Verhalen

Jonge ondernemers uit Leudal omarmen Amerikaans business model om hun netwerk te vergroten

Heythuysen

Iedere dinsdagmorgen om 6.45 uur, als de meeste inwoners van Heythuysen nog aan hun werkdag moeten gaan beginnen, is het al aardig druk bij restaurant RED in het pand van Hotel het Anker aan de Dorpstraat in Heythuysen. Een aantal ondernemers van verschillende pluimage is op die dag al vroeg uit de veren en treft elkaar op deze locatie met het doel om van elkaar te leren en daardoor profijt te hebben van elkaars netwerken.

Heythuysenaar Luc Boonen ( 1982) gehuwd en vader van Milou ( 3) en Siem (1) is accountant van beroep. Hij is de initiator van een onlangs gestart ‘Chapter i.o. Leudal’ van het BNI oftewel het Business Network International. Tijdens ons gesprek schuwt hij het Amerikaans business jargon zeker niet. Dit netwerk heeft dan ook zijn roots in de Verenigde Staten.

 Luc Boonen: “Het BNI is echt een organisatie van ondernemers. Vaak zijn het ondernemers of mensen die bijvoorbeeld in de sales actief zijn of die een leidinggevende positie in een bedrijf of organisatie bekleden in welke sector dan ook. Het is wel van wezenlijk belang dat de BNI-leden beschikken over een netwerk waar alle leden van de groep desgewenst door uitwisseling van informatie gebruik van kunnen maken.

Belangrijk is ook de diversiteit van de groep. Het liefst hebben wij mensen uit veel verschillende disciplines. Op dit moment telt ons chapter in oprichting 11 leden. Wanneer wij 25 leden hebben, zijn wij officieel een BNI-chapter. Onze huidige 11 leden, 9 mannen en twee vrouwen zijn op verschillende terreinen actief. In de groep zit o.a. een financieel adviseur, een verzekeringsagent, een accountmanager, een jurist, een online marketeer, een wijnhandelaar, een kleding bedrukker en zelf ben ik werkzaam in de accountancy. Het chapter Leudal wordt ondersteund door een BNI-director consultant die bij al onze werkbijeenkomsten aanwezig is. Bij onze dinsdagmorgen meetings zijn ook geregeld gasten aanwezig.

Dit zijn vaak ondernemers die geïnteresseerd zijn in het concept en eventueel overwegen lid van deze organisatie te worden.

“Het gaat dan echt niet over het weer of over de voetbalwedstrijd”

Iedere dinsdagmorgen ontmoeten wij elkaar in alle vroegte  bij restaurant RED in Heythuysen. Na het welkom heten van de aanwezigen starten we rond 7.00 uur ons overleg. Het gaat dan echt niet over het weer of over de voetbalwedstrijd van het afgelopen weekend; onze bijeenkomsten zijn in principe puur zakelijk van aard volgens een model dat wereldwijd gehanteerd wordt. Of je nu in Heythuysen of in een grote wereldstad aan een BNI-bijeenkomst deelneemt, het gebruikte format is overal gelijk.  Gewoonlijk start onze direct consultant met een inspirerende inleiding en daarna houdt hij zich het 1e deel van de ochtend met de gasten van de dag bezig. De leden overleggen met elkaar welke branches en welke gasten uitgenodigd dienen te worden voor komende overleggen.


Daarna gaan we gezamenlijk weer verder met wat ik ‘pitchen’ noem: het binnen een afgesproken tijd presenteren van hun bedrijf waar bij altijd vier vragen centraal staan: Wie ben ik, Welk bedrijf vertegenwoordig ik, Wat doe ik en als laatste wat zoek ik. Bij die laatste vraag proberen we gebruikmakend van onze netwerken elkaar van dienst te zijn.  De bijeenkomst is altijd om 8.30 uur afgelopen.

De deelname aan dit zakelijk netwerk heeft mij in korte tijd al veel voordeel opgeleverd en ik ben er dan ook echt van overtuigd dat dit model werkt. Het vraagt een zekere investering maar het is lonend. Naast de dinsdagmorgen bijeenkomsten bezoeken we ook elkaars ondernemingen om ook op die manier elkaar beter te leren kennen.

Van elkaars kennis en van elkaars netwerken kunnen we alleen maar beter worden. Zie het als een kans om beter, dus succesvoller te kunnen ondernemen.”

Voor meer informatie: l.boonen@cijfermeester.nl

Tekst: Pieter Knippenberg