Zwerfafval of zwerfvuil is al het afval dat rondslingert op plekken die daar niet voor bestemd zijn, bijvoorbeeld op straat, in de berm of in natuurgebieden. Het is gewoonlijk afval dat daar door menselijk handelen (bewust of onbewust) of door natuurkrachten als water en wind terechtgekomen is. John en Miranda Geraedts uit Horn is al dat zwerfafval een doorn in het oog en gebruikmakend van de app van de Stichting Helemaal Groen gaan zij geregeld in het buitengebied van Horn aan de slag om andermans rommel op te ruimen.
Miranda Geraedts is er een beetje beduusd van dat haar initiatief om zwerfvuil op te ruimen plotseling zoveel aandacht krijgt, want zij is er met haar man John eigenlijk nog niet zo lang mee bezig.
“Het begon allemaal begin oktober”, vertelt Miranda, “ik kon toen ongewild een tijdje mijn werk als kraamverzorgster niet uitvoeren.”
Miranda, die graag wandelt, deed dat veel in die periode en zij ergerde zich tijdens haar wandeltochten groen en geel aan de troep die op veel plaatsen klakkeloos achtergelaten was. Onlangs had zij een verhaal gelezen over een jogger die tijdens het lopen met een prikstok zwerfvuil verzamelde; een activiteit die hij met een knipoog naar het joggen, ploggen noemde. Het bracht Miranda op het idee om dit tijdens het wandelen ook te gaan doen. Echtgenoot John bleek er ook helemaal voor in te zijn, met gevolg dat John en Miranda nu geregeld ‘gewapend’ met een grijpstok en een vuilniszak aan de wandel gaan in en rondom Horn.
“Het opruimen werkt zelfs verslavend”
Een app van de Stichting Helemaal Groen, die Miranda al surfend op het internet bij toeval vond, legt het opschoonde traject door de Hornse zwerfvuilrapers vast en een dashboard houdt het aantal afgelegde opgeschoonde kilometers bij. Wat John en Miranda eerst niet wisten, is dat de Stichting Helemaal Groen mee kon kijken wanneer en waar zij als opruimers actief waren. Ook het aantal door hen opgeschoonde kilometers bleek bij de Stichting Helemaal Groen bekend
Ze waren dan ook verrast te horen dat zij een van de weinigen bleken te zijn, die in de gemeente Leudal met behulp van de app van de stichting aan de slag waren gegaan. “Die app kun je gewoon downloaden in de appstore”, vertelt Miranda, “en dan kun je er ook direct mee aan de slag. Ik merk dat het opruimen van zwerfvuil tijdens het wandelen verslavend werkt. Vanmorgen heb ik een stuk met mijn dochter Maartje gewandeld. Ik had toen niets bij me om rommel mee op te ruimen, maar als je dan ergens troep ziet liggen, wil je gelijk in actie komen.
Als ik met mijn prikstok en vuilniszak over straat loop, krijg ik geregeld positieve reacties; mensen steken hun duim op of roepen dat ik goed bezig ben. Pas vroeg mij wel iemand lachend of ik soms straf had.
John en ik lopen niet op vaste momenten maar wel minimaal eenmaal per week. Veel rommel treffen we aan langs de weg langs het Lateraalkanaal maar ook langs de wegen naar Haelen en Beegden. We begrijpen echt niet waarom mensen hun rommel zomaar weggooien. Opruimen is toch echt een kleine moeite.
Het meeste afval dat we vinden bestaat uit blikjes van goedkope biermerken, verpakkingen van etenswaren en koffiebekertjes. Ook hebben we al diverse keren draagtassen vol afval aangetroffen; gewoon uit een auto in de berm gezet. De laatste tijd liggen er ook her en der mondkapjes…
Het is soms dweilen met de kraan open en ook best frustrerend als je weer veel troep aantreft op een plek die je pas opgeruimd hebt.
Het zou goed zijn als er statiegeld wordt ingevoerd op blikjes want dan worden ze misschien wat sneller ingeleverd en niet zomaar weggegooid. Ook mogen er wat ons betreft meer afvalbakken en blikvangers geplaatst worden, zodat mensen hun rommel onderweg gemakkelijk en verantwoord kwijt kunnen.
Wij hopen dat ons initiatief navolging krijgt. Ik ga het in ieder geval aankaarten bij onze buurtvereniging hier in Horn en wellicht krijgt onze actie een mooi vervolg.”
Ook dorpsraden en Groen Hart Leudal in actie tegen zwerfvuil
Ook in andere Leudaldorpen is het fenomeen zwerfvuil bekend en wordt er – hoewel niet met een app als hulpmiddel - actie tegen ondernomen.
In Haelen, zo laat Har Haans van de Haelense dorpsraad weten, is er zelfs een werkgroep die zich bezig houdt met het ophalen van zwerfvuil.
Volgens Haans is het vaak dezelfde troep die aangetroffen wordt. Haans: “Ik concludeer daaruit dat het vaak dezelfde mensen zijn die deze rotzooi maken. In mijn ogen is het een heel beperkt aantal mensen die blijkbaar zonder schroom die troep achterlaten. Ook in Heythuysen is drie jaar geleden een groep onder leiding van Wil Hubert gestart om zwerfvuil uit de natuur te halen. Ook Groen Hart Leudal (GHL) organiseert onder de noemer ‘de bezem door het Leudal’ een maal per jaar een ‘zwerfvuilopruimactiedag’.
Tijdens die dag worden de bermen van de doorgaande wegen in het natuurgebied met door de gemeente Leudal beschikbare materialen door GHL-vrijwilligers ontdaan van zwerfvuil. Voor even heerst er dan volgens vrijwilligster Nettie Sleutels aan het eind van de dag een voldaan gevoel van ‘opgeruimd staat netjes’. Dat gevoel is echter van korte duur want al snel ligt er weer nieuwe troep. Nettie Sleutels: “maar we laten ons niet ontmoedigen en houden vol.”
Voor meer informatie over het ophalen van zwerfvuil via de app Helemaal Groen: www.helemaalgroen.nl