Verhalen

Leerlingen van basisschool de Leerlingst gaan de natuur in.

6081 Haelen, Nederland

Een paradijs voor kinderen.

Aan het woord is juffrouw Annie van de basisschool de Leerlingst : ”Op woensdag  28-juni was onze hele groep 1 en 2 van basisschool de Leerlingst uit Haelen uitgenodigd door onze leerling Steven en zijn ouders Buddy van de Griendt en Inge Verkerk voor een bezoek aan “DE WEI”.  Reeds voor vele  van de klasgenootjes,  vriendjes en vriendinnetjes van Steven en Simone  een bekend begrip”.

De Wei

Dit gebied tussen Haelen en Natura 2000 draagt een breed sociaal maatschappelijk karakter. De weilandhouders en tuinhouders komen hier vaak met hun kinderen of kleinkinderen om de dieren te verzorgen en of de gewassen te onderhouden . Een gebied met tuinen weilanden,  dieren, natuurlijke begroeiing en prachtige groentetuinen, waar van alles te zien en te proeven is. Van kruiden naar groenten en vele soorten fruit. Erg leerzaam en waar de kinderen steeds weer erg enthousiast over zijn. Ook komen er wandelaars door het gebied om te genieten van de veelzijdigheid aan begroeiing en aanwezigheid van allerlei dieren. Het is een omgeving waar mensen elkaar ontmoeten, van gedachten wisselen en samen gesprekken aangaan. Dat maakt dit een belangrijk stukje natuur tussen Haelen en Natura 2000.

“Heel veel ruimte, dieren, een stukje bos, barbecue/loungestek met vijverbar, een trampoline, tractors, een schommel bevestigd aan een hele hoge tak van een boom, grenzend aan vele volkstuintjes.
Buddy en Inge hebben voor een geweldig programma gezorgd, de kinderen hebben genoten!
'Dit is nog leuker dan het schoolreisje' aldus een van de kinderen.
 We ervaren de wereld met onze zintuigen: we zien, horen voelen, proeven en ruiken. De kleuters hebben deze ochtend spelend en ontdekkend ontzettend veel geleerd”! aldus een enthousiaste Annie

Verwondering

De reden om dit te organiseren is dat de vriendjes en vriendinnetjes van onze kinderen Steven (5 jaar) en Simone (3 jaar) verwonderd zijn over wat ze zien en aan kunnen gaan met de dieren in hun natuurlijke omgeving. Daarnaast groeit er van alles en wordt er door de volkstuinhouders van alles verbouwd. Wat voor Steven en Simone vaak aanleiding is om  te plukken en of te oogsten. Van bramen tot vijgen en van wortels tot appels.
In kleine groepjes, onder begeleiding van een vrijwillige ouder, mochten  de kinderen deelnemen aan de volgende activiteiten:

De paardjes

Er zijn 2 kleine Shetlandpony's. Ze heten Pateau en Danoontje. Pateau is met de fles groot gebracht en is  heel braaf. De kinderen mochten de pony's poetsen en aaien. De dapperste kinderen mochten even een ritje maken. Dat vonden ze geweldig.  Een echte belevenis. Verschillende kinderen willen nu dus ook op paardrijles.  Wandelen met een pony was een mogelijkheid waar veel kinderen dan ook gebruik van maakten.
Een kind begon een pony te aaien terwijl de  anderen de kat uit de boom keken. ' Jullie kunnen ook  Danoontje aaien en knuffelen hij is heel lief.  De kinderen die toekeken hadden er vertrouwen in en volgden al snel.

Indonesische microvarkens

Op bezoek bij de 5 Indonesische microvarkens: Brutus, Goliath, Coco et Chanel en Ieniemienie. De vriendelijke dieren aten uit de hand van de kleuters die dit vol verwondering lieten gebeuren.  De jongste basisschoolleerlingen  konden met eigen ogen zien waar deze varkentjes sliepen en verbleven.   Al rondkijkend kregen ze uitleg  over de verzorging van varkens. Al die aandacht geven aan de dieren was niet alleen een genot voor de kinderen maar ook de varkens hadden een geweldige dag! Ze gingen er eens goed voor liggen om uitgebreid geaaid en gekriebeld te worden. Een kind verwoordde het als volgt: 'varkentjes zijn blij omdat ze ons gezien hebben. Als ze knorren en het staartje begint te kwispelen dan zijn ze blij.
Indonesische microvarken Ieniemienie maakte  koprol en belandde vol in de modder.'' Hilariteit bij de kleutertjes alom.

Kleuterlounge

Tijdens Het feestje bij de loungeset was gezorgd voor fruit maar ook chips en ranja.  Een van de kleine dames kwam erachter dat de chips gemaakt wordt van aardappels. 'He, dan lust ik toch aardappels.  In combinatie met slingers en ballonnen was het een echt feestje.
De bewondering van vissen werd ook hier niet overgeslagen en werden  bewonderd door een heus kijkvenster'

Tuinman Leo

De volkstuin van Leo. Tuinman Leo heeft een enorme prachtig onderhouden volkstuin. De kinderen mochten hier bessen plukken, helpen met aardappelen rooien, wortels oogsten en erwtjes doppen. Sommige kinderen lagen zo ongeveer met hun neus in de aarde. Leo had ook van alles geplukt en klaargemaakt.
Één van de kinderen kreeg een wortel van zijn vader, die de rol  van begeleider op zich had genomen en vraagt: 'Wat zeg je dan?' Waarop het kind  zegt: 'Lekker!'

