VerhalenPieter Knippenberg

Jonge turnster uit Heythuysen droomt van de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles

Heythuysen / Midden-Limburg

Al acht maal was Pleun Beurskens Limburgs kampioen turnen in haar leeftijdsklasse, waarvan tweemaal in de meerkamp. Ook nam Pleun al vijf maal zeer verdienstelijk deel aan de Nederlandse kampioenschappen. Hoogtijd dus voor een gesprekje met deze veertienjarige gedreven en ambitieuze topsporter uit Heythuysen, die ooit met peutergym begon maar héél graag over vier jaar acte de présence wil geven op de Olympische Spelen in Los Angeles. De bevlogen Heythuysense, die in haar schaarse vrije tijd ook nog eens Hallo Magazine in haar wijk bezorgt, turnt al vanaf haar zesde jaar. Gesteund door haar ouders Rick en Veronique zet zij zich vol in om haar droom te doen uitkomen. 

Topsport Talentschool

“Mijn dag begint al vroeg”, zegt Pleun. Ik sta om zes uur op om tijdig in Den Bosch te zijn voor de ochtendtraining bij sportclub FlikFlak Den Bosch of in Rosmalen waar ik een Vwo-opleiding volg op het Rodenborch College”. 

Het Rodenborch College is een officiële Topsport Talentschool. Dat betekent dat de school topsporters faciliteiten mogen bieden, zoals het aanpassen van lesroosters aan het trainingsprogramma, waardoor topsporters onderwijs en sport kunnen combineren. 

Pleun: “Op dinsdag, woensdag en vrijdag heb ik een ochtendtraining van 8.15 uur tot 11.00 uur. Vervolgens een aantal lesuren en dan een middagtraining van 15.00 tot 18.00. Ik ben pas rond half acht ’s avonds weer thuis. In totaal train ik zo’n 22 uur per week en dat is ook echt nodig om in de eredivisie van het turnen een rol te kunnen spelen. 

Europees kampioenschap

Op dit moment train ik hard om mij te kunnen kwalificeren voor het Europees kampioenschap voor junioren dat in mei plaatsvindt in het Italiaanse Rimini. Ik wil daar héél graag van de partij zijn, maar het wordt spannend. Als dat mij niet lukt, zal dat zeker een flinke teleurstelling zijn.” Pleuns woorden worden door haar ouders Veronique en Rick Beurskens bevestigd. Zij weten als geen ander hoe gedreven hun dochter is. Naast Pleun telt huize Beurskens overigens nog een tweede sporter op niveau. Pleuns jongere broer Funs voetbalt bij de jeugd van Fortuna Sittard en zit in die stad ook op een Topsport Talentschool. 

“De flikflak lukt altijd wel”

Het dames turnen kent vier verschillende onderdelen; de vloeroefening, de brug met ongelijke leggers, de paardsprong en de evenwichtsbalk. De 10 centimeter brede balk waarop de turners op een hoogte van 1.25 meter hun balanceerkunsten vertonen is Pleuns minst geliefde turntoestel. Pleun: “De flikflak vind ik niet zo spannend. Die achterwaartse draaiing heb ik al zo vaak geoefend. Die lukt altijd wel! Andere oefeningen op de balk vind ik wel eens eng. Geef mij maar de brug met de ongelijke leggers. Dat is echt mijn favoriete toestel. Ik ben daar ook goed in en kan mij er echt op uitleven.” 

Rick toont beelden van een turnende Pleun op de brug met ongelijke leggers die opgenomen zijn bij het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam Ahoy. Het ziet er met al die zweefmomenten spectaculair uit. Je moet beslist over de nodige durf, kracht, coördinatie, snelheid en elegantie beschikken, om je op dit toestel met je concurrenten te kunnen meten. Dat daar veel talent en langdurig oefenen voor nodig is, staat buiten kijf.

Is topsport wel gezond?

“Nou nee, topsport is niet echt gezond”, antwoordt Rick Beurskens. “Turnen vraagt veel van je lichaam en je moet alert blijven op blessures. De voordelen van een topsportcarrière wegen echter echt wel op tegen de nadelen. Pleun is door het leven dat ze nu leidt veel sneller volwassen geworden en heel gedisciplineerd. Ze kan heel goed omgaan met teleurstellingen en zij is door het turnen beslist mentaal sterk geworden. Maar we blijven realistisch en bekijken de situatie van jaar tot jaar. Wanneer Pleun geen plezier meer aan het turnen beleeft, is het einde verhaal. Natuurlijk spelen de voortgang op school en de turnprestaties daarbij ook een belangrijke rol. Maar zolang Pleun graag op deze wijze turnt, blijven wij haar sportieve carrière steunen en faciliteren.” Voor Pleun wordt het ondertussen bedtijd. Morgenvroeg loopt haar wekker weer om zes uur af.

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door ‘Jan de Koning Fotografie’.

Foto’s zijn gemaakt op het NK afgelopen zomer in AHOY Rotterdam, direct na een goede, mooie en gelukte oefening op de brug met ongelijke leggers. Dit was zo’n moment van trainen, trainen en nog eens trainen en dat het op het juiste moment ook lukt – je ziet ook de opluchting en blijdschap in haar gezichtsuitdrukking en teamgenootje!