidsrisico’s nemen. Het moet wel verantwoord zijn”, stelt Bart.

Zaterdag 9 september is het dan eindelijk zover. Bart Rutten en zijn fietsmaat Danny Hendrikx, bijgenaamd Bèrke - naar de voormalige frietkraam van zijn vader aan de Venlose Steenweg in Kessenich, beginnen aan de eerste klim. Bart Rutten: “Ik had vooraf de nodige sportdrank naar binnen gewerkt, want er was voorspeld dat de temperatuur in het dal die dag tot 40 graden kon oplopen.

 

We vertrokken om 7.00 uur in Bedoin. Ik bereikte na 1 uur 57 de top van de berg. Daar was het met 11 graden erg koud. In de afdaling raakte ik wat onderkoeld en daar had ik het eerste gedeelte van de tweede beklimming vanuit Malaucene last van. Met koude spieren is het klimmen erg zwaar en ik raakte pas halverwege de klim weer in mijn ritme. De klim vanuit Bedoin is volgens kenners de zwaarste, maar ik vond de tweede klim duidelijk pittiger. De derde klim vanuit Sault ging hoewel het 36 graden was, best gemakkelijk.

Het was erg druk op de Ventoux met wandelaars, fietsers en motoren op deze dag, maar wel heel gezellig. De hele streek rond de Mont Ventoux ademt als het ware fietsen uit. Het is als Valkenburg in het kwadraat!

We hebben na de laatste afdaling de succesvol verlopen dag uiteraard afgesloten met een paar welverdiende pinten in café Le Flandrine.

Discipline en doorzettingsvermogen

De Stichting 100 jaar Hornerheide heeft het hele sponsortraject voor haar rekening genomen. De hoofdsponsors (RBC 24/7 bezorgdiensten, HUBO Haelen en Cordeel uit Neer red.) en vele andere sponsoren hebben een fraai bedrag bij elkaar gebracht en daardoor kunnen er de komende maanden een aantal extra activiteiten georganiseerd worden voor de ruim 100 mensen met geheugenproblemen, die op Hornerheide verblijven.

Bart Rutten: “Voor mij was het naast mijn inzet voor het goede doel natuurlijk ook een sportieve uitdaging en ik heb ervaren dat je met de nodige discipline en met doorzettingsvermogen ver kunt komen. Een van de Kruisheren in Maaseik waar ik middelbaar onderwijs volgde, hield mij ooit voor dat je echt iets kunt bereiken door 80% transpiratie en 20 % inspiratie en motivatie. Dat heb ik nu zelf aan den lijve mogen ervaren”, concludeert Bart Rutten tot besluit.