Indrukwekkend springpaard

Tot slot was er de finale, springruiter Whitney Stinges gaf met haar springpaard Givina een echte demonstratie. Voor kleuters is zo'n groot paard natuurlijk heel indrukwekkend, zeker als hij over een hindernis springt. Bij de eerste sprong kwam er in koor een hele grote  'wauw....' uit de mondjes van de kleutertjes. Ook leerden de kinderen dat een springpaard beenbescherming draagt. 'Net als een voetballer, die heeft ook kniebeschermers'  kwam één van de kinderen tot de conclusie
Alle kinderen mochten het grote paard aaien en ook werd er een mooie groepsfoto gemaakt. De kinderen mochten allemaal op de foto met Whitney en Givina.
De kleuters hebben deze ochtend spelend en ontdekkend veel geleerd geproefd en gezien. Samen naar buiten, samen de wereld ontdekken, samen herinneringen maken. Jufrouw…..weet u nog?......

Quotes van de kinderen: 

 • "Varkentjes Brutus, Goliath, Coco en Chanel, Ieniemienie:"
 • "Varkentjes zijn eigenlijk roze en soms zijn ze bruin, dan zwart of toch bruin. Ik denk dat deze varkentjes verkleuren van de zon. Kijk……… eerst had ik een lichte huid en nu ben ik donker."
 • "Deze varkentjes hebben een modderkleur, de echte kleur is roze. Ze rollen door de modder en dan zie je roze minder.  Dat noem je modderen."
 • "De varkentjes zijn eigenlijk grijs omdat ze uit een ander land komen."
 • "Als varkentjes grijs zijn dan voelen ze zich niet zo lekker en als je dan gaat aaien dan worden ze rustig."
 • "De varkentjes spelen in de modder. Ik heb de varkentjes geaaid. Ieniemienie bleef lekker liggen en toen kon ik aaien aan de zijkanten."
 • "De varkentjes vond ik ook geweldig."
 • "De varkentjes zijn blij omdat ze ons gezien hebben. Als ze knorren en het staartje begint te kwispelen dan zijn ze blij. Ieniemienie ging koprollen en toen lag die in de modder."
 • "Varkentjes zijn heel licht roze en zwijnen zijn zwart."
 • "Grote varkens hebben heel veel uiers. (tepels)"
 • "Bij de varkentjes was ook een krokodil, cool,  maar dat was gelukkig een neppe."
 • "Een varken ging in de modder dansen."

Het feestje:

 • "Bij het feestje heb ik oranjese vissen zien zwemmen dat noem je gouden vissen."
 • "Mijn opa en oma hebben die ook en dat noem je goudvissen."
 • "Ik heb in een spinnenboek gekeken en er zat een spin op mijn trui."
 • "Het boekje van Steven lag op de tafel bij het feestje en daar staan alle dieren in. Ook dieren die al dood zijn."
 • "Bij het feestje was het mooi versierd met vlaggetjes en bloemen."
 • "Wij hebben eerst samen geproost met wel 100 rietjes, dat is netjes."
 • "Een chips etende Dana-Lynn die geen aardappels lust: “Eigenlijk lust ik dus wel aardappelen.”
 • "Ik ga nog een feestje bouwen met Lela."
 • "Bij het feestje mocht ik in het insectenboek lezen."

Volkstuin van Leo:

 • "Holie molie wat veel fruit."
 • "Bij Leo in de tuin mochten wij dingen uit de grond trekken en proeven. Aardappelen en worteltjes."
 • "Ik heb iets geproefd dat niemand durfde te proeven. Lange, rode en groene stengels met ribbeltjes aan de kant.  Het blad bovenaan lijkt wel op een wolkje (vorm) maar het is groen. Leo had er een soort moesje van gemaakt. Het smaakt naar aardbeien, heel lekker. (rabarber)"
 • "Wij mochten van Leo alles proeven, het fruit was echt lekker. Druiven, zwarte en rode bessen, framboosjes, pompoenen, kersen. De besjes zijn zuur en de framboosjes zijn heerlijk. De kersen smaakten net zoals aardbeien, lekker. Frambozen groeien aan een struik."
 • "Het sap van de druiven en de bessen is lekker."
 • "Leo van de tuin heet niet Leo, hij heet Lei."
 • "Het broertje van Glenn krijgt een wortel van Leo. Papa (begeleider) zegt: Wat zeg je dan? Broertje: “Lekker.”
 • "Aardappelen groeien onder de grond, je moet eerst met een schepje graven en dan zie je de aardappelen. Je kunt ook met de handen graven en dan zie je grote en kleine aardappelen. Boven de grond moet je de aardappelen schoonmaken en dan eten."
 • "Kijk, de aardappel heeft een steeltje en dan stop je die onder de grond met het steeltje naar boven. En dan komt er een plantje op. Het water gaat door de aarde en als de zon schijnt groeit boven de grond een steel. De stengels duwen en duwen en komen naar boven."
 • "De erwtjes zitten in iets groens, die ga ik met mama thuis eten. Erwtjes kun je rauw eten."

Finale Whitney Stinges:

 • "De show met het springen vond ik het allerleukste. Een grote mevrouw ging met het grote paard rennen en dan hoogspringen. Het paard raakte een paal maar die viel niet."
 • "Het paard had beschermers om de benen net zoals voetballers, hij had kniebeschermers. Als die valt dan heeft hij geen pijn."
 • "Het paard heeft hoeven."
 • "Als Whitney  gewonnen is, mag ze nog een keer extra een overwinningsrondje maken met deftige muziek. Dan gaat die de baan weer helemaal doen. ""Whitney heeft het goed gedaan en dan krijgt ze een applaus en de beker en dan gaan ze buigen."
 • "Wij mochten het grote paard allemaal aaien